• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Az angol királynő és Billy Graham találkozása

Elolvasási idő: 7 perc
Elolvasási idő: 7 perc
A mai nap mérföldkő: Erzsébet királynőre (II.) emlékezik a világ.

Temetése és egy közelmúltban készült interjú kapcsán röviden beszámolunk a királynő és Billy Graham baráti kapcsolatáról. A két „óriás” egyébként közel hasonló időt élt, 90-es éveik végén költöztek haza – reménység szerint egy szebb országba.

Találkozásuk történetéhez vissza kell mennünk a múlt század második feléhez. A Billy Graham Evangelizációs Társaság nagy múltra tekint vissza a londoni szolgálatban, így Billy és felesége, Ruth Graham többször is meglátogatta a királyi családot.
„Nagy-Britanniában senki sem volt szívélyesebb velünk, mint II. Erzsébet királynő őfelsége
– írta Billy Graham a Just as I am című önéletrajzában. – Szinte minden alkalomra, amikor vele voltam, meleg, informális környezetben került sor, például ebéd vagy vacsora keretében, egyedül, néhány családtaggal vagy más közeli baráttal.”
Billy Graham 2018. február 21-én hunyt el, II. Erzsébet pedig nemrégiben, 2022. szeptember 8-án. Életük utolsó évtizedeiben – érthető okokból (időskor, betegség, más kontinensek) – már nem találkoztak, de a korábban meglévő szívélyes viszonyról osztunk meg néhány személyes emléket. Képeket pedig ITT talál a kedves olvasó.
„A hivatalos pozíciója megakadályozta abban, hogy nyíltan támogassa az evangelizációs találkozóinkat. De azzal, hogy szívesen látott bennünket, és többször is megkért, hogy prédikáljak a királyi családnak Windsorban és Sandringhamben, csendben támogatta küldetésünket.
Kétségtelenül ő az egyik legjobban tájékozott ember a világ dolgairól, akivel valaha találkoztam.
Ennek a tudásnak egy részét természetesen a miniszterelnök által tartott heti alapos tájékoztatókból nyeri, de mindig is rendkívül intelligensnek és tájékozottnak találtam a legkülönfélébb témákban, nem csak a politikában.
Egyszer, amikor 1984-ben meglátogattuk a királyi családot Sandringhamben, Ruth és én elsétáltunk egy nő mellett, aki egy régi esőkabátot, gumicsizmát és sálat viselt, éppen a kutyáknak szánt ételt készítette. Először azt hittük, hogy az egyik házvezetőnő, de amikor felegyenesedett, láttuk, hogy a királynő az!
Egy alkalommal, amikor Nagy-Britanniában jártam, a királynő éppen az éves karácsonyi beszédét készítette elő, amelyet a televízió világszerte közvetített. Hogy szemléltessen egy dolgot, egy követ akart egy tóba dobni, hogy megmutassa, hogyan terjednek a hullámok egyre messzebbre és messzebbre. Megkért, hogy jöjjek és hallgassam meg, ahogy a tó mellett gyakorolja a beszédet, és mondjam el a benyomásaimat, amit meg is tettem.
Mindig nagyon érdekelte a Biblia és annak üzenete.
Miután egy vasárnap Windsorban prédikáltam, a királynő mellett ültem az ebédnél. Elmondtam neki, hogy az utolsó pillanatig bizonytalan voltam a prédikációm kiválasztásában, és majdnem a János 5. fejezetében szereplő béna ember meggyógyításáról prédikáltam. A szeme csillogott és pezsgett a lelkesedéstől, ahogyan erre alkalmanként képes volt. »Bárcsak megtetted volna! – kiáltott fel. – Ez a kedvenc történetem.«
Úgy vélem, hogy a királynő spirituális érdeklődésének egyik oka édesanyja, őfelsége Erzsébet királyné, az anyakirálynő lelkes hite volt. Először a Clarence House-ban, a londoni rezidenciáján találkoztunk vele. Meghívta Ruthot és engem egy kávéra, és amikor megérkeztünk, szívélyesen üdvözölt minket, és bemutatott Margit hercegnőnek. Körülbelül egy órát voltunk ott, és öt percen belül megnyugodtunk, mert mindketten olyan kedvesek voltak.
Az anyakirálynő is lenyűgözött az érzékenységével. Emlékszem, milyen ideges voltam, amikor először prédikáltam Windsorban, és utána elmentünk az anyakirálynő páholyába egy kis fogadásra. Éppen vele és Margit hercegnővel beszélgettem, amikor megkínáltak minket italokkal. Az anyakirálynő látta, hogy kissé tétovázom, és azonnal azt mondta: »Azt hiszem, paradicsomlevet kérek.« Azt mondtam, hogy én is ugyanazt kérem. Azt hiszem, megérezte, hogy valószínűleg nem fogok alkoholt fogyasztani, és azonnal cselekedett, hogy elkerüljön bármilyen részemre vonatkozó kellemetlenséget.
Ám ami mindennél jobban lenyűgözött, az az anyakirálynő mindig csendes, de szilárd hite.
Amikor utoljára Windsorban prédikáltam és beléptem, láttam, hogy tőlem jobbra ül a királyi család többi tagjával együtt. Szándékosan elkapta a tekintetemet, és kissé gesztikulált, hogy tudassa velem, hogy támogat és imádkozik értem.
Ronald Reagan kormányának nyolc éve alatt többször is találkoztunk. Különösen nagyra értékeltem a kedvességét, hogy Ruthot és engem több állami vacsorára is meghívott, melyeken külföldi vezetőket is vendégül látott.
1983. március 3-án abban a kiváltságban volt részünk, hogy elfogadhattunk egy meghívást egy ilyen vacsorára San Franciscóban. A díszvendégek Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg voltak. Az este folyamán elküldtek valakit, hogy a királynő nevében meghívjon bennünket a Britannia nevű királyi jacht fedélzetére egy másnap esti fogadásra.
Elfogadtuk, és amikor Ruthtal a fedélzetre szálltunk, egy férfi, akinek az egyenruhája ujján több csík volt, tisztelgett és azt súgta: »Wembley ’55.«. Az est folyamán Ruth és én kettesben hallottunk több olyan emberről, akik a különböző angliai evangelizációs alkalmaink során kötelezték el magukat Krisztus mellett.
A királynő 1985 novemberében ismét meghívott minket egy állami vacsorára, ezúttal Károly herceg és Diana hercegnő tiszteletére. Nagy csalódással (és némileg szégyenkezve) nem tudtuk elfogadni a meghívást. Egy régóta tervezett, az evangélium hirdetésére szóló alkalom miatt volt ez. Írtam a királynő titkárának, hogy miért kell visszautasítanunk. Megértette és elfogadta.”
Annak a generációnak pedig, akik nem a hírekből, hanem a Netflix sorozatból ismerték meg e fontos személyeket, a The Crown második évada Erzsébet királynő uralkodásának második évtizedét dolgozta fel. Van benne szó a Kennedy család színre lépésétől kezdve Fülöp herceg állítólagos hűtlenségén át a szuezi válság katasztrófájáig, de Peter Morgan, a sorozat készítője szerint az évad legjobb forgatókönyve” a királynő és a 99 éves korában elhunyt Billy Graham amerikai evangélista barátságáról szóló történet volt!
A Billy Graham-epizód arról szól, hogy Erzsébet szeretné elmélyíteni kereszténységét – nyilatkozta Morgan. – Pontosan akkor hagyja abba a megbocsátásról mint a kereszténység központi tantételéről való elmélkedést, amikor megkérdezik tőle, hogy meg tud-e bocsátani a nagybátyjának [a nácikkal való találkozásért és az általános békülékenységre való hajlamért]. A két történet nagyon szépen illeszkedik egymáshoz. Ez a legjobb sztori az évadban.”
A Vergangenheit” című epizódban a királynő az édesanyjával ül és nézi Grahamet a tévében, elragadtatva hallgatva a prédikációját. Úgy tűnik, vonzódik hozzá, és egy ponton azt mondja Fülöp hercegnek: Szerintem elég jóképű” – ez egy olyan ritka pillanat, amikor féltékennyé tudta tenni az egyébként igencsak daliás küllemű férjét.
 
Forrás:
https://billygraham.org/story/billy-graham-and-the-queen/ 
https://www.townandcountrymag.com/leisure/arts-and-culture/a14107629/queen-elizabeth-billy-graham-friendship/
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp