• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Mit olvassunk az év végi csendes időszakban?

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Decemberben rengeteg izgalmas olvasmánnyal és újdonsággal lepik meg olvasóikat a kiadók. Reklámokkal, akciókkal csábítják a könyvszeretőket, kínálatukból azonban nem könnyű válogatni.

Pedig a könyv remek ajándék lehet, akár saját magunknak is. Mostani ajánlómban nem bizonyos kiadók egy-egy kiadványára szeretném felhívni a figyelmet, hanem arra, hogyan válogassunk személyre szabottan a könyvpiaci kínálatból.

Valami szívhez szólót

Az adventi időszak az elcsendesedés, az elmélkedés időszaka. Végre van időnk egy csésze gyömbéres teát főzni, és feltett lábakkal elbújni egy jó könyvvel. Nem kell pár oldal után félretenni a könyvet, mert csörög a telefon, vagy mert kifut a leves. Ilyenkor igazi feloldódás, ha szívhez szóló történeteket választunk. Barangoljunk a fantázia birodalmában, ismerkedjünk meg igazi hősökkel, akik bátran vállalták a nehézségeket szent célok érdekében. Legyünk újra szerelmesek főhősünkkel együtt, és bátran merüljünk el a romantika tengerében! Ilyenkor jön el a pityergős, zsebkendőszaggató olvasmányok ideje, amelyeket aztán bátran megoszthatunk majd barátnőinkkel is.

Valamit, ami finomságokról szól

Nincsen ünnep finomságok nélkül, és nincsen finomság jó szakácskönyv nélkül. Azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, hogy a szakácskönyvek forradalmát éljük. Ma már bármilyen étrendhez találunk színes, ízléses olvasnivalót. Már az maga gyönyörűség, amikor az ember végiglapozza a szebbnél szebb ételfotókat. Garantáltan kedve támad sütni, főzni – és persze legfőképpen enni. Az már csak hab a tortán – persze nem véletlenül használtam ezt a fordulatot –, ha irodalmilag is értékesek a receptek. Ha minden ételleíráshoz kapunk egy történetet, anekdotát vagy bátorítást, könnyebb lesz rászánni magunkat arra, hogy szeretteinket egy új finomsággal lepjük meg. Sokan vannak, akik nem szívesen olvasnak, a szakácskönyv még nekik is remek ajándék, mert egy jót enni mindenki szeret.

Valamit, amitől többek leszünk

Hiba lenne csak a szépirodalmi polcokon válogatni az ünnepek tájékán. Minden évben remek ismeretterjesztő kiadványok is megjelennek. Ha nincs ötletünk, mit vegyünk valakinek karácsonyra, a legjobb választás, ha a hobbijáról, érdeklődési köréről szóló könyvet választunk. Mégsem vehetünk űrállomást a gyereknek, de imádni fogja az űrről szóló könyvet. Nem biztos, hogy a családi kassza megenged egy új autót, de egy igényes könyvet a legújabb autócsodákról biztosan.

Ezekből a kiadványokból tanulhatunk is, és nem utolsósorban a polcon is remekül mutatnak. A tudomány legújabb érdekességeiről vagy az éppen minket érdeklő problémák megoldásáról szóló könyvek nem csak tudósoknak szólnak. Legtöbbjük közvetlen, az átlagember számára érthető stílusban, gyakran humorral átszőve szórakoztat és közben egy picit tanít is – egyszóval többek leszünk tőlük, általuk.

Valami múltba repítőt

Ha szeretnénk eltávolodni mindennapi gondjainktól, a legjobb választás, ha egy múltba repítő történelmi regényt választunk. Kalandozzunk az ókorban, nézzünk körül a középkorban, vagy válasszuk a közelmúlt történelmét. A régiek történeteit megismerve máshogy látjuk saját sorsunkat, izgalmas kalandokat élhetünk át, vagy valaki másnak a bőrébe bújhatunk.

Valami, ami megerősít hitünkben

Ha az ember hisz valamiben, hajlamos „beleszokni” a hitébe. Szívből, gondolatokból kell táplálni a lelkünket. A Biblia mindig ott van mellettünk, de az ünnepek idején jut idő arra is, hogy a hitünkről szóló, abban megerősítő, megélésében segítő olvasmányokban is elmélyedjünk. Régi hithősök példája, gyakorlati útmutatók az egyes mindennapi kérdésekhez, elmélkedések a számunkra érthetetlen, tisztázatlan kérdésekről, vagy bátorító, vigasztaló könyvek is szóba jöhetnek. Egyes bibliai történetek irodalmi feldolgozásai is magasba repíthetnek, érdemes köztük válogatni.

Valami lélekmelegítőt

Régóta vágyott, kinézett könyveinket ilyenkor lehet végre lapozgatni. Sokak külön polcon tartják a kedvenceiket, amelyeket már egyszer elolvastak. Szívünkhöz közel álló novellákat, rólunk szóló verseket, elragadó regényeket jó dolog ünnepek környékén elővenni. Ha nem akarunk semmi újjal kísérletezni, a régi, jól bevált szerzők, művek biztosan lélekmelegítőként hatnak. És még az is lehet, hogy valami újdonságot is felfedezünk bennük.

Valami, amit továbbadhatunk

Ne felejtsük el, hogy a történetek mindenki lelkét megmelegítik, de a legkisebbek még nem tudnak maguknak olvasni. A mesélés az egyik legszebb, legmeghittebb módja a családi együttléteknek. Meséljünk a gyerekünknek, az unokánknak, az unokaöccsünknek – de akár az anyukánknak, nagypapánknak is! Már az olvasnivaló közös kiválasztása is összehozza a családtagokat, a fotelben összebújva olvasás pedig elhagyhatatlan része az ünnepeknek.

Ne felejtsük el továbbadni, megosztani az olvasás örömét! Vegyünk könyvet, ajándékozzunk könyvet, olvassunk, meséljünk!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp