jezus
jezus

„…félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott”

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
A kamionsofőrnek tachográf méri, hogy betartja-e a kötelező pihenőidőket. Nem ok nélkül. A személyautódban nincs ilyen készülék, mégis, ha vezetés közben kezd lecsukódni a szemed, félreállsz és pihensz kicsit. Már ha van egy csöpp eszed...

„…félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.” Márk 1,35

Miért gondoljuk, hogy mi sokkal strapabíróbbak vagyunk Jézusnál?

A kamionsofőrnek tachográf méri, hogy betartja-e a kötelező pihenőidőket. Nem ok nélkül. A személyautódban nincs ilyen készülék, mégis, ha vezetés közben kezd lecsukódni a szemed, félreállsz és pihensz kicsit. Már ha van egy csöpp eszed. Az élet országútján meg csak nyomod, nyomod a gázt. Százzal, ezerrel…

Az idősek otthona folyosóján néha forgalmi dugó alakul ki. Az egymással szemben haladó kerekesszékesek, járókeretesek torlódást okoznak. 5 másodperc, 10, 15, már fél perc is eltelt. Megy föl bennem a pumpa; „De ráérnek, én meg nem tudok haladni!” Azok az emberek, akikért vagyunk, lassan a sietségünk akadályaivá válnak.

– Húzódjon már félre, Gizi néni, nem látja, hogy nem férünk el magától? – szalad ki a számon.

Gizi néni pedig, aki épp kérdezni akart valamit a laborleletével kapcsolatban, nem kérdez. Inkább szót fogad. Paralízises lábát húzva iparkodik félreállni.

– „Hadd siessen a nővérke, az irodista, az igazgató. Én ráérek.” – A fel nem tett kérdésre aztán nyilván válasz sincs.

Félek, ez a rohanás már lételemünkké vált. Megfigyeltem, hogy sokan akkor is sietve közlekednek a folyosón, ha épp nincs is rá különösebb okuk. Tak-tak-tak-tak… – Hallom messziről a körömcipő kopogását.

– Hova sietsz?

– Á, csak innék egy kávét.

Észre sem vesszük, hogy igazából belül rohanunk.

Egy jó vezető talán talál módot arra, hogy csak 80%-ig terhelje le a munkatársait. A maradék húszat meghagyja, hogy Gizi néni feltehesse a kérdését. Erre a belső sietségre viszont nem tudok jobb gyógyszert, mint amit a Mester alkalmazott: „Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.”

 

M. Kovács László

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp