• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Hogyan küzdjünk meg a gyásszal karácsonykor?

Elolvasási idő: 7 perc
Elolvasási idő: 7 perc
A legtöbb embernek a karácsony a szeretet és az öröm ünnepe, az év legszebb időszaka. Mások fájdalommal terheltek, számukra ezek a napok a legnehezebbek.

Legszívesebben elbújnának, nem csinálnának semmit, csak előrelapoznának a naptárban a következő évre. Az ünnepi időszak minden gyászolónak nehéz, különösképpen azoknak, akik először élik át a karácsonyt szerettük nélkül.

Istenünk az „irgalom Atyja, és minden vigasztalás Istene” (2Kor 1,3–4). Ő felemeli a gyászolókat, bekötözi a szívüket, és bátorítást és békességet ad ebben a nehéz időszakban. A mindennapok megszervezéséhez, „túléléséhez” bölcsesség kell. Az alábbiakban szeretnék néhány gyakorlati dolgot javasolni, amelyek segíthetnek, megkönnyíthetik a gyászolók terhét ebben az időszakban.

Tervezd meg az ünnepeket! Ez az ünnep más lesz, mint a többi. Ne csak úgy maguktól történjenek az események, próbáld azokat valamennyire kontrollálni. Beszéljétek meg a családdal, hogy miként fogtok ünnepelni. Például ha volt olyan feladat, amit az elhunyt szeretted végzett (karácsonyfa állítása, főzés), beszéljétek át, hogy most azokat ki veszi át. Mi az, amit szeretnétek a hagyományokból megtartani, mi az, aminek elhagyása megkönnyítené a terheket!

Legyenek reális elvárásaid magaddal szemben! Ismerd el az óriási veszteségedet, ne próbálj előle elfutni! Engedélyezd magadnak a sírást − a sírás oldja a feszültséget. A fájdalom megélése a gyász része. Azt jelzi, hogy milyen értékes volt a kapcsolatod az elhunyttal. Idővel majd enyhül a fájdalom mértéke.

Mérlegeld a korlátaidat (idő, energia, pénz)! Beszélj erről azokkal, akikkel szükséges. Csinálj kevesebbet! Mit tudsz és mit nem megvalósítani? (Sütés-főzés helyett rendelj ételt, vásárolj néhány süteményt a sarki cukrászdából. Ha fáraszt a beszélgetés, írj egy e-mailt, vagy készíts egy rövid hangüzenetet, amit sokaknak el tudsz küldeni!)

Szabadítsd fel magad arra, hogy „Nem”-et mondj! Alakítsd az ünnepeket a szükségeidhez. Ha meghívást kapsz, és nem vagy biztos benne, hogy el tudod-e/akarod-e fogadni azt, jelezd a vendéglátónak! Kérd meg, hogy hadd jelezz vissza az utolsó pillanatban. A gyászoló hangulata, kedélyállapota sokszor változik, nem tudhatod előre, hogy az adott napon hogy leszel. Szabadítsd fel magadat arra, hogy nemet mondasz, ha szükséges, de ne feledd, hogy a közösségnek építő ereje van. Ne zárkózz el mindentől és mindenkitől!

Merj segítséget kérni, mert szükséged lesz rá! Engedd, hogy mások segítsenek a terheid elhordozásában, nyugodtan kérj segítséget! Támaszkodj megértő barátokra, testvérekre, rokonokra, akik melletted állnak a gyászban. Hívd fel, látogasd meg őket. Kerüld azokat, akik nem értik meg a helyzetedet, és igyekezz megbocsátani azoknak, akik értetlensége érzelmileg felkavar. (Legtöbben nem tudják, miként kell egy gyászolóhoz fordulni, neki segíteni – ne ródd fel nekik!)

Légy őszinte és megértő magaddal szemben, fogadd el saját érzéseidet! Nyomásként nehezedhet rád, hogy körülötted mindenki boldog és vidám, talán elvárásként éled meg, hogy neked is annak kell lenned. Fontos, hogy megengedd magadnak a fájdalom, a szomorúság érzését. Mások öröme esetleg dühöt, frusztrációt válthat ki benned, máskor összezavarodottságot, meg nem értést érezhetsz. Légy türelmes!… hidd el, hogy nem mindig fogsz így érezni, ahogyan most.

Tervezd meg, mit fogsz mondani! Az ünnepek alatt fel fogják tenni neked a kérdést: „Hogy vagy?” Segítség lehet, ha a válaszod átgondolod és röviden leírod. Gondold át, mit és mennyit szeretnél megosztani, így elkerülheted az abból fakadó frusztrációt, hogy keresed a szavakat, vagy éppen többet osztasz meg a szükségesnél. Nem udvariatlan megköszönni a kérdést, és azt mondani, hogy most inkább nem beszélnél róla. Egy érdeklődő viszontkérdés feltevésével is jelezheted ezt, ez segíthet a fókuszt a gyászról másra fordítani, ugyanakkor jelzed a kérdezőnek, hogy jelen vagy a beszélgetésben.

Imádkozz többet! „Szüntelenül imádkozzatok!” – bátorít minket Isten igéje (1Thesszalonika 5,17). Jézussal mindent mindenkor meg tudunk osztani, olyan dolgokat is, amiket senki mással nem. Feltehetjük neki a kérdéseinket. Ő átérzi a magányunkat, ismeri a fájdalmunkat, Ő meghallgat és válaszol, szeretetével átölel. Ott van melletted, megígérte, hogy soha nem hagy el.

Emlékezz arra, hogy Isten szeret téged, és terve, célja van veled! A fájdalom és a nehézségek nem csökkentik Isten irántad való szeretetét. Ő ott van veled, ő a te vigasztalód. Lehet, hogy jelenleg nem érzed és nem is érted életed értelmét a veszteség után, de az Úrnak továbbra is terve van az életeddel, egy reményteljes jövőt szán neked: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jeremiás 29,11)

Keresd a keresztény testvérekkel való közösséget, maradj kapcsolatban gyülekezeteddel!

Emlékezzél meg elhunyt szerettedről! A gyászoló gondolataiban – főleg friss gyász esetén − állandóan jelen van az elhunyt. Beszélni kell róla, emlékezni kell rá. Van, aki gyertyát gyújt, van, aki fotóalbumokat nézeget. Mások megfőzik az illető kedvenc ételét, megint mások történeteket idéznek fel. A hiányt feldolgozni hosszú folyamat, emlékezni pedig sokféleképpen lehet. Próbáld megtalálni a számodra legmegfelelőbb módot.

Figyelj mások szükségeire, ajándékozz meg másokat! Érzelmileg lehet, hogy ezt nem könnyű megvalósítani. Kérd Jézust, hogy segítsen ebben, hogy rajtad keresztül ő szeressen. A mások felé való fordulás segít abban, hogy értékesnek érezd magad, és másokra emeld tekintetedet a terheidről.

Légy kedves magadhoz! A gyász rengeteg érzelmi energiát igényel, szükséged van feltöltődésre. A bibliaolvasás, az imádkozás mellett jóleshet egy séta, egy forró fürdő, zenehallgatás, egy film megnézése vagy az alkotás öröme.

Pihenj!

Étkezz egészségesen!

Engedd meg magadnak és családtagjaidnak az ünnepet! Karácsonykor arra emlékezünk, hogy Isten elküldte hozzánk egyszülött Fiát, ajándékba adta Jézust nekünk, ő a legnagyobb ajándék, aki a miénk lehet, és ez a legnagyobb örömünk − még akkor is, ha a gyász sötétsége és fájdalma jelenleg eltakarja azt.

Vannak, akik nem tartják helyénvalónak az ünnepet, az azzal járó örömöt és jókedvet nem tudják tolerálni. Másoknak segít, ha az ajándékoknak önfeledtül örülő gyerekek társaságában lehetnek. Figyelj magadra, és ha kell, szabadítsd fel magadat az ünneplésre, a karácsony üzenetének átélésére. Ha megteheted, menj el az ünnepi istentiszteletre.

Meríts erőt Isten ígéreteiből! A Jelenések 21,3–4-ben ezt olvassuk:

„Íme, az Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga az Isten lesz velük; és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak.”

A menny valósága, az örök élet reménysége, szeretteink viszontlátásának öröme igazi erőforrásai a gyászban megfáradt léleknek. Isten ígéretei igazak, egy nap beteljesülnek. Most még elképzelni sem tudjuk, miként történik majd meg mindez, de be fog teljesülni. Addig is kapaszkodj Isten ígéreteibe, és megtapasztalod, hogy percről percre, napról napra nagyobb békességed lesz. Ő hűséges.

 

Forrás: https://bellevuechristiancounseling.com/articles/how-to-cope-with-grief-during-the-holidays

Fotók: unsplash.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp