• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Szervezet vs. közösség

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Mindig megrökönyödök, amikor jó szándékú társadalmi vezetők, civil vezérek pénzt, időt és szakértelmet nem sajnálva utolsó csepp vérükig küzdenek azért...

…hogy egyre több kívánatos emberi érték mindenképp törvényi szabályozásra kerüljön, sőt akár a Büntető törvénykönyvbe is fogalmazzák bele.

Ilyenek például a tolerancia, a szolidaritás, a befogadás, az erőszakmentesség kívánatos elvei.

Mintha azt akarnák a törvénybe iktatással bizonyítani, hogy ők csupán az emberek szervezeteiben hisznek, nem pedig az emberek közösségében, így inkább szervezetté akarják tenni a társadalmat, mintsem közösséggé. Emiatt közel van szívükhöz az agresszív világjobbítás kísértése, a másokon való uralkodni vágyás.

Ezzel szemben a közösségben elsősorban nevelik az embereket az értékekre, nem pedig egy szabálygyűjteményt tolnak eléjük. Tudják, hogy példaadás, életmentorálás, személyes lelki vezetés nélkül az utasítások, a szabályok épp az alapvető tiszteletet nem adják meg a másik embernek.

Aki viszont tudja, hogy a családban hogyan sajátítják el a gyerekek az emberi értékeket, az nem felejtheti el mindezt a nagyobb emberi közösség, a társadalom szintjén sem.

Még akkor sem, ha sürgetőnek látja a változásokat. Mert akik elfelejtik, hogy a családi közösségben sem abban hiszünk, hogy a falra kitett szabálygyűjtemény majd jó gyereket termel, azok nem messze vannak attól, hogy a társadalomban erőszakosan fogják a jóra kényszeríteni embertársaikat. Vajon ők a családban is a szabályokat kérik számon elsősorban, és azok alapján jutalmaznak vagy büntetnek? Számukra a család az emberiességi elvek szigorú betartatásának a helye? Vagy miért mondjuk az iskolákat oktatási és nevelési intézményeknek, és nem büntetés-végrehajtási intézeteknek? Ugyanígy nem lenne jó, ha végül börtönné tennénk az egész társadalmat végtelenített törvényekkel, amelyeket végül mindenkinek alá kellene írnia.

Ha a rosszat, a jó hiányát meglátjuk a társadalom viselkedésében, életvezetésében, a fentiek miatt is érdemes először Jézus tanácsát követni:

Miért nézed a szálkát a testvéreid szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Hogyan mondhatod testvéreidnek: Testvéreim, hadd vegyem ki szemetekből a szálkát! – mikor a saját szemedben nem látod a gerendát? Képmutató, előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és akkor jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd a szálkát testvéreid szeméből.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp