• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Házasságunk értéke – 2. rész

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Amikor a házasság értékéről gondolkodunk, nem mehetünk el néhány világban jelenlévő irányzat mellett. Sorozatom mostani részében röviden szeretném bemutatni ezeket.

Poliamoria, azaz: egyszerre több embert szeretni.

A szó jelentése magyarul: többszerelműség. A „hivatalos” meghatározás szerint „kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van, és amelyhez hozzájárul”. Gyakran felelős nonmonogámiának is nevezik, ahol a nyíltság és az őszinteség meghatározó tényezők. Azok az emberek, akik úgy vélik, hogy poliamorok, elutasítják a monogámiát, azt a nézetet, hogy csak egy személlyel lehet egyszerre szexuális és intim érzelmi kapcsolata az embernek. A poliamorok policsaládot alkotnak, Magyarországon is jelen lévő mozgalom.

Bejegyzett élettársi kapcsolat

Bejegyzett élettársi kapcsolatra 2009. január 1-jétől lehet lépni akkor, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelenlévő két, azonos nemű, tizennyolcadik életévét betöltött személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatban kíván élni. Tehát bejegyzett élettársi kapcsolatra kizárólag azonos nemű személyek léphetnek. A tavalyi évben duplájára nőtt azoknak az azonos neműeknek a száma, akik élnek a jogukkal, hogy hivatalosan is egy pár legyenek. A 2009-ben hatályba lépett forma óta évente 40-80 azonos nemű pár használta a jogi intézményt, a tavalyi évben viszont 130-ra nőtt ez a szám. Általában a magasabban kvalifikáltabbak élnek vele, a statisztika alapján, egy évtized alatt 878 nagykorú férfi és 446 nő élt a bejegyzett élettársi kapcsoltba lépés lehetőségével.

Szivárványcsaládok

Magyarországon a törvény szerint az azonos nemű párok csak egyénileg fogadhatnak örökbe, amit sem a szexuális irányultság, sem a nemi identitás nem befolyásolhat. Vagyis azonos nemű párok tagjai közösen nem fogadhatnak örökbe, annak viszont nincs akadálya, hogy egy meleg vagy leszbikus ember – akár azonos nemű élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élve –, egyénileg örökbe fogadjon. Hazánkban ma közel 700 azonos nemű pár nevel gyermeket.

Eddig a különböző együttélési formákról volt szó. Most nézzünk meg, hogy a világban miként értelmezik újra, vagy másként a házasságot és annak értékeit.

Melegházasság

Az azonos nemű párok a világ egyre több (jelenleg: 25) országában köthetnek házasságot.

Poligámia: többnejűség

Vallási meggyőződésük miatt sokan vannak, akik a többnejűséget gyakorolják. A muzulmánok körében az iszlám jog lehetővé teszi a poligámiát, azaz a többnejűséget, amely akár négy törvényes feleséget is jelenthet.

Mormonok: A Magyarországon is jelenlévő szekta tagjai az USA néhány államában gyakorolhatják a többnejűséget.

Hazánkban is több éve műsoron van egy tv-csatornán a Feleségtársak című tévés valóságshow, ami Kody Brown családjának mindennapjait mutatja be. A családfő újra és újra beleszeret valakibe, jelenleg 4 feleséggel és 18 gyermekével él Los Angelesben.

Másoknak még egy társ is sok, ők a szologámia, az önházasság hívei.

1993-ban az amerikai Linda Baker elsőként mondta ki az IGEN-t, önmagának. Bár sehol a világon nem ismerik el sem egyházilag, sem jogilag a szologámiát, mégis egyre növekvő létszámban döntenek világszerte úgy, hogy önmagunkkal kötnek házasságot. A selfie-k korában az önelfogadás egyik kifejezése ez.

Amint látjuk, nem mindenki gondol egy férfi és egy nő életre szóló szövetségére a házasság szó kapcsán.  Úgy tűnik, néhányan teljesen másképp értelmezik a fogalmat. Vannak, akik nem személyt, hanem tárgyakat választanak partnerüknek.

Objektofília: azaz a tárgyak iránt érzett szerelem és szexuális vágy nem túl gyakori jelenség, de világszerte fellelhető. Az objektofilok élő dologként tekintenek a tárgyakra, ezért képesek szoros kapcsolatot kialakítani velük, illetve akár teljesen beléjük is szeretni. Például Erika Eiffe nem mással, mint az Eiffel-toronnyal lépett frigyre. Egy japán férfi az esküvőre még menyasszonyi ruhát is csináltatott arájának, egy párnának. Richard Torres 2013-ban vett feleségül egy fát. A ceremónián fogadalmat mondott, és gyűrűt is készíttetett maguknak.

Lehetne folytatni a felsorolást: a bogárhátú autót elvevő férfiról, a hídhoz, raktárépülethez, állomáshoz, sziklához hozzámenő hölgyekről.

Digiszexualitás

Meghatározó jelenség. Egyre többen vannak, akik társkereséshez a technikát hívják segítségül, – pl. randiappot használva – ők a digiszexuáisok első hullámához tartoznak. A második hullámos digiszexuálisoknak már társra sincs szükségük. Egy egész iparág, a digitális szerelem iparága épült ki ezen igények kielégítésére. Magyarország ezen a téren sincs lemaradva. Az európai városok közül ötödikként, 2018 februárjában Budapesten nyílt szexrobot bordélyház.

 

Selmeczi Ottilia

 

Folyt. köv.

Fotó: unsplash.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp