• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Ötletek a szorongás oldására és lelkünk derűre nevelésére

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Hogyan oldjuk fel a szorongásunkat, és hogyan neveljük derűre a lelkünket?

Lehet egy nagy levegőt venni

Nem véletlenül alapoz sok relaxációs technika a tudatos légzésre. Egy mély levegővétel és egy erőteljes kifújás fájdalomcsillapító hatású, testi szinten segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, és oldja a szorongást.

Lehet sírni

A könnyek révén stresszhormonok választódnak ki a szervezetünkből, emellett a sírásnak fontos szerepe van a fokozott érzelmi állapotokkal való egészséges megküzdésben.

Lehet beszélgetni

Az érzelmek kifejezésének egyik legalapvetőbb módja a megélt hangulatok, érzések, érzetek, indulatok szavakba öntése. Keress olyan embereket, akiknek kiöntheted a szíved, akikkel őszintén megoszthatod azt, amin keresztülmész.

Lehet naplót írni

Segít a stresszel való megküzdésben az, amikor az eseményeket szavakba foglaljuk és történetté kovácsoljuk. Koherens narratívába foglalva máris emészthetőbbé válik egy káoszos időszak is.

Lehet rajzolni, festeni, színezni

Előfordul, hogy a bennünk kavargó érzelmeket és indulatokat nehéz szavakkal kifejezni. Ilyenkor érdemes olyan eszközökhöz nyúlni, amelyeknek ez az „elakadás” nem szab gátat. Sőt, már maga az alkotás folyamata is segít levezetni a stresszt.

Lehet énekelni

Képtelenség egyszerre félni és énekelni. Ha nem hiszed, járj utána!

Lehet rendet rakni a szekrényben

Lehet, hogy épp egy olyan helyzetet élsz át, ami frusztrál, úgy érzed, hogy elvesztetted a kontrollt, és tehetetlen, kiszolgáltatott vagy. Ez azonban nem igaz az életed és lényed minden területére! Szakíthatsz például időt egy alapos rendrakásra.

Lehet olvasni

Egy időszakos távolodás a megterhelő érzelmektől segíthet pihenni, új erőre kapni és olyan megoldásokra lelni, melyekre addig nem is gondoltunk.

Lehet gyönyörködni a tavaszban

A szemlélődő életmód segít elcsendesedve, lelassulva megfigyelni a minket körülvevő világot. Ezáltal érzékenyít minket arra, hogy bármilyen körülmények között képesek legyünk meglátni a jót és szépet, és hálás attitűddel jelen lenni saját életünkben.

Lehet virágot ültetni

Remény, várakozás, bizalom, mely túlmutat a „most”-on, emlékeztet életre és újjászületésre, kapcsolódási pontot teremt köztünk és a természet, jelen és jövő, kontroll gyakorlása és elengedése között.

Lehet többet imádkozni, társasozni, sütni-főzni, mesélni, zenélni, zenét hallgatni, írni, nyelvet tanulni, aludni, játszani, madárcsicsergést hallgatni, táncolni, tornázni, ablakot pucolni, nagyokat nevetni…

Még számtalan dolgot sorolhatnánk, melyek ott állnak előttünk lehetőségként. Ragadd meg azt, amelyikre leginkább szükséged van, ami a jelen pillanatban elérhető és segítségedre lehet a derű felélesztésében!

 

Írta: Kovács Janka, pszichológus, az Aurum Életműhely alapítója és munkatársa

http://eletmuhely.com/kovacs-janka

Az Aurum Életműhely pszichológus és mentálhigiénés szakemberei ingyenes chat- és Skype-beszélgetéseket ajánlanak fel a jelen helyzetben különösen nagy nyomás alatt állók (COVID–19-megbetegedéssel diagnosztizáltak és hozzátartozóik, önkéntes vagy hatósági karanténban lévők, külföldön rekedt magyar állampolgárok, egészségügyben dolgozók) lelki egészségének támogatása érdekében. További információ itt >>> 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp