• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Milyen állapotban van a készüléked?

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
A napokban indítottam el a telefonomon egy eszköz karbantartást. Másodperceken belül kiírta a rendszer, hogy a telefon állapota kiváló, de ahogy futottak a százalékok, úgy gondolkodtam el, hogy a lelki életem vajon hol áll most?

Optimalizáltam-e mostanság, hogy úgy fusson, mint aki előtt nem bizonytalan a cél (1Kor 9:26)?

Azt éreztem, hogy az Úr megállított, akár így a telefonomon keresztül is!

Azt hiszem a lelki akkumulátorom energiatakarékos módba van állítva már jó ideje, mellyel igaz, hogy tovább ki tudom húzni, de egyáltalán nem ragyog úgy a fényem, ahogy kellene. Hogy is mondja a Máté 5:16? ,,Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” Energiatakarékos módban, ami épp, hogy csak a túlélésre és a segélyhívás indítására alkalmas, nem fogják meglátni a többiek, hogy milyen jó az én mennyei Atyám…

Az akkumulátornak folyamatos töltöttségre van szüksége, hogy csatlakozhasson az energiaforráshoz, majd leválasztva önállóan is megállja a helyét egy ideig. Túltölteni sem érdemes a telefont, mert ez csökkenti az akku élettartamát, hiszen túlmelegedik a készülék. Amikor Istennel töltök időt, Bibliát olvasok, beszélgetek, közösségbe járok, imádkozom, böjtölök, dicsőítek, vagy bármilyen más formáját választom az imádatnak, akkor töltődök.

Ezekből tudok aztán táplálkozni, amikor kimegyek a napi harctérre (pl. munkahely, tömegközlekedés, iskola, gyermeknevelés). Hogyan akarok én helyt állni, amikor szinte csak vegetál a készülékem? Ha a telefonomat napi szinten töltöm, akkor a lelki életemre miért szánok kevesebbet? Persze lehet, hogy ezzel csak én küzdök…

 

Hmm, de mi van a túltöltéssel? Lehet túl sok a mennyei munícióból?

Szerintem lehet olyan, hogy valóban ,,túlmelegedünk”, hiszen a Bibliában nem egyszer estek hasra Isten nagyságától. Ha az Úr a teljességében megmutatná magát, azt nem tudnánk befogadni, mert egyszerűen megsemmisülnénk. De milyen jó, hogy már csak a ruhája szegélyének érintésétől életek változhatnak meg!

A következő dolog, amit a telefon átvizsgál, az a tárhely. Mennyire van tele a rendszer felesleges adatokkal? Mennyi a szabad terület?

Pál apostol is sokszor felülvizsgálta az életét. Van, amit kárnak és szemétnek kell ítélni ahhoz, hogy más beférjen a helyére. Ha a rendszer, vagyis az agyunk és a szívünk túlterhelt, akkor érdemes megvizsgálni, hogy mivel van tele. Sok mindent észben kell tartanunk? Már a listáinknak is listát írunk? Naponta megszámlálhatatlan információt, üzenetet kapunk, és a végén már csak az kapcsol ki, ha céltalanul görgetjük a hírfolyamot? Sokszor eszembe ötlik, hogy milyen jó lenne több igeverset memorizálni, de hova férne bele az agyamba? Pedig ez csak edzés kérdése. Nálunk van a tölcsér, mi döntjük el, hogy mivel töltjük meg a tárhelyünket.

Most pedig következzen a memória. (Nem informatikus beállítottságú sorstársaimnak üzenem, hogy ez nem ugyanaz, mint a telefon belső tárhelye. A memória, a rendszer működéshez szükséges alkalmazásoknak a helye.) Ezt talán úgy tudnám lefordítani, ahogy a mindennapi életvitelünkben állunk Jézussal.

Vannak olyan applikációk, ahová nem engedünk jogosultságot Neki?

Uram, hát a bevásárlást, a lakásfelújítást, a nyaralást megoldom én, de esetleg a gyermeknevelésben segíthetnél! Ez így nem működik! Ha a telefonon letiltanék néhány fontos alkalmazást, az hatással lenne a többire is. Sokszor kell emlékeztetnem magamat, hogy ha egy-egy területe nem működik az életemnek, akkor vizsgáljam meg, hogy van-e teljeskörű hozzáférése az élet Urának?

Az utolsó rész az eszközbiztonság, a kártevők, vírusok ellen. Azt hiszem ezt sem kell bemutatni, hogy mennyire szükségünk van a védelemre a lelki életben is. De nem a saját magunk által kifejlesztett védelmi rendszerre, mert ,,sejtésünk sincs arról, hogy mekkora túlerővel állunk szemben nap, mint nap! Nem is ismerjük a fegyvereit, minden pillanatban becsaphat minket és az orrunknál fogva vezethet! A Sátán és serege a legnagyobb intelligencia a földön. Istennél nem nagyobb, de az embereknél igen. Hatalmas túlerő Góliát és szembejön velünk!” (Trausch Liza: Az Úr beszédei tiszta beszédek, 1985) De milyen nagy áldás, hogy az Úr harcol értünk és mi a győztes oldalán állhatunk. Ő tudja csak biztonságban tartani az életünket, ha kapcsolatban vagyunk vele.

Kell a folyamatos frissítés! Isten is mindig újat akar adni nekünk, nem a régi dolgokat kikalapálni.

Ő maga akar felfrissíteni, hogy könnyebben fusson a rendszer, hogy amikor igazi csatába kell mennünk, gyorsan tudjunk reagálni. Jézus megígérte: ,,aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” (János 4:14)

Gondolsz vajon minderre, amikor legközelebb karbantartod a telefonodat?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp