• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A szabadság kockázatos – hommage à Petőfi Sándor (félreértések ellen)

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
A szabadság a legkockázatosabb. Ha szabad vagy, a kockázat mindig magától értetődő. Nem te kockáztatsz, maga a szabadság kockázatos.

„Szabadok lesztek.” (J. Kr.)

Szabad akarsz lenni? Tudnod kell, hogy az igen szoros élet. A legszűkebb élet, mert vállalod a teljes felelősséget magadért. És lemondasz arról, hogy bármiben is másokra mutogass, mivel nem ők felelősek érted. Ha mégis másokra mutogatsz, a szabadságodról mondasz le. A szabadság kockázatos, mert sokan vaknak hisznek majd, ha nem mutogatsz másokra, azt hiszik, hogy nem látod a bajokat.

Ha szabad akarsz lenni, akkor egyedül is erősnek kell lenned!

Akkor nem teheted függővé magad semmitől és senkitől! Ha viszont azt hiszed, hogy a szabadság lényege az, hogy a körülmények, az emberek ne akadályozzanak abban, amit tenni szeretnél, akkor minden utadban lesz. Akkor akadályozni fog vélt szabadságodban a pénzed mennyisége, a mindig változó törvények, a főnököd, a családod, a klímaváltozás, az ország összetétele, egyszóval minden. Pedig csak te kötözöd meg magadat. A szabadság azért kockázatos, mert azt fogják hinni, hogy ha nem teszed függővé magad, akkor felelőtlen vagy.

Ha szabad akarsz lenni, nem másokkal kell versenyezned!

Egyszerűen a saját utadat kell járnod, a saját életedet kell élned! A szabad versenynek semmi köze a szabadsághoz, csak mint szavak hasonlók. A szabad verseny résztvevői azzal áltatják magukat, hogy az embertelen viadal vesztesei majd kárpótolva lesznek a nyereségből. A szabadság viszont kockázatos, mert vállalod a megbélyegzést, hogy lemaradsz a versenyben – pedig te nem is velük versenyzel, szabad emberként a saját pályádon futsz.

Ha szabad akarsz lenni, önállóan kell gondolkodnod!

Ez a legkeményebb munka. Ha szabad vagy, nem fogod szajkózni a véleményvezérek, az ideológusok, sőt még a közösséged, csoportod konzervmondatait sem, mert ha nincs saját gondolatod, nem fogsz beszélni. De a szabadság kockázatos. Mert sokszor azt fogják hinni, hogy már nem tartozol hozzájuk.

Ha szabad akarsz lenni, másoknak is szabadságot kell adnod, sőt szabadságot kell szerezned nekik!

Mert nem lehetsz szabad, ha mások körülötted nem azok. Az individualizmus szabadsága a legnagyobb rabság. Kapcsolatod másokkal addig nem lehet szabad, amíg ők is nem szabadok. Mert egyetlen kapcsolat sem egyoldalú. Ha párod nem szabad teljesen, akkor a házasságod rabságban van. Ha barátaid nem szabadok teljesen, akkor egy fogolytáborban érzitek jól magatokat. A szabadság kockázatos. Mert nem lehetsz teljesen szabad addig, amíg nem zavar, hogy mások még nem szabadok.

Ha keresztényként szabad akarsz lenni, akkor nem válhat épp a vallásod a Mesterrel való életed korlátozójává.

Mert ő nem egy másik korlátozó rabságba akar csalogatni, hanem épp a teljes szabadságba. A szabadság kockázatos. Mert nem a puszta vallási szabályokra, hanem a benned láthatatlanul élő Lélekre hagyatkozol, ami miatt sokszor bolondnak fognak nézni.

A szabadság nem ismeri ezeket a mondatokat: „Nem tehetek róla… Hogy milyenek ezek az emberek!… Bárcsak lenne elegendő pénzem!… A törvények megnyomorítanak… A családom miatt nem lehet… A világ változásai megakadályoznak… Mások is ezt mondják… Mindenki ezt mondja… Nem érdekelnek a többiek!… A vallási előírások miatt ezt nem lehet…”

Jézus sem ismerte ezeket a mondatok, mert szabad volt.

Aki ismeri a szabadságot, csak az tud másoknak szolgálni. Mert ő tudja, hogy az a legnagyobb szolgálat, amikor mások szabadnak érzik magukat velünk, amikor másoknak szabadságot adunk, amikor másokat a szabad életre segítünk. Aki szabad, küzd mások szabadságért, mert tudja, nincs jobb dolog a szabadságnál.

Jó a társaságában lenni annak, aki szabad, mert aki vele van, az is szabadnak érzi magát.

Háló Gyula

 

Fotó: unsplash.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp