• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Az öt dolog, amit érj el, őrizz meg egész életedben!

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Bronnie Ware The top five regrets of the dying címmel könyvet írt haldoklók között szerzett tapasztalatairól.

(Magyarul Életkönyv – Öt dolog, amit leggyakrabban megbánunk halálos ágyunkon címmel adta ki a Reneszánsz Kiadó 2013-ban.) Kereste a helyét a világban, és ekkor jelentkezett betegápolónak. Hospice-nővérként haldoklókat ápolt. Palliatív tapasztalatai, a betegekkel való beszélgetései nyomán fogalmazta meg azt az öt dolgot, amit a haldoklók legjobban sajnálnak. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy megírja ezek nyomán pozitívan azt az öt dolgot, amire mindenképp törekednünk kell, hogy lehetőleg ne legyen megbánnivalónk az életünk végén.

 

Mi tehát az az öt legfontosabb dolog, amit egy haldokló sajnál?

1. Bárcsak lett volna bátorságom az igazi életemet élni, és nem azt az életet, amit mások vártak el tőlem! Azt sajnálod, amit nem tettél meg, amit elmulasztottál. Rádöbbensz, hogy nem tisztelted saját álmaidat. Az egészséged romlása sok álmod végét is jelenti, mert nincs már fizikai erőd. Addig kell megragadni a lehetőségeket, élni az álmoknak, amíg van rá mód.

2. Bárcsak ne dolgoztam volna annyit! Nagyon sok férfi hiszi azt, hogy ez élete fő értelme a munka és a pénzkereset. A halálhoz közel megérted, hogy nem a jövedelem a legfontosabb dolog a világon. Az életmód egyszerűsítésével és tudatosabb döntésekkel több helyet hagysz az életedben az új lehetőségek számára, ezzel a boldogságnak is.

3. Bárcsak lett volna bátorságom kifejezni őszintén az érzéseimet! A látszólagos béke kedvéért elfojtottad saját érzéseidet, és egy középszerű életet követtél. Be kell látnod, hogy nem tudod irányítani mások reakcióit. A felhalmozódott harag és keserűség a legtöbb betegség éltetője. Rengeteg elfojtott érzés és érzelem halmozódott fel az évek során, amit sosem mertél megélni, kimutatni. Bánod, hogy elrejtetted önmagadat. Viszont ha érzelmileg is őszinte vagy, akkor a kapcsolataid egy új és magasabb szintre kerülnek. Az őszinteséggel mindenképp nyersz.

4. Bárcsak megmaradt volna a kapcsolatom a barátaimmal! Hagytad elillanni a barátságokat az évek során. Amikor majd haldokolsz, te is hiányolni fogod magad mellől a barátaidat. Azokat, akiknek szeretnéd átadni anyagi és szellemi kincseidet. A szerelem és a barátság a legalapvetőbb igényed.

5. Azt kívánom, hogy én magam is boldogabb lehessek. Sokan nem veszik észre, hogy a boldogság választás, ezért a régi szokások és minták követésénél ragadnak le. A komfortérzéshez ragaszkodnak a boldogság helyett. Félnek a változástól, pedig a boldogság a váratlanság ajándéka. A halálos ágyadon végül már nem azzal foglalkozol, hogy mások mit gondolnak rólad.

Háló Gyula

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp