• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Házasságunk értéke – 3. rész

Elolvasási idő: 7 perc
Elolvasási idő: 7 perc
Felvetődhet bennünk a kérdés, hogy az előző részben említett irányzatokhoz és gyakorlatokhoz mi köze van a mi házasságunknak és annak értékéhez. Szerintem nagyon sok.

Mert meg kell látnunk, hogy ezek a dolgok léteznek, hogy hívő családokat is érinthetnek. Meg kell értenünk, hogy rengeteg elhajláshoz, lelki problémához és fájdalomhoz vezet, ha eltérünk a házasság isteni rendjétől. Meg kell látnunk, hogy a házasság (az eredeti értelmezéséből kiindulva, szemben a jelenleg divatos irányzatokkal) mekkora érték!

Hazánkban az alkotmány kimondja az egy férfi és egy nő kapcsolatára épülő házasság védelmét. A korszellem által generált folyamatok között ezt meg kell becsülnünk!

Alaptörvény

  1. L) cikk

(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.

(2) Magyarország támogatja a gyermekvállalást.

(3) A családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza.

A Bibliában a házasság egy férfi és egy nő szövetsége. Isten szerezte, éppen ezért szent és önmagában is nagy érték. Egyik alkotóeleme és legfontosabb értéke az elköteleződés. A házasságról mint szövetségről részletesen itt lehet olvasni az IgeIdők magazinban.

A házasság értéke: egy életre szóló társ

Tehát van egy életre szóló társam! ÓRIÁSI értek! Emlékezzünk arra, miként indult az egész! Isten látva Ádám magányosságát megállapította: „Nem jó az embernek egyedül lenni. Szerzek neki segítőtársat, hozzáillőt.” (1Mózes 2,18) Nekem is szerzett valakit! A Kedvesemet. Akivel sírhatok és nevethetek, és akivel életem legnagyobb kalandját élhetem meg. Vele beszélgethetek, szorosan összebújhatok, mellette dolgozhatom. Ő ott van velem a szülészeten és a betegágynál, vele imádkozhatom, járhatok a gyülekezetbe, és együtt szolgálhatjuk Istent.

A házasság mindennapjaiban az egyik legnagyobb és legérdekesebb kihívás, hogy a felek változnak.

Öregebbek leszünk, a legtöbbünkre észrevétlenül felcsúszik pár pluszkiló, és talán kissé bogarasabbakká is válunk az évek múlásával. Mivel mi magunk változunk, így a kettőnk kapcsolata is változik. Közös életünk eseményei is befolyásolják házasságunkat. Megváltozik a kapcsolatunk, amikor szülők leszünk: amikor már nemcsak ketten, hanem már gyerekekkel élünk egy háztartásban. Az évek során sok kihívást és megpróbáltatást kell legyőznünk, gyakran betegségekkel kell szembenéznünk, máskor gyászt kell feldolgoznunk.

Az élethelyzetünk is változik: elköltözünk, a munkahelyen áthelyeznek minket, vagy éppen munkanélküliek leszünk stb. Sok áldást, ünnepet és boldog pillanatot is megélünk együtt. Mindez nemcsak személyiségünkre, hanem a házastársi kapcsolatunk minőségére is hatással van. Nagy kérdés, hogy tudunk-e együttműködni. Segíteni a másikat? Együtt harcolni? Tudunk-e együtt hálát adni, örvendezni? Vigasztalni, bátorítani, megnevettetni vagy éppen felemelni és hordozni a másikat, ha kell? Házasságunk akkor marad tartós, ha képesek vagyunk rugalmasan lekövetni egymás és a kapcsolatunk változásait. Élő kapcsolatra van szükségünk egymással és Istennel a mindennapokban.

A házasság értéke: az intimitás

A házaspári intimitás az egyik legnagyobb értéke a házasságunknak. Az intimitás őszinte kitárulkozás egy bensőséges, meghitt kapcsolatban, ahol az lehetek, aki vagyok. Azt is jelenti, hogy van, amit egy bizonyos személynek (a házastársamnak) feltárok magamból, megengedek irányában, illetve az ő részéről is elfogadok és megengedek dolgokat. Mindez Isten ajándéka a házasságban. Az intimitásban álarcok, megjátszás nélkül kifejezhetem a másik iránti szeretetemet és bizalmamat. Tehát az intimitás befogadás is, amelynek során lehetőségem van megismerni a társam szívének érzéseit és gondolatait. A megismerés kulcsa pedig az őszinte kapcsolat és kommunikáció, amelyet folyamatosan ápolni kell.

A házasság értéke: a szexualitás

A szexualitás intimitást teremt férj és feleség között. Egy olyan szoros köteléket ad közéjük, amihez nincs fogható. Magyarul a „szeretkezés” szó fejezi ki talán a legjobban azt az érzést, ami a pár kapcsolatát elmélyíti és annak energiát ad. Isten örömre teremtette az embert: a szeretkezés a férj és a feleség közös öröme.

A házasság értéke: a család

Házasságunk értéke, hogy család lehetünk, gyermekeket nevelhetünk fel. Isten egyik parancsa, hogy „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet!” (1Mózes 1,26), a legtöbb házaspárnak ez a küldetése. A gyereknevelés nagy kaland, sok kihívással, örömmel, néha félelemmel és aggódással jár. Nagyon kemény munka. Sokszor nem egyszerű. Mégis, ha Isten kegyelméből igyekszünk jól végezni azt, akkor meghatározó élmény lesz minden családtag életében.

A 25. házassági évfordulónkra Nimród fiunk ezt így fogalmazta meg:

„A világban mozgolódva, egyre több emberrel találkozva, életüket megismerve gyakran kell szembesülnöm azzal, hogy nem sok mindenkinek adatott meg az, amit tőletek kapunk otthon. Ahogy idősödöm, egyre többet emlékszek vissza a gyerekkoromra. Nem túlzás azt állítani, hogy felejthetetlen gyerekkorom volt. Sokan nem tudják, mit jelent az, hogy vannak olyan emberek az életében, akikre mindig számíthat. Én, mi, ezt megtehetjük, nektek hála. De ti is elmondhatjátok ezt egymásról: ahogy az elmúlt 25 év is bizonyítja.”

A házasság értéke: a példamutatás

Ne gondoljuk, hogy a gyermekeink amikor látnak és hallanak minket, nem vesznek észre dolgokat és nem tanulnak tőlünk! Ellenkezőleg! A példamutatás az élet minden területén fontos. Mindennapi életünket, szerepeinket, tevékenységeinket, viszonyulásainkat figyelve nőnek fel gyermekeink, és ezáltal viselkedési mintákat sajátítanak el. Istennel való kapcsolatunkat, hitünket és szolgálatainkat is figyelik. Nimród ezt így fogalmazta meg visszaemlékezésében:

„Megmutattátok nekem, hogy az a hit, ami nektek van, tényleg működik. Az az Úr, aki titeket vezet, tényleg létezik, és van mondanivalója az ember életével kapcsolatban, amit nem érdemes elszalasztani. Házasságotokkal olyan példát adtatok elém, amely egész életemben el fog kísérni. A ti példátokat látva merek álmodni és a saját életemre nézve célokat kitűzni. Megmutattátok: sikerülhet.”

Lehet, hogy a mindennapokban vagy éppen most nem látjuk/tartjuk a házasságunkat értéknek.

Talán csalódottak vagyunk, telve fájdalmakkal, feszültségekkel. Lehet, hogy meg nem értés, veszekedések nehezítik az életünket. Talán belefáradtunk és tehernek éljük meg a kapcsolatunkat. Vagy mérgelődni kell a szemtelen gyermekünkkel, harcolni a kamaszunkért, vagy éppen megszakad a szívünk, mert látjuk felnőtt gyermekünk rossz döntéseit és azok következményeit…

Mégis a mindennapi nehézségek között becsüljük meg a házasságunkat és azt, hogy nem egyedül kell élnünk! Becsüljük a házastársunkat, aki mellettünk áll! Értékeljük a gyermekeinket, akiket Isten bízott ránk! Törekedjünk a jóra, mert a házasságunk hatalmas érték! Ne adjuk fel, küzdjünk érte!

Selmeczi Ottilia

 

Fotó: unsplash.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp