• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

AZ APASÁGRÓL (azoknak, akik apák vagy azok lesznek) – KÖNYVAJÁNLÓKKAL

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
HA FÉRFIKÉNT IGAZI FÉRFIVÁ VÁLUNK, JÓ ESÉLYÜNK VAN ARRA IS, HOGY JÓ APÁK LESZÜNK.
ANÉLKÜL VISZONT ESÉLYTELENEK VAGYUNK.
Férfiként az ipari forradalom óta keressük, hogyan kell apának lenni úgy, hogy az időnk nagy részét már nem a családunkkal töltjük, hanem a munkatársakkal. De amikor hazaérünk a munkából, akkor is nehezen találjuk a helyünket az otthoni rendszerben, ahol egészen eddig nem mi irányítottuk a család napi tevékenységét és feladatait, de hirtelen mégis be kell kapcsolódnunk. De hogyan?
Steve Biddulph, a zseniálisan őszinte és okos ausztrál pszichológus és apa jól összefoglalja a mai apaság nehézségét: „Az apák szemszögéből manapság a következőképpen festenek a dolgok – nekünk egyszerűen meg kell küzdenünk azért a jogért, hogy apák lehessünk.
A világ mintha nem akarná, hogy szülők legyünk.
Inkább szeretné, ha későig az irodában dolgoznánk. Valaki más fogja tehát gyermekünket megtanítani arra, hogyan rúgjon a labdába, hogyan zongorázzon, és miként bízzon meg magában. Elég, ha jóravaló férfiakhoz illően mi fizetjük ki a számlákat.”
Természetesen nagyon fontos, hogy mi, férfiak és apák dolgozzunk, hogy pénzt keressünk. Szintén Steve fogalmazza meg pontosan, hogy ezt miért tegyük férfiként, apaként: „Hat jó ok van arra, hogy dolgozzunk: függetlenek lehetünk, eltarthatjuk a családot, munkát teremthetünk másoknak, mentorálhatunk másokat, kihasználhatjuk a tehetségünket, és megváltoztathatjuk a világot.”
Mint látjuk, az igazi apaság útját ki kell kutatnunk a magunk és még inkább a következő generáció számára azért, hogy a világunk közössége ne kerüljön tévútra. Természetesen nem mehetünk vissza az ipari forradalom előtti kultúrába. Itt kell megtalálnunk annak módját, hogy mi, férfiak és apák a családunk, a településünk és a glóbuszunk közösségének hasznos kovászai legyünk. A mostani egészséges apaszerepek még csak formálódnak, de ha minél többen megtaláljuk saját férfiasságunk útját, akkor lesz elegendő elég jó apa is. Ennek az útnak a keresésében útba igazító könyvek is segítenek. Néhányat én is ajánlok.
A sorszámozottak kötelezőek!
1. Steve Biddulph: Férfilét – A modern kor csapdái (Partvonal Könyvkiadó, 2016)
2. Steve Biddulph: Hogyan neveljünk fiúkat? (Partvonal Könyvkiadó, 2017)
3. Steve Biddulph: Lányos szülők kézikönyve – 10 dolog, amire a lányoknak szükségük van, hogy erős és szabad nővé érjenek (Partvonal Könyvkiadó, 2017)
4. Léder László: Csendes apaforradalom (L’Harmattan Kiadó, 2019)
5. Jesper Juul: Férfinak és apának lenni (Móra Könyvkiadó, 2022)
6. F. Várkonyi Zsuzsa: Milyen nő lesz lányodból, milyen férfi lesz fiadból? (Csodasuli Kft, 2017)
Richard Rohr: A férfi útja (Ursus Libris, 2016)
Richard Rohr: A férfi útja II. (Ursus Libris, 2017)
Csernus Imre: A férfi (Jaffa Kiadó, 2009)
Csernus Imre: A férfis – Srácoknak (Jaffa Kiadó, 2016)
David Deida: A különleges férfi útja (Synergie Publishing, 2023)
Nina Power:  Mit akar a férfi? (Jaffa Kiadó, 2023)
Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető, 2019)
Raimondo Scotto: Férfi és nő – A különbözőségek harmóniája (Új Város Kiadó, 2014)
Anselm Grün: Harcos és szerelmes (Magyar Kurír, 2022)
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp