• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A nők lelke

Elolvasási idő: 9 perc
Elolvasási idő: 9 perc
A mai férfiaknak kiemelten fontos megérteniük a nők lelkét. Ahogy éreznek, ahogy gondolkoznak, ahogy alkotnak, ahogy léteznek.

A helyreállítás az helyre állítás, így a nők belső összetettsége és szépsége is kerüljön egyre inkább a helyére.

A becsapás

Mindenfelől azt sugallja a körülöttünk lévő világ, hogy a nőknek a teste, a kinézete az igazán meghatározó, ez az, ami számít. Angliában kezdeményezés indult, hogy ne lehessen Photoshop által módosított címlapfotókat megjelentetni.

Ha nem szeretnénk génmódosított élelmiszereket fogyasztani, akkor kinézetmódosított képeket sem érdemes „fogyasztani”.

A női test persze számít, mert az „ember azt nézi, ami a szeme előtt van”, és – a lehetőségek szerint – legyen ápolt és szépített. Ám a nők teste sokféle hatáson megy át, és ez a kinézetüket is befolyásolja. Ez nem vezethet senkit – ám ha igen, akkor félre. Ami lényeges, az a nők lelke. Itt van az igazi gazdagság és belső szépség. Aki nekilát felfedezni ezt a világot, páratlan kincseket lelhet.

Vállalni önmagad

Minden női kornak megvan a maga szépsége, ezt fel kell fedezni, megérteni és ragaszkodni hozzá. Aki a kinézetet tartja a legfontosabbnak, az minimum az idősödéssel már vesztésre áll. Fájdalmas nézni azt, aki úgy tesz, mintha még mindig huszon- vagy harmincéves lenne.

Andie MacDowell vállalja, hogy őszül, és jól áll neki. Jól áll a huszonéveseknek a gyerekkort még idéző tisztaság, aktivitás, életnek indulás. Jól áll a harmincasoknak a megszerzett tapasztalat, a még mindig ható fiatalos szépség. Jól áll a negyveneseknek, hogy már sok mindenen túl vannak, de ott van bennük az alkotás, a tettrevágyás, a tevékenység. Jól áll az ötveneseknek a letisztult tapasztalat, az energikusság és a kezdődő idősödés. Jól áll a hatvanasoknak az érettség, a megértés, a fiatalabbak segítése. Jól áll a hetveneseknek az idősödés, a bölcsesség, a dolgok folyamatukban való megértése. Jól áll a nyolcvanasoknak és azon felül az öregség, a tartás, a jóindulat, a hálás visszatekintés, a búcsúzás előtti szabadság.

A férfiak átverése

Megkapni és megszerezni egy nőt – már maga a nőkkel kapcsolatos fogalmazás is téves és bántó. A fiúk figyelme már kiskoruktól a lányok, illetve a nők testére van irányítva. Ezt képviseli milliónyi környezeti hatás, míg a lányok lelkéről szinte nem beszél nekik senki.

Ráadásul a testi vágy fokozottabban hat a férfiaknál, így nagyon borulhat az egyensúly.

Charlie Sheen, Colin Farrell és a testi vágyak többi híres foglya utólag tudják már, mennyire veszélyes „az oroszlán szájába dugni a fejed” – ahogy Robbie Williams fogalmazott. Az erotika egy világszerte kiépült rendszer, ám ki lehet lépni belőle, mint e magazin egy cikke is kifejti: https://www.igeidok.hu/kaptar/kilephetunk-a-hamis-erotika-rendszerebol

Jó példaként pedig ott van a sármos Bond, Pierce Brosnan, akinek a felesége öt gyermeknek adott életet. Persze a külalakja más most idősebben, de azt mondják, hogy nagyon jól érzik így is magukat, jókat nevetnek. Mert a lelkük fonódott össze.

A férfiak helyreállítása

A férfiak szeretik világosan meghatározni a jelenségeket, majd megfogalmazzák a lényeget, és cselekszenek. Legyen így! Kedves férfi társak! Tudjátok meg és tudatosítsátok, hogy kisfiú korunktól folyamatosan át akarnak verni bennünket – és sokszor sikerrel.

Egy félrecsúszott kép van a nőkről, és emiatt szenvednek ők, és szenvedünk mi is. A nőknek a lelke a legfontosabb, és ezt így ki kell mondani. Jó hangosan.

Ha egy férfi ezzel az érdeklődéssel fordul a mellette élő nők felé, akkor csodálatos felfedezésekkel lesz gazdagabb. Át kell programozni az agyunkat, a hozzáállásunkat. Aztán pedig vigyázni, hogy az össznépi becsapás ne fordítson bennünket vissza.

Az impresszionista nő halászata

A nők a részletek mesterei. Unalmasan kinéző irodában dolgoznak a férfiak, és akkor megjelenik egy női munkatárs. Virágok kerülnek az ablakokba, szép tálca, tiszta poharak, friss kávé, ásványvizek a konyhába, és kellemes kacagás a humoros megjegyzésekre – élet költözik oda.

A férfiak egy alakot látnak, de Claude Monet sok kis apró pontból hozta azt létre. A nők látják az élet apró pontjait, és azokból áll össze nekik a forma. Férfiként érdemes megfigyelni, ahogyan két nő beszélget egymással. Látszólag egymással össze nem függő témák láncszemeiből szőnek hálót, amivel mindig kifognak valamit.

Meghallgatni

Egyszer egy bölcs megfigyelő azt mondta, hogy a nők egyik legnagyobb igénye, hogy meghallgassák őket. Ha egy férfi rájön, hogy a nők más úton jutnak célba a mondanivalójukkal, akkor szívesen hallgatja például a feleségét. A férfiak szeretnek az élet autópályáin menni, gyorsan célba érni. A nők nem zárják ki a kisebb utakat sem a navijukon, s így rengeteg érdekes helyen mennek át. Sok mindent megfigyelnek, és ennek a környezetük látja majd hasznát.

Ha férfiként ráérzel az ízére, akkor nemhogy bosszankodsz, hanem kimondottan élvezed a társaddal való beszélgetést, azt, ahogy ő közelíti meg az egyes élethelyzeteket.

Itt erősek

A nők sokkal jobban tűrik a monotóniát, a fájdalmakat és a folyamatos igénybevételt. Egy állandó multitasking világban teljesítenek kiválóan. Mert anyát kérdezi mindenki a biztosítótű, a korcsolya, a tavalyi ünneplős fehér cipő, a kulacs, a barna sál és a karácsonyi díszek felől is. Egy átlagos ütemmel számolva hozzávetőlegesen két évet töltenek főzéssel a konyhában, és újabb fél évet az indulás előkészületeivel. Egy gyerek 500 ezer kérdést tesz fel, míg felnő, s ebből nyilván az anyukája válaszolja meg a legtöbbet. A négyéves kislányok például abban az évben 100 ezer dologra kíváncsiak. Kreativitás, a környezet szépítése, virágok, díszek az ő világuk. Biztatni, vigasztalni, bátorítani a családtagokat, vinni hűségesen a teendőket gyász és fájdalom idején is. Nagyon tudnak imádkozni. Éveken át, kitartóan, eredményesen. És ennél még sokkal több is van.

Itt gyengék

Ha bántalmazzák vagy becsapják őket. A szakítás tényleg szakít valamit bennük. Marilyn Monroe mondta, hogy bárcsak ő is olyan könnyen túl tudná magát tenni a szakításokon, mint a férfiak. Egy abúzus hosszú időre kihat, mert többnyire a bizalom mentén érkezik, és nemes részeket roncsol. Ezért hallani, hogy egy ilyen után a nőknek hosszú évekig problémájuk lesz szeretni akár azt, aki őszintén szereti őket. Paris Hilton pár éve nyilatkozta, hogy az összes addigi kapcsolata bántó jellegű volt. Milyen jó lehet most nyugodt családban élnie.

Erősségük, hogy hűségesek, s ha valaki ezt csapja be, az nagyon tud fájni.

A legszebb leírás a nőkről a Példabeszédek 31. részében van. Még olvasni is gyönyörűséges. Ebben az áll, hogy a férje dicséri őt. Ha átáll a gondolkodásunk és a megközelítésünk, akkor észrevesszük a női lélek szépségeit. Ez gazdagságot és védelmet ad a férfiaknak. Így már elismerjük, értékeljük azt a sok jót, amelyet képviselnek és adnak. Könnyű lesz dicsérni őket, és fontos, hogy ezt gyakran tegyük. Soha nem tudjuk igazán megköszönni őket.

Szép lány volt, jó kinézetű férfihoz ment feleségül. Lelkészfeleség lett, és mindenben támogatta a férjét, akit rendszeresen zargattak a szocializmus éber őrei. Megnyitották a balatoni üdülőjüket, és heti turnusokban éveken át fiatalok százait fogadták és segítették őket Jézushoz közelebb. Megszámlálhatatlan órát töltött el reggelit, ebédet és vacsorát készítve. Mindig volt egy kedves szava, mosolya – pedig sokszor nagyon fáradt lehetett. Később templomuk lett az erdélyi menekültek egyik fogadóközpontja, ahol százak és százak kaptak ruhát, ellátást, információt és elfogadást. Itt is fáradhatatlanul segített, de nemcsak a jótetteivel, hanem a figyelmével is. Kiszúrta a haszonlesőket, és segített különbséget tenni, hogy kik is az igazi rászorulók. Az egyik fia magába zárkózóbb alkat volt, és nagyon megörült, amikor barátok lettünk. Olyan örömmel fogadott, mintha én is a fia lettem volna. Amikor ama szemesi házban átéltem a találkozást Jézussal, másnap reggel ő adta azt a bibliai idézetet, ami máig meghatározó a számomra.

Úgy döntött, hogy a jót fogja nézni ez embereknél, és emiatt tudott annyira jóságos lenni.

Ő sem volt persze hibák nélküli, de a szívélyessége és jó szándéka messze felülírta ezeket. Szép, nőies, kedves elfogadást kaptam tőle, amire egész életemben emlékezni fogok. Nagyon megszerettem a lelkét, mint ahogy sokan mások is.

Ő Áci néni, Tivadar bácsinak, a volt rákosszentmihályi református lelkészemnek a felesége.

Most 92 éves. Ugyanolyan szép, mint volt. Az egyik női példaképem. Általa is köszönet a női lelkekért.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp