• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

MI A NEVED? ÉS AZ ÚJ NEVED, ISTENTŐL?

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
„Pandémiának akarta nevezni gyermekét egy pár" – szólt a híradás tegnap. Szóval a kislányt így neveznék: „Világra kiterjedő járványos betegség".
Lelkészként sokaknak segíthettem gyermekük nevének kiválasztásában. Bár ilyen tanácsot csak azok kérnek, akik nem a név csengése alapján, hanem jelentése, üzenete alapján választanak. Ez ugyanis a szülő első üzenete, életre szóló kívánsága, áldása gyermeke felé.
Pandémia? COVID-Rózsa? Ezeket hazánkban szerették volna anyakönyvezni. Angol területen lányokat el is neveztek Horse-nak (ló), és volt egy fiú, akinek teljes neve Horse Dick lett – ezt inkább le sem fordítom…
Adjunk áldást gyermekeinknek a nevükkel!
Engem Józsefnek neveztek szüleim. Jelentése: „fejlődő, egyre gyarapodó”. Fiamat Dávidnak neveztük el: „kedvelt, szeretett”. Vannak Teodórák. Ők „Isten ajándékai”.
Ezek a nevek irányt jelölnek ki, életpályát adnak elénk jó kívánság formájában. Tudom, a József nem divatos név. Mégis hálás vagyok, hogy nem elegáns, de szörnyű jelentéssel bíró nevet kaptam. Áldást adtak nekem a nevemmel szüleim.
Isten maga is ezt teszi. A Jelenések könyve ezt írja:
„Aki győz… adok annak fehér kövecskét, és a kövecskére írva új nevet, amelyet senki sem ismer, csak az, aki kapja.” (Jelenések 2,17)
Megértésem szerint ez a név leírja azt, aki vagy, Isten kegyelméből. Mindazt, amiben meg tudtál állni hűségesen. A győztes harcaidat, és a bukásaidat is, amelyekből felállhattál Isten kegyelméből. Leírja ugyanakkor azt is, akinek a Teremtő lát téged. Nemcsak azt, aki vagy, hanem akivé válhatsz, akinek látni szeretne Alkotód.
Alakíts ki szoros, meghitt személyes kapcsolatot Teremtőddel, és akkor megérted ÚJ NEVEDET. Nem fogsz benne csalódni. Mennyei Atyád nem játszik el veled egy szóviccet a nevedben. Nem ad borzasztó jelentésű nevet. A rólad való képet és jövőképet fejezi ki ez a név. Halld meg! Vedd át!
Hidd el: ennél nagyobb áldás nem is érhet az életben.
Fotó: unsplash.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp