• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Adakozni jó

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
A járvány idején az emberek egy kicsit bezárkóztak, hajlamosak voltunk a saját problémáinkkal, félelmeinkkel törődni. Akadnak azonban kivételes emberek, akiknek ilyenkor is mások sorsa, tragédiája lebeg a szemük előtt.

Terék Tamás Esztergomban él családjával, és egy egészen egyedülálló kezdeményezéssel siet az elesettek segítségére.

Alapítványát, az Oltalmazó Kezek Segítségnyújtó Alapítványt még nem sokan ismerik, ahogyan önkéntes munkájáról is kevesen hallottak. Beszélgetésünkből kiderül, miért vállalja fel mások nehézségeit. A hosszú hajú, négygyermekes családapa civilben minőségbiztosítással foglalkozik. Mi most az alapítványért és a rászorulókért végzett munkáját szeretnénk bemutatni.

Miért hívta életre az alapítványt? Mi munkájának a legfontosabb mozgatórugója?

E kérdés megválaszolásához picit messzebbre kell visszanyúlnunk az időben. Engem a nagymamám nevelt fel, és – lakhatási kérdések miatt – sokáig együtt is éltem vele a családommal. Lakóházunk felépítése után épp különköltöztünk volna, amikor súlyos mértékű agyi infarktust kapott. Én elhatároztam, hogy kiveszek egy év fizetetlen szabadságot, hogy segítsek neki a felépülésben, de sajnos soha nem tudott talpra állni, de önállóan még csak felülni sem volt képes az ágyban. Az ápolásból 14 év lett, ezalatt mindvégig a szerettei között szép kort élhetett meg, így 85 évesen „adtuk át” őt a Jóistennek.

Ezen ápolási időszak alatt kellett megtapasztalnunk, hogy milyen iszonyatosan nehéz és kilátástalan azon emberek vagy családok helyzete, akiket valamilyen betegség vagy tragédia ér.

Ezek alapján határoztam el, hogy a nagymamám halála után létrehozok egy alapítványt, amelynek elsődleges célja az lesz, hogy anyagilag, segítségnyújtás által vagy akár ruhaneművel vagy tartós élelmiszerrel segítsünk a rászorulóknak.

Mit tapasztal, adakozó szívűek ma az emberek?

Igen, mindenképp. Gondoljunk csak a médiában sokszor megjelenített izomsorvadásos kisfiúra, Zentére, akinek 700 millió forintot sikerült a szüleinek összegyűjtenie egy méregdrága genetikai gyógyszerre.

Ha tisztán látják a célt és a megbízható felhasználást, akkor a magyar emberek csodálatosan adakozó szívűek.

Az Oltalmazó Kezek Segítségnyújtó Alapítvány mennyiben más, mint a többi alapítvány, amely rászorulókat támogat?

A természetünknél fogva sok hasonlóság lehet, de annyiban mindenképpen különbözünk, hogy mi pontosan bemutatjuk a rászoruló célszemélyt, akin az adakozó segíthet. Kiemelten fontos számunkra, hogy az adományokkal pontosan elszámoljunk, ezért az éves pénzügyi beszámolónkat mindig feltesszük a honlapunkra (www.adakoznek.hu).

Azt is missziónknak tekintjük, hogy növeljük a segítő szívű emberek bizalmát. Be akarjuk mutatni az adakozóinknak azt, hogy a támogatásaik kizárólag az általuk szánt célra kerülnek felhasználásra.

Példa: ha egy nagy értékű gyógyászati segédeszközre sikeresen gyűjtöttünk, akkor azt mi, az alapítvány fogjuk megvásárolni, és annak számláját a honlapunkon bemutatni. Ezzel azt szeretnénk bizonyítani, hogy pontosan arra használtuk fel a támogatást, amire adták.

Mit gondol, fontos az emberek számára, hogy lássák, pontosan kit és hogyan támogatnak?

Igen, mindenképpen fontos, mert ezáltal az adomány nem egy „fekete dobozba” kerül, hanem pontosan ahhoz a célszemélyhez juttatjuk el, akinek szánták.

Az Oltalmazó Kezek Segítségnyújtó Alapítvány által támogatott rászorulók arcukkal, nevükkel vállalják történetüket, tragédiáikat, életüket. Ez nehezíti vagy megkönnyíti az alapítvány munkáját?

Véleményem szerint ez nagyban megkönnyíti. Arra törekszünk, hogy a támogatott rászorulók életét pontosan figyelemmel kísérve bemutassuk, mert szeretnénk tudatni az adományozóinkkal, hogy milyen hatalmas, jó irányú változást tud előidézni a támogatásuk.

Ön a szabadidejében, teljesen önkéntes módon végzi a rászorulók támogatását. Ha valaki segíteni szeretne, hogyan teheti meg?

Szeretettel várjuk és hívjuk a csatlakozni, segíteni vágyó embereket. Nagy céljaink vannak, melyekhez sok odaszánt szívű emberre van szükségünk. Oldalunkon, a www.adakoznek.hu oldalon bárki mellénk, vagyis a rászorulók mellé állhat, de akár telefonon is hívhat bennünket (+36-20-9944537).

Honlapjukon végtelenül egyszerűen segíthet bárki. Mit üzenne annak, aki még sohasem adakozott, miért tegye?

Adakozni jó. Jó látni, ahogy én, a munkaképes ember, másokon segíthetek. Csodálatos látni, ahogy egy elesett ember felemelkedésében közreműködtek mások, akár idegenek is. És ennek láthatóságát mi, az Oltalmazó Kezek Segítségnyújtó Alapítvány folyamatosan biztosítjuk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp