• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Aki jól vár, annak lesz valódi találkozása

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Az advent nem csupán a karácsonyi ünnepre készülődés ideje, hanem egy különös lelkigyakorlat.

A helyes várakozás megértése és gyakorlása. Mint ahogy Mária tette ezt gyermeke, Jézus születése előtt kilenc hónapon át. Nem siettette, nem is próbálta késleltetni az isteni gyermek érkezését. Meg kell tanulnunk tőle is, hogyan várakozzunk Isten cselekvésére, eljövetelére, hogyan várakozzunk a rég látott szeretteinkkel, barátainkkal, ismerősökkel és ismeretlenekkel való találkozásra, és hogyan várakozzunk a családtagjainkkal való mindennapi megszokott találkozásokra.

Mi jut eszünkbe a várakozás szó kapcsán?

Sorban állás? Vizsgálati leletre várakozás? Várakozás vizsgára? Mentőre? Gyógyulásra? Vagy születésnapi ünneplésre? Barátok érkezésére? Családtagokkal együttes hétvégére? Gyermekszületésre? Más és más előjelű várakozások.

Vannak várakozások, melyek biztossá tesznek, erőt adnak, élettel telítenek, megfiatalítanak, és vannak várakozások, melyek megöregítenek, elveszik erőnket, akár meg is betegítenek. A várakozásról szeretnénk hinni, hogy képes a történéseket megváltoztatni: késleltetni vagy akár meggátolni vagy épp siettetni, előrehozni.

Meg kell értenünk, hogy várni a megérkezését vagy akarni a megérkezését valaminek vagy valakinek csak látszólag azonos állapot. Teljesen más a kettő. Amikor az akarat felülemelkedik a várakozáson, és erősebb lesz annál, akkor sosem lesz igazi a várt történés, találkozás. Amikor a várakozást siettető akarat az erősebb, ilyesmiket szoktunk mondani: Már annyira vártalak! Nagyon elfáradtam a várakozásban. Hol késtél? Mi akadályozott ennyi ideig? El se tudod képzelni, mennyire izgultam! Máskor ne csináld ezt velem! Teljesen ki voltam, hogy mikor jössz már!

Amikor viszont a várakozás végig erősebb, akkor ilyesmit mondunk, ha már izgultunk is: De jó, hogy itt vagy! Az a lényeg, hogy eljöttél! Örülök, hogy végre együtt lehetünk! Vagy csak nagyokat sóhajtunk boldog örömmel.

A várakozás más, mint a türelem.

A türelmetlenség nem csupán kellemetlen érzés, vagy másokkal szembeni kulturálatlanság. Sokkal veszélyesebb: az élet igazi gazdagságának és mélységének hiányérzete, és sokszor tagadása.

Egyedül a várakozás képes teljesen valóságossá tenni az eseményeket és az embereket is. A várakozás nélküli beteljesedések és találkozások csupán a dolgok felületét érintik. Az igazi várakozás csodát tesz: a jelenbe hozzuk azt, ami vagy aki még nincs itt.

A karácsony előtt azért kapunk időt, hogy megtanuljunk jól, igazán várni. Csak így érkezhet meg hozzánk valóságosan a betlehemi gyermek, Jézus is.

Háló Gyula

Faye Hall: Lady in waiting
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp