• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

HÁZASSÁGÁPOLÁS (3. rész): AZ AJÁNDÉKOZÁS

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
Harmadik szeretetnyelv: Ajándékozás Az ajándékozás a másikra gondolás szimbóluma, a szeretet látható jele.
Vannak, akiknek a látható jelek fontosabbak, mint a többi. Ők azok, akik például a jegygyűrű hordásához különösképpen ragaszkodnak. Ha partnerünk szeretetnyelve az ajándékozás, gondoljunk mindig arra, hogy látható jelek nélkül kételkedik szeretetünkben, ezért gyakran lepjük meg őt! Az ajándék értéke másodlagos, lényege a szimbolikus jelleg.
Az ajándék kézzel fogható jele annak, hogy valaki ránk gondolt.
Nem az számít, hogy mennyibe kerül. Azért olyan becses számunkra, mert a szeretetet jelképezi. Az anyák féltve őrzik a gyermekeiktől kapott ajándékokat, még akkor is, ha a féltett kerti virágot tépték le. A szeretet és az adni vágyás szoros összefüggését jelzi, hogy a gyermekek kicsi koruktól kezdve szívesen ajándékozzák meg szüleiket.
A szeretet látható jelképei némelyek számára különösen is fontosak. Vannak, akik az esküvő után többé le sem veszik az ujjukról a jegygyűrűt. Mások egyáltalán nem hordják. Ez is azt mutatja, hogy az emberek különböző szeretetnyelveket beszélnek. Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, az nagy becsben fogja tartani a társától kapott gyűrűt. Az évek során kapott többi ajándékot is féltve őrzi mint társa szeretetének megnyilatkozásait.
Ajándékok, azaz látható jelképek híján talán nem is lenne biztos a szeretetében.
Az ajándékok megjelenési formája és értéke igen nagy változatosságot mutathat. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet érti, az ajándék értéke nem sokat számít, hacsak nem tér el jelentős mértékben attól, amit az ajándékozó megengedhet magának. Ha egy milliomos férj rendszeresen filléres ajándékokkal lepi meg a házastársát, felmerül a kérdés, hogy ez valóban szeretetének a kifejeződése-e. De ha a család anyagi lehetőségei szűkösek, egy csekély értékű ajándék is milliókkal érhet fel, hiszen szeretetről vall.
De mit tehet az, aki ehhez nem szokott hozzá: „Én nem vagyok egy ajándékozó típus. Engem sem halmoztak el gyerekkoromban ajándékokkal. Sohasem tanultam meg, hogyan kell ajándékot választani valakinek. Nekem ez túl nehéz.” Semmi baj, hiszen ez a felismerés a legjobb kiindulópont ahhoz, hogy megtanuljuk szeretetünket kifejezni. Miután felfedeztük, hogy házastársunk szeretetnyelve eltér a mienktől, vágjunk bele az új nyelv megtanulásába!
Hogyan is kezdjünk hozzá? Írjuk össze azokat az ajándékokat, melyeket társunk őszinte örömmel fogadott az évek során – akár tőlünk, akár másoktól kapta! A felsorolás alapján lesz némi elképzelésünk arról, hogy milyen ajándékokat kedvel. Ha nem tudjuk kiválasztani a megfelelő ajándékot, kérjünk segítséget egy családtagtól, aki jól ismeri a társunkat! Olyan ajándékot válasszunk, aminek az ára és a beszerzése nem megterhelő számunkra, és amit szívesen adunk!
Nem kell különleges alkalomra várnunk.
(Ha többnyire kritikával fogadja az ajándékainkat, és mindig talál valami kivetnivalót bennük, akkor szinte biztos, hogy nem az ajándékozás a legfontosabb szeretetnyelv a számára.)
Létezik egy megfoghatatlan ajándék, amely többet ér, mint bármi, amit a kezünkbe foghatunk. Ezt nevezzük önmagunk odaajándékozásának vagy jelenlétünk ajándékának. A házastárs jelenléte a szükség idején mindennél többet jelent annak, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve.

Feladat

1. Az ajándék értékét a mögöttes szándék adja. Ha nem tartunk különösebben értékesnek egy ajándékot, gondoljunk az ajándékozó szándékára, és az ajándékban szeretetének és figyelmességének jelét lássuk meg!
2. Emlékezzünk rá, önmagunk odaajándékozása többet jelent a puszta fizikai jelenlétnél! Próbáljuk meg egy héten keresztül megosztani házastársunkkal napjainknak legalább egy fontos eseményét vagy érzését, s kérjük tőle is ugyanezt!
Forrás: Gary Chapman – Egymásra hangolva
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp