„MAGA GAZOS, MÁST ROSTÁL”

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
„Olykor nem az az ikon, aki példakép, hanem néha az, akinek mindenről megvan a véleménye.”

Vannak embertársaink (átlagosak és vezetők egyaránt), akik napi feladatuknak tartják mások hibáit kijavítani. Vagy ha az nem lehetséges, legalább megmondani (ha lehetséges, akkor inkább utasítani, parancsolni), hogy mit is kellene helyesen tennie másoknak. A média jó partnernek tűnik mindebben, hisz a másokkal foglalkozás megszámolhatatlan és kiemelkedő példáit nyújtják. Alig olvashatunk, hallhatunk tőlük arról, hogy az egyes emberek vagy népcsoportok, országok, nemzetközi társaságok hogyan javították vagy javítják ki addigi hibáikat, hogyan sepregetnek a maguk portáján, a maguk háza előtt eredményesen. Mert ha valóban azt akarnák bemutatni, hogyan kell igazi emberekké, csodálatos népekké, mindenki számára hasznos társaságokká válni, akkor minden bizonnyal nem lenne ennyi idejük másokkal foglalkozni.

Bárcsak hinnének a példaadás erejében!

Maga gazos, mást rostál. – Ezzel a rövid mondattal tart tükröt a magyar közmondás nekik. De nem néznek bele.

Sajnos a gazos kert gazdái mindig tudják, hogy másoknak mi lenne a dolguk.

És ezzel felmentik magukat attól, hogy saját kertjüket gyomlálják, hogy saját mindennapjukat változtassák követendő pozitív életté.

A Mester is látta ezt az önfelmentő igyekezetet. Ezért adta a következő tanácsot: „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek majd. Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát.”

Bárcsak hinnénk, hogy a jó példa – ha sikerül úgy élnünk – önmagában jutalom, elismerése az igyekezetünknek. Sőt még ragályos is.

Addig is, amíg el nem terjed az egész világon ez a jó ragály, őrizzük meg magunkat azoktól, akik gyarlóságukban büszkén mutogatnak mások hibáira, mulasztásaira, tévedéseire! És azoktól is, akik róluk örömmel írnak!

 

Háló Gyula

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp