• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
Mit csinálnak most a méhek
Mit csinálnak most a méhek

Mit csinálnak most a méhek? – Tavasz

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
Oda a tél! A szürkeség kiszínesedik, a fagyos levegő lassan megváltozik, megtelik finomsággal.

Az új évszak, friss illatáradat nem csak bennünket lelkesít, érzik a méhek is. A kaptárban az élet ilyenkor megpezsdül. A telet túlélő néhány tízezer méhecske óriási lendülettel veti bele magát a munkába.

Először is fel kell tölteniük a télen megcsappant éléskamrát, ami nem kis feladat. 1 kg akácméz előállításához kb. másfél millió virágot kell meglátogatniuk a méheknek.

1 kg méz hazaszállítása 10 000 órányi repülést igényel, és annyi utat járnak be a méhek ezalatt, hogy hatszor repülhetnék körbe a Földet, ha a kaptár és a virágok közti távolságokat összeadjuk!

Ugyanakkor egy méhcsaládnak egy évben 70–90 kg mézre és 30–40 kg virágporra van szüksége a saját táplálkozásához és kb. 150 000 méhecske felneveléséhez. Ezeket a mennyiségeket – illetve azt a méz- és virágportöbbletet, amit a méhész elvehet – hatalmas munkával és példás összefogással lehet csak előteremteni. A kaptárban tavasszal senki sem tétlen. Ösztönösen tudják, hogy kevés az idő, minden percet ki kell használniuk. Éjjel és nappal is folyik a munka.

Minden korosztálynak megvan a maga testre szabott feladata.

A legfiatalabbak rendrakással kezdik, majd a kelő fiasítást nevelik. Utána az építők csapatába kerülnek, új viaszlépeket készítenek, és rendfenntartók, kapuőrök lesznek. Majd idősebb korukban veszélyesebb, nehezebb munkák következnek, kirepülnek virágport, nektárt gyűjteni.

Végül a legstrapásabb vízhordásra és propoliszgyűjtésre kerül a sor, hogy aztán egy-két hónapnyi életük végeztével átadják a stafétát a következő generációknak.

 

A kaptár és a gyülekezet között könnyű párhuzamot találni

Elődeink lelki hagyatékát, értékes örökséget őrzünk és gyarapítunk, mennyei kincseket gyűjtünk. A közösség Krisztus testét alkotja, Krisztus személyiségét, lényét ábrázolja ki, ahol minden tagra szükség van ahhoz, hogy a képalkotás eredménye ne csupán egy karikatúra, Krisztus-torzó legyen.

A gyülekezet összetett küldetése csak olyan szervezettséggel érhető el, ahol senki sem tétlen, hanem a rábízott – életkorához, lelki érettségéhez mért – feladatokban helytáll és aktívan tevékeny.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp