• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Nincs vége! A történelmi „Biblia-per” felsőbb szintű bíróságon folytatódik

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Korábban interjút készítettem Päivi Räsänen volt finn belügyminiszterrel, akinek perét világszerte nagy érdeklődés követte.

A képviselőnőt 2022. március 30-án felmentették, de az államügyész április 29-én, pénteken fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. Päivi Räsänent kérdezem.   

Kedves Päivi, hogy érzi magát?

Március 30-án a Helsinki Kerületi Bíróság egyhangú bírói döntéssel felmentett mindhárom vád alól. Megkönnyebbültem, boldog vagyok és hálás Istennek – és minden embernek és szervezetnek, akik támogattak. De 2022. április 29-én a főügyész bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a Fellebbviteli Bíróságon a Kerületi Bíróság „Biblia-per”-ben („Bible Trial”) meghozott egyhangú felmentő ítélete ellen, minden pontban.

Mit érzett, amikor meghallotta a bírói döntést?

Megkönnyebbültem és boldog voltam az ítélethozatalkor.

A döntés az volt, amire számítottam: egy pillanatig sem gondoltam, hogy bármi jogelleneset tettem volna az írásaimban és a kijelentéseimben.

Az ellenem folyó jogi eljárás a kihallgatásokkal és a nyomozással együtt közel három évig tartott, és most úgy tűnik, hogy az elkövetkező években mindez folytatódik. Számomra a legnehezebb az egészben az államügyész hamis vádaskodásának végighallgatása volt, amit a kijelentéseimmel kapcsolatban tett.

Mi következik most?

Az ügyész döntése alapján elképzelhető, hogy egészen a Legfelsőbb Bíróságig jut az ügy. Ez lehetőséget ad arra, hogy precedenst teremtsenek a szólás- és vallásszabadság védelmében minden finn ember számára. Kész vagyok megvédeni a szólás- és vallásszabadságot minden bíróság előtt, ha kell, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is.

Mit üzen az európai keresztényeknek?

Ezek a büntetőjogi eljárások a szólásszabadság és a vallásszabadság korlátozására tett próbálkozások.

Egész Európa-szerte megfigyelhetőek hasonló előkészületek. Ha most nem használjuk ki a szabad szólás gyakorlására adott jogunkat, akkor egyre kisebb lesz ennek a lehetősége. Minél inkább elhallgatjuk a Biblia tanítását korunk fájdalmas kérdéseiről, annál nagyobb erővel utasítják el azt. Különösen arra hívattattunk el, hogy szilárdan álljunk meg és ragaszkodjunk a Szentírás azon részeihez, amelyek vitatják a jelenkor gondolkodását és erkölcsi világképét. Arra szeretnék másokat is biztatni, hogy használják az alapvető jogaikat. Szeretném megköszönni mindenkinek a nemzetközi támogatást és az imádságokat, amelyek nagyon értékesek.

Köszönöm a híradást, képviselő asszony! Isten áldja és őrizze továbbra is!

Päivi Räsänen pere tehát folytatódik, és vele együtt a Biblia tanítása is a figyelem középpontjában marad. Álljunk továbbra is imádságban Päivi mellett, és hirdessük a Szentírás igazságát!

A képviselőnővel készült korábbi interjúnk itt olvasható:

A vádlottak padján: Isten igéje – Interjú Päivi Räsänennel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp