• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Kiléphetünk a hamis erotika rendszeréből

Elolvasási idő: 18 perc
Elolvasási idő: 18 perc
„Meggondolás őrködik feletted, értelem őriz téged.” (Példabeszédek 2,11) Meggyőződésem, hogy a hívő férfiak, fiúk többsége belülről küzd a paráznaság rendszere ellen, s nem tudja, hogy abból ki lehet lépni.

Sokkal nagyobb küzdelmet vív, mint kellene, és nagyon sok energiája megy el arra, hogy kivédje a kísértéseket. Ez egy rafinált rendszer, melyet fel kell ismerni, hogy miként hat, s utána ki kell vonulni belőle, és soha nem engedni, hogy akár a legcsinosabb nőn keresztül is visszarántson magába.

Csak a férfiak?

A férfiakra gyakorolt hatást elemzem, de a sötét vonzás biztosan hat a nőkre is. Egy keresztény konferencia előtt egyszer csak odalépett hozzám egy lány, aki nagyon elkötelezett, odaszánt tanítványa Jézusnak, sok átéléssel, tapasztalattal. Kérte, hogy imádkozzunk, mert éjszaka megnézett egy vad pornót. Biztosan tanult az esetből, s továbbra is szereti az Urat, de elgondolkodtató, hogy a nőket is elkaphatja ez a ragály.

 

A felismerés előzménye

Egy időszakban a munkám során rendszeresen kellett Budapest belvárosába mennem. Arra figyeltem fel, hogy nagyon sokszor kell kivédenem olyan kényszerítő hatásokat, melyek a paráznaságra vittek volna. Egy-egy nap végére csak önmagában ez annyira kifárasztott, hogy reggelente nem volt kedvem munkába indulni – tudva, hogy mi vár rám. Heteken át folyt ez a csatározás – váltakozó eredménnyel. Én nyugodtan szerettem volna mozogni a metrón, az utcákon, de folytonosan belém kötött ez az izé, hogy bűnre csábítson. Azt mondják, hogy van olyan, aki halló típus, és van olyan, aki látó. Én az utóbbiak közé tartozom, érzékeny a szemem. Amit hallok, könnyebben lerázom, de amit látok, nézek, az sokáig mozog és hat bennem. Jót és tisztát kell olvasnom, néznem, látnom, ezt a csatornát óvnom kell minden kosztól. Hirtelen sok rosszra csábító hatás ért, s gondolkoztam, hogy mit lehetne tenni, mert ehhez az állandósuló csatározáshoz nem volt kedvem, még akkor sem, ha voltak napok, amikor legtöbbször én bizonyultam győztesnek. Úgy éreztem magam, mint egy kapus: elég, ha egyszer gólt kapok, már baj van, hiába védtem ki addig a többi lövést. Pár hét után azután jött a szikra, majd a rendszer feltérképezése, s az örömteli pillanat, amikor kiléptem belőle.

A felismerés

Sejtheted, hogy ki áll mögötte, de úgy van a körülöttünk levő világ kialakítva, hogy a szexualitás, a paráznaság nagyon sok helyről zúdul ránk. Logikailag nem is indokolt az „alkalmazása”, hiszen miért kell minden második zenei klipben vonaglania egy épp csak valamit viselő nőnek, amikor a szöveg sokszor nem is arról szól? Ez amúgy nagyon megalázó a nőknek, s nekik kellene jelezniük, hogy elegük van abból, hogy szexuális tárgyként használják őket. A legismertebb zenei csatorna mostanra lágy pornó lett egy olyan menedzser szerint, aki a 90-es években maga is rendezett női előadónak alulöltözött klipet.

Miért vesz fel nagyon sok nő rövid szoknyát, melltartónyi topot, váll nélküli felsőt vagy testhez simuló ruhát? Miért van az, hogy a semlegesnek mondható hírportálok bőven tartalmaznak szexuális, sőt pornótartalmú cikkeket, képeket? A mélységről nem is beszélünk, a pornó bugyrába, a nagymamaszex és a pedofília világába be se lépünk.

Azért, mert EZ EGY RENDSZER! Több irányból hat, és sok területen ki lett építve. Csak akkor lehetsz szabad, ha kilépsz belőle, s utána nem engeded visszacsábítani magad.

Leválás az őseinkről

Az első lépés az, hogy kiiktatjuk azokat a parázna hatásokat, melyek elődeinktől jutottak hozzánk. Tapasztalati úton bizonyított tény, hogy úgy a jóra, mint a rosszra lehet örökölni hajlamot. Elég, ha megnézed a két Kennedy testvér, John és Robert késztetéseit, valamint apjuk hódításait. Ha a felmenőid között volt olyan, aki nőfaló volt, vagy éppen sűrűn váltogatta a férfi partnereit, akkor nagy valószínűséggel neked is jutott ebből valamennyi. Ha pedig neked fiatalon (vagy később is) többekkel volt kapcsolatod, pornót nézegettél, akkor biztosan van mit kiiktatnod. Jézus kiváltott ebből is, de neked kell érvényesítened ezt. Közöld határozottan, hogy szakítasz a… és itt konkrétan nevezd néven, hogy: kéjvággyal, leselkedéssel, pornó utáni vággyal, érzékiséggel s minden ehhez hasonlóval. Amennyiben pedig gonosz, tisztátalan szellem áll a mögött az adott kényszerítő vágy mögött, akkor annak add ki az útját, hagyja el az életedet és a szeretteidéit is. Ami ilyet találsz, annak határozottan tedd ki a szűrét. Ez azért fontos, mert a háttérből alattomosan küld érzéki vonzásokat, amelyek rá akarnak mozdítani téged a külső csábító jelenségekre. Ez a gonosz ötödik hadoszlopa, a „beépített ügynökök”, akiket irgalmatlanul ki kell iktatni.

A rendszerről

A férfiban van egy természetes nemi vágy, és ez a rendszer ezt bombázza – szinte szünet nélkül. Folyamatos kihívások érkeznek, mindenhonnan felkérnek erre a táncra, s neked nemet kell mondanod. A rendszer nem fedi fel magát, minden kísértés önálló és új szereplőként jelenik meg, nem egyértelmű, hogy össze van kapcsolva a többivel. A kultúra is erősíti ezt a folyamatot, Marilyn Monroe híres születésnapi dala, Madonna feslettsége, illetve Rihanna ribancos jelenetei csak a jéghegy csúcsát jelentik. Inger és inger, akármerre fordulsz. Nem kellene, hogy így legyen, de így van, utolér, akárhová mész, bármerre nézel.

A személytelenség

Ahhoz, hogy kilépj, fel kell ismerned a rendszert, és meg is kell utálnod azt. Az egyik legellenszenvesebb eleme: a személytelenség. Semmit sem tudsz arról a nőről, és magadban máris kapcsolat indul vele. Ő sem tud semmit sem rólad, mégis hív, hogy érdeklődj utána. Szinte mindegy, hogy ki az illető, elég, ha erotikus stílusjegyei vannak, egész nap forgolódnak utána a férfiak. Lehet szőke, barna vagy fekete, boldog vagy éppen kétségbeesett, a haja, az arca, a mozgása, a ruhája közvetítse a könnyen megkaphatóságot, a szabadságot, a libbenő ölelést, s a férfiak mozdulnak felé. Ilyen alapon egy jól felöltöztetett robot is lehetne, mint ahogy ma már nem kell embernek lennie a sakkozónak, számítógép is játszhat, akár világbajnoki szinten is. Minden a testről szól, az pedig mindegy, hogy ki lakik benne, fő, hogy kidomborítsa azt, ami a férfiaknak csábos. Minden nő lelke nagyon gazdag, de ebben a forgatagban az nem számít, csak a hús, a bőr, a forma, a kacérság, a fedetlenség. A kihívó magatartás tényleg kihívja a férfiakat a nyugalmukból, állandóan izgatva őket.

A jelenség vonzása

Nem számít, ki az illető, csak az a fontos, hogy kifejtse a teste a hatást, s a vonzás benntartson a rendszerben. Dús a haja, kimondottan nőknek kialakított autóban ül vagy a nyitott sportkocsiban a férfi mellett, és a szabadság levegője lengi körül, finoman keveredve a parfüm lágy illatával. A ruha takar, de kiemeli a vonalait, ha pedig rád néz, olyan, mintha a sors megjutalmazott volna, a hatása pedig sokáig veled marad – csak éppen fogalmad sincs, ki is ő valójában. Megtestesít egy jelenséget, te pedig bomlasz utána, de ez egy álom. Úgy érzed, hogy vele más lenne az élet, neked törődnöd kell vele, ő rád vár, és te igazán tudnád szeretni. Ha megismernéd, rájönnél, hogy ő is ugyanolyan ember, mint bármelyikünk, s legtöbbször nem is olyan szép, mint ahogy tovasuhanva, melletted elringva tűnik.

A nőiesség szintjei – ha van rá időd

Sok lány és nő megengedheti magának azt, amit például a feleségek többsége (főleg, ha már vannak gyerekek) nem: sok időt töltenek el önmaguk szépítésével, ruhák és kiegészítők vásárlásával. Egyszer egy volt manökennel dolgoztam egy munkahelyen. Bámulatosan nőies volt. Nem kihívóan, de minden mozdulata esztétikus volt, ízlésesen sminkelte magát, és ha mindezt csábításra használta volna, nehéz lett volna bárkinek nemet mondania. Vannak nők, akik vonzóak, órákat szépítik magukat, jó az ízlésük, van hozzá pénzük, és erotikus töltést is sugároznak. Ők ennek a rendszernek az ékkövei, sok férfi érzéseit felkavarják nap mint nap.

A gombapörkölt

Olyan ez, mintha a gombapörkölt lenne a kedvenc ételed. Bármikor meglátod, egyből megkívánod. A probléma ott van, hogy valamennyi gyilkos galóca is belekerült. Amikor eszed, akkor nagyon finom, de utána minden bajod lehet és lesz is. Hogyan tudod megállni azt, hogy ne egyél ebből a finom ételből? Megérted és tudatosítod, hogy galóca nélkül is finom, így pedig nem szabad enned belőle, mert mérgező. Ez a pörkölt nem kell, még akkor sem, ha hetek óta nincs mit enned. Rájöttél, hogy rossz szándékból teszik eléd, és tudatosan teszik bele azt a néhány galócát, hogy minimum elrontsd a gyomrodat, de ha sokat eszel, meg is halhatsz. Mély sír és halálba vezető út a Biblia szerint a rosszra csábító nő – de nem nekem! Ebből nem eszem többé, s egy gondolatot, egy kis fantáziát sem fogyasztok belőle.

Olyan, mint a túl sok evés

Túl sok az erotika, úgy, mint az evés. Sokkal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van. Nem éhesek vagyunk, hanem enni vagy inni kívánunk. Én úgy fogytam le hat hónap alatt hat kilót, hogy vacsorára csak annyit ettem, amennyire szükségem volt – alig valamit. Fogyaszd, fogyaszd, fogyaszd – pedig nem kell annyi belőle, de a rendszer tukmálja, rá akar venni, csak tölti egyre beléd. A paráznaság egy természetes éhséget használ ki, s kínál neked ennivalót, ám úgy, hogy soha ne állhass le. Itt van még ez is, kívánatos, kell neked – ne mondj le róla, fogyassz! Gondolatokon, a szemeden, a fantáziádon keresztül, egyedül vagy tömegben, mindig eléd hozzák a finomságokat.

Mi kell a nőnek? Nem ez!

A nőnek alapvetően szeretet kell, törődés, odafigyelés, hogy legyen, aki meghallgatja. Egy társ, akiben bízhat, aki egy életre összeköti vele az életét, hűséges hozzá, s ha lesz gyermek, akkor együtt felnevelik. Jóban-rosszban számíthat rá, s persze szexuálisan is partnerek, ám az benne van egy biztonságos elkötelezettségben, a házasságban. A nőnek nem az kell, amit sokan az erotikus, a testükből sokat mutató hatással kiváltanak a férfiakból. A nőnek a lelke a fontosabb, és ezzel a kelletéssel maguk ellen dolgoznak, mintha nekik is az érzékiség lenne a legfontosabb – pedig nem az! Ők is be vannak csapva, mert önnön érdekeik ellen vesznek részt a parázna rendszerben, akaratlanul is kiszolgálva, erősítve és fenntartva azt.

A kilépés ünnepi pillanata

Amikor megérted, hogy ez egy személytelen, hamis és hazug rendszer, amely egyik szereplőjének sem jó, sőt káros, akkor egy darabig figyelsz. Pár nap alatt rájössz és megdöbbensz, hogy az élet hány területén ki lett építve, hogy levadássza az embereket.

Jó lenne egy nagyot kiáltani, hogy eszméljetek, emberek, de a legfontosabb, hogy te szabad lehess.

Utoljára még körbenézel, hogy tényleg nem hagysz-e ott valami fontosat, de csak a megtévesztést látod, az átverést, amiben persze van kívánatos, különben nem vehetné rá az embereket, hogy igényeljék. Máshogy látod magadat, máshogy a szép nőket, máshogy az egész közeget. Ekkor fogod magad, és kilépsz belőle. Ünnepi pillanat! Annyi éven át becsaptak, s most otthagyod azt, ami annyi energiádat lekötötte, s magába zárva akart tartani egész életeden át. Eltelik egy kis idő, s elképedsz, hogy mennyire jó függetlennek lenni a rendszertől. Olyan, mintha az eddigi havi 60 ezer helyett csak 5 ezret kellene a banknak törleszteni. Alig kell energiát mozgósítanod, csak időről időre pár erősebb hatást kell határozottan semlegesítened. Látod a szép nőt, de általa nem szippant vissza a múlt. Átlátsz a helyzeten, tudod, hogy nem arról szól az egész, mint aminek látszik.

„Én az ördög barátja nem leszek, bár nem könnyű megállni” – énekelte Demjén Rózsi, ám így könnyebb, ha leleplezed a hálózatot, kilépsz, s vigyázol, hogy senkin és semmin át ne kerülj vissza bele.

Változtass a szokásaidon!

A szabadsághoz ez is kell. Ne nézz oda, ne kapcsold be, ne maradj ott a képernyő előtt, állítsd le hamar bizonyos fantáziáidat, melyeket évek óta végigfuttattál. Mindenkinek megvan az a nőtípus, aki jobban megragadja, akire nézve sebezhetőbb. Menj másfelé, kerüld el, s ha érzékeled a korábbi figyelemfelkeltést, akkor már ott állj le. A kilépést minden addig könnyebben kísérthető élethelyzetedre alkalmaznod kell. Teljes körű védelem kell, és ahol csak kicsit is bezsongíthattak eddig, ott változtatnod kell (Róma 12,1–2).

Kerüld el!

Timóteusnak azt tanácsolja Pál, hogy kerülje el a paráznaságot. Ne küzdjön vele, kerülje ki. Van, amivel harcolni kell, ilyen például a félelem. Ám az erotikával ne állj szóba, mert minden pillanat gyengít. Ha meglátod, szépen menj, nézz másfelé. Szegd le a fejed vagy nézz egy autót, ha érzékeled, hogy jön feléd az utcán, ne használd ki a helyzetet, a tekinteted fordítsd máshova, ha beláthatsz a ruhájába, fordulj semleges irányba, ha előtted terem. Ezt gyakorold akkor is, ha egyedül vagy. Ne feledd, Isten mindig lát, s ezzel örömet szerzel neki.

Maradj tiszta. Ő szent, és tőlünk is ezt várja el.

Fuss, menekülj!

Van olyan pillanat, amikor azonnal el kell menni az adott helyről, szituációból. József kimenekült, amikor Potifár felesége enyelegni akart vele. Ilyenkor késedelem nélkül el kell menni, menekülni. Ez kritikus pillanat, ne várj, fuss el onnan! Ha kettesben maradsz valakivel, és érzed, hogy arrafelé mehetnek az események, akkor egyből szállj ki a kocsiból, menj el a lakásból, hagyd ott, távozz el a társaságból – azonnal!

Őket elkapták – maradj mindig éber!

Több nagy formátumú vezető, híres művész is elbukott ezen a területen úgy külföldön, mint itthon. Aki alázatosan reagált, az előbb-utóbb visszatért a szolgálatába – Isten helyreállítása itt is megmutatkozik. Sajnos, ilyenkor nagyok a károk, szétmennek családok, sírnak a gyerekek, de az őszinte hozzáállás gyógyít a legjobban és a leggyorsabban. Ha szabadnak érzed is már magad, maradj mindig éber. Egy kis létszámú, gyorsan bevethető, testvéri szellemi kommandócsapatot mindig tarts ott a szíved és a fejed közelében. Bármelyiket támadnák is meg – és biztosan meg fogják –, akkor legyen, aki azonnal reagál és kivédi az ellenséges akciót.

Dávid nézelődött harc helyett

Önálló fejezet az ő élete, megannyi tanulsággal. Harcos és művész volt egy személyben. Nagy győzelmek – nagy fokú érzékenység. Ha ilyen vagy, akkor tudd: magadért is harcolnod kell. Azért kell egyből elcsípni a negédes vonzást, mert a kísértésből bűn, s abból halál lesz, mint tudjuk az Írásból, az énekes király is így járt. Ám alázatos volt, és feloldozást nyert, sőt a Messiás vonala pont Betsabé (Uriás feleségeként: Máté 1,6) fiával folytatódott. Ez a megváltás, amikor Isten belép a rosszba, és felkarolja azt az esendő embert.

Ismerjük – alkalmazzuk

E felismerés mellett ugyanúgy „ki kell vájni a bűnre csábító szemet” (értsd jól), szövetséget kell kötni a tekintetünkkel, hogy nem nézünk úgy nőre, s egyre inkább uralni kell a gondolatainkat. Külön figyelni kell akkor, amikor kimerültek, extra fáradtak vagyunk, amikor a gyengébb lélek erőtlen testben támadhatóbb. Jó, ha van legalább egy olyan harcostársad, akivel imádkoztok egymásért. Ugye a férfinak nővel vagy fordítva lelkigondozást nem szabad egyedül végezni, a vigasztalás könnyen átalakulhat románccá, s ugyanígy vigyázni kell a „megértő” munkahelyi kapcsolatokkal is. Ha vőlegény vagy, akkor a várakozás alatt vigyázz. Ha van feleséged, beszélgess vele akkor, amikor csak igényli, ő pedig legyen veled együtt akkor, amikor te igényled. Mindkettő áldozathozatal időnként, de tudatosítani kell, hogy a másiknak arra, illetve erre kiemelten szüksége van. Azonban ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, vagy éppen beteg vagy veszélyeztetett terhes a feleséged, akkor is a kilépés érvényes, és Jézussal, a Szentlélek hathatós segítségével tisztán élhetsz.

Vissza akar jönni

Jézust egy időre hagyta csak ott a gonosz, s tudjuk, hogy a szép, üres ház odavonzza a csúfságokat, s még másokat is hoznának oda. Lakd be a fejedet, szemedet, szívedet, gondolataidat, képzeletedet, fantáziádat, és gyakorold, hogy te döntöd el, hogy mi mehet be oda és mi nem. Gondolkodj az Igéről, beszélgess a Szentlélekkel, adj sokszor hálát, és imádkozz a körülötted levőkért. Azt és úgy soha ne engedd vissza – mi dolgod vele, csak rosszra vinne. Megszoktad, hogy odamozdulsz a csábításra, szokj le hát róla. Rossz beidegződések helyett jó reflexeket kell kialakítani. Ha kilépsz, töredék erőfeszítésedbe kerül hárítani. Kicsit furcsa, hogy te nem vagy benne abban a hálóban, de ahhoz, hogy másokat kisegíts onnan, először neked kell szabadon élned. Egyszer valami ilyesmit mondott a Szentlélek egy visszacsúszott hívőnek a kocsmapultnál: „Néha nem könnyű hívőnek lenni, de sokkal nehezebb nem hívőnek lenni.” Könnyebb megvédeni egy várat, mint elfoglalni azt.

Ez a te bekezdésed

Részleges az ismeretünk, s ez a kis írás nem fed le mindent ebben a témában. Biztosan van mit neked is hozzátenned ehhez, s erre szükség is van. Fogalmazd meg a te véleményedet, figyelj, elemezz, és ha megértettél valamit, akkor dönts határozottan. Ahhoz túl értékes a küldetésünk, hogy hagyjuk magunkat bekoszolni, becsapni és régi, rabtartó gazdánkat szolgálni. Jézus kiváltott a rabszolgaságból, és egyre nagyobb szabadságban szeretne látni – szabadon a paráznaság rendszerétől is.

„Krisztus azért szabadított fel bennünket, hogy ebben a szabadságban éljünk. Ne engedjétek hát magatokat újra rabszolgává tenni!” (Galata 5,1)

 

A téma érzékenysége miatt írói álnéven jelentetjük meg a cikket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp