• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Mennyei fénysugarak a szürke hétköznapokban

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Átlagos hetem volt. Munka, utazás. Utazás, munka. Egyik nap a villamoson szemben ült velem egy kisfiú az anyukájával. A srác most kezdhette az iskolát, erről beszélgettek minden izgalmas részletet megtárgyalva. Aztán az anyuka emlékeztette a kisfiát: „Ma apánál fogsz aludni.”

Kis csönd. A kisfiú tudomásul vette. Majd újra az iskolára, házi feladatra és más egyéb dolgokra terelődött a szó. Egy idő után azonban a kisfiú megkérdezte: „Akkor ma apánál fogok aludni?” Az anya igennel válaszolt. Látszott a kisfiún, hogy azon gondolkodik, hogy ez mennyi mindennel fog járni. Az anya pedig kezdte sorolni, hogy mire figyeljen oda, mit ne felejtsen el stb.

Nem ismerem ennek a családnak a további történetét, sem a múltját. Nem is akarok semmilyen ítéletet mondani felettük, vagy általánosítani. De azt el akarom mondani, hogy amikor annak a kisfiúnak a kétségbeesett arcát láttam, ahogy megkapta azt a hírt és a további utasításokat az anyjától, majd megszakadt érte a szívem.

Elemi fájdalmat éreztem feltörni: egy gyereknek sem lenne szabad ilyen terheket hordoznia, ilyen bizonytalanságban élnie…

Később a héten, mint mindig, a munkahelyen ment a rádió. Modernebbnél modernebb slágereket és komplett műsorokat hallgathattunk egész nap arról, hogy ki kivel hogyan kavart és hogyan úszta meg vagy éppen csalódott, de majd megbosszulja vagy mit tudom én. De ha kicsit körülnézünk, valójában mindenhol ez megy. Hihetetlen, hogy emberek képesek ilyen „termékeket” gyártani és fogyasztani egész életükben… Nem, ez már nem csak ízlés kérdése. Bele sem gondolunk abba, milyen hatással vannak ezek a dolgok ránk… Mert szépen lassan ez a szenny válik nekünk is a normává. Ezek után csodálkozunk azon, hogy annyi élet törik darabokra?

Miután meguntam a csodás slágereket, úgy döntöttem, a saját zenémet hallgatom inkább. Be is tettem egy véletlenszerű lejátszási listát, ezen jött fel a keresztény For King and Country együttes Pioneers című éneke. Amikor meghallottam a szövegét, az addigi rádiós élményeim mocsarában hirtelen döbbenet fogott el. Vannak olyan énekek, amelyekben valós értékekről van szó?

Szólhat egy ének arról, hogy egy párkapcsolati válságban lévő férj bocsánatot kér a feleségétől? Hogy a feleség bosszú helyett megbocsát és együtt mennek tovább, legyőzve az előttük álló ismeretlent?

Hihetetlen reménységgel töltött el ez a dal: igen, lehet így is élni. Van rá lehetőség, van rá remény! Utána egy másik ének jött tőlük (God only knows), ami arról szól, hogy van egy Isten, aki ismeri a problémáinkat, gondjainkat, és kész mellénk állni – nem vagyok magamra hagyva. Van, aki nem a slágerek által bemutatott látszattal, hanem valóságosan szeret. Ez az ének is annyira felüdítő volt annyi kilátástalanság után.

Aztán egy jegyesoktatásra készülve olvastam Pálhegyi Feri bácsi Keresztyén házasság című könyvét, amelyben a férj és a feleség szerepeiről írt, amihez rengeteg igeverset gyűjtött össze. Csodálatos élmény volt arról olvasni, hogy Isten szemében az ember, a férfi és a nő egyformán értékes. Hogy szemben a társadalmi nyomással egyik félnek sem lehet célja az, hogy a másikat elnyomja. Hogy aki jó feleséget talál, kincset talál (Példabeszédek 18,22). Hogy a férj szeresse a feleségét, mint Krisztus az ő egyházát, az asszony pedig tisztelje a férjét (Efezus 5,21–33). Így ketten összedolgozva szerethetik egymást, és védhetik, nevelhetik gyermekeiket. Hogy a férj feje Krisztus legyen, így lehet ő feje a családnak, és ez ad védelmet nekik. Hogy Isten így akarja megáldani az embereket. Ezek fantasztikus dolgok. Újra rácsodálkoztam arra, hogy a Biblia ilyen életmentő útmutatások kincsestára. (Nem csak a házasság témakörében!)

Közben az is eszembe jutott, hogy annyi olyan emberrel beszélgettem már, akiknek ezek a dolgok elérhetetlen álmoknak tűnnek. Gondoljunk csak a slágerekre. Hiszen ott van a múlt, ott van a fájdalom. De sokszor ott van a saját önzésünk is, a bűn.

Azonban ezek az igék, evangéliumi énekek, mint felhőkön áttörő fénysugár, mégis arról szólnak a szürke hétköznapok közepette, hogy van reménység, van lehetőség arra, hogy más legyen az életünk. Isten segít megtérni, megváltozni, újjá tenni. Nem mondom, hogy ez könnyű út, de áldásos. Tehát ha kiutat keresünk, keressük Isten akaratát alázattal, és vegyük észre a gyógyító fénysugarakat!

Selmeczi Nimród

Aki szeretné a cikkben említett dalokat meghallgatni:

for KING & COUNTRY – pioneers (Official Music Video)

for KING & COUNTRY – God Only Knows (Official Music Video)

Fotó: pexels.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp