• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

ISTEN ÉS A KÖRÜLMÉNYEK

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
A tudomány és a technológia segítségével rengeteg megváltoztathatatlannak tűnő körülményt mégis megváltoztattunk. Halálosnak hitt betegségeket győztünk le. Vízben és levegőben közlekedünk. Ennivalót vagyunk képesek előállítani termés nélkül.

„Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást.” (Stephen Dolly)

Vizet a föld mélyéből hozunk fel. Lábukat vagy kezüket vesztett emberek új lábbal vagy kézzel élnek. A vakok szemet kapnak. Az anyag energiáit szabadítjuk fel, hogy gépeinket működtessük. Órák alatt Budapestről Londonba érünk. Azonos időben beszélgetünk Brazíliában élő ismerőseinkkel.

De olykor nem tudjuk megváltoztatni az időjárást. Nem tudjuk megjavítani a mosógépet. Nem tudjuk megváltoztatni a gyermekünket. Nem tudjuk teljesíteni a vizsgát. Nem tudjuk befőzni az uborkát. Nem tudunk megfelelni mindenkinek. És ilyenkor úgy érezzük, hogy összeroppanunk.

Vannak folyton változó dolgok, és vannak örök dolgok. Vannak megváltoztatható és megváltoztathatatlan dolgok. Van, amin van hatalmunk, és van, amin nincs.

Súlyos következményei vannak, amikor olyasmin akarunk úrrá lenni, ami rajtunk kívül áll. Ha a körülmények ideálissá tétele minden álmunk. Ha nem a lelkünk ideálissá tételére vágyakozunk.

Isten a mindenség Ura. Mégis nagy tévedés, ha ezt a hatalmat személyes céljaink elérésére, vágyaink beteljesülésére akarjuk fordítani. Nem fog menni.

Ha pedig olykor sikerül, csak becsapjuk magunkat. Mert Isten a történelmet is az emberi életek megváltoztatásán keresztül képzeli javítani. Az emberi lelkeket akarja jobbá tenni.

Nekünk, embereknek valójában ez a legnagyobb kincsünk: a lelkünk. Amikor megértjük, hogy a lelkünket, teljes belső világunk egészségét és fejlődését kell figyelmünk és vágyaink középpontjába állítanunk, akkor hirtelen rádöbbenünk, hogy a körülmények és az események sem képesek ezt az igyekezetünket gátolni. És a végső jutalom, hogy saját lelkünk lesz. Olyan saját, amin nem fognak sem a történelem lapjai, sem a legközelebbi ismerőseink.

Ezen múlik minden. Itt dől el, hogy mindent a javamra értelmezek, vagy váltakozva és kiszámíthatatlanul javamra és káromra levő események váltakoznak és sodornak.

Isten is többre értékeli a lelkünket a körülményeknél. És igaza van. Mert aki világít, az mindenütt világít!

Fotó: unsplash.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp