• Rólunk
 • Kapcsolat
 • En

Pozitív családi kultúra megteremtése – 3. rész

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
A cikksorozatunk 3. részében bemutatjuk a családi küldetésnyilatkozat elkészítésének következő lépését.

3. lépés: Készítsd el családod alapértékeinek listáját

Miután megvitattad és leírtad a fenti kérdésekre adott válaszokat, készítsd el családod értékeinek listáját. Inkább ne erőltesd azon értékek listájának létrehozását, amelyekről úgy gondolod, hogy csak „kellene”. Manapság, amikor nagyon sokunknak nyilvános, online identitása van a „valódi” életünk mellett, nehéz lehet kizárni azt az érzést, hogy mindig van egy közönség, aki nézi, amit éppen létrehozunk. Még ha nem is szándékozol megosztani küldetésnyilatkozatod a Facebookon, tudattalanul is megpróbálhatunk létrehozni egyet, amelyről azt gondoljuk, hogy másoknak tetszene és lenyűgözné őket. Jim Collins szerző és üzleti tanácsadó szerint: „Ha ez az egész dolog úgy alakul, hogy »X értékünknek kellene lennie«, és a valóságban mégsem, akkor a folyamat kudarcot vall.”

Ahelyett, hogy elképzelnéd, hogy mások mit fogadnának el, vagy amit családként előfeltételezel, hogy értékelni kellene, koncentrálj azokra az értékekre és alapelvekre, amelyekre valóban rezonálsz és inspirálják minden családtagod.

De honnan tudjuk, hogy az érték valóban „alapvető”-e családunknak?

Collins ezt a szabványt állítja fel:

„Az alapértékek olyan központi dolgok, amelyekről ezt mondhatnánk: »Még ha ártalmas is számunkra, továbbra is megtartanánk ezt az értéket. Még ha büntetést kellene fizetnünk, még ha meg is kellene büntetnünk gyermekeinket azért, mert megszegték, akkor is, ha el kellene tiltanunk tőlük valamit, ami örömet okozna számukra, továbbra is megtartanánk.”

Készítsd el az értékek listáját olyan hosszúra, amennyire csak akarod – később le fogjuk faragni. Íme néhány ötlet a gondolatok elindítására:

 • Kaland
 • Kreativitás
 • Fegyelem
 • Oktatás, tanulás
 • Hit
 • Kikapcsolódás, hobbi
 • Egészség
 • Őszinteség
 • Humor
 • Isten
 • Integritás
 • Kedvesség
 • Szolgálat

4. lépés: Gondolj olyan mondatokra, amelyek megörökítik azt, amiről családod szól

Amellett, hogy elkészíted a családodat irányító értékek és alapelvek listáját, Bruce Feiler, a Boldog családok titkai szerzője azt javasolja, hogy ötleteljetek ilyen mondatok listájáról, amelyek valóban rögzítik családotok céljait és küldetését. Például Sean Covey (Stephen Covey fia) családja egy olyan sort választott az animációs filmből, Meet the Robinsons, amely megragadja a család célját: „Folytasd az előrehaladást”.

Feiler családja a következőt választotta: „Legyen a kaland az első szavad, és szeretet az utolsó.” (Ezt nagyon szeretem.)

 

Mondataid származhatnak könyvekből, filmekből, versekből vagy beszédektől. Vagy ezek lehetnek olyan mondatok, amelyeket teljesen ti találtok ki.

Mint a Friday Night Lights lelkes rajongói, edzőnk, Eric Taylor híres „Tiszta szem, teljes szív, nem tudok veszíteni” című mondását választottuk, amely a McKay család egyik legfőbb vezérigéje. Ezt a mottót még vastag betűkkel is feltettük az ajtó fölé a garázsba (erkölcsi emlékeztető!). Így láthatjuk, amikor elhagyjuk a házat.

5. lépés: Dönts tíz (vagy kevesebb) nagy ötlet mellett

Most valószínűleg összegyűjtöttetek egy olyan óriási listát az értékek/kifejezések/célok/ötletek által, amelyek készek arra, hogy bekerüljenek küldetésnyilatkozatodba. Miközben kísértés, hogy minden jó értéket felvegyünk, amire gondolhatunk, egy hosszadalmas, nehézkes és általános lista, amelyre senki sem emlékszik, értelmetlen és tönkreteheti – kontraproduktív – a gyakorlatunk teljes célját. Törekedjünk tehát arra, hogy a főlistát tíz (vagy kevesebb) „nagy ötlet”-re csökkentsük, amelyek magukba foglalják a család küldetését.

Ha az általatok felsorolt ​​dolgok között két szó vagy mondat ugyanazt az ötletet írja le, akkor kombináljuk őket (pl. szinonimák esetén vonjuk össze, válasszunk egyet).

Helyezz egy csillagot azokhoz az értékekhez/mondatokhoz/célokhoz/ötletekhez, amelyekben mindenki biztosnak érzi magát.

Ezután nézzük át azokat a fogalmakat, amelyeket fontosnak érzünk ugyan, de nem vagyunk biztosak abban, hogy azok a tíz legjobb gyűjteménybe bekerülnének, tegyük őket párba. Gondolkodjatok az egymás melletti értékeken, és kérdezd meg a családodtól, melyik a kettő közül fontosabb. Ezután távolítsd el a másikat. Addig rakjátok a fennmaradókat egymáshoz, amíg eléritek a tíz vagy annál kevesebb összértéket.

A lista tökéletesítésének egyik hatékony és demokratikus módját a „Nagyon hatékony családok 7 szokása” című cikk írja le:

„Az összes megfogalmazott ötletet egy nagy táblára helyezve tíz szavazatot adunk mindenkinek. Elemenként akár három szavazatot is felhasználhatnak, ha szeretnék, de összesen tíz szavazatot tudtak »elkölteni«. A szavazás után körülbelül tíz olyan elem marad, amelyek mindenki számára fontosak. ”

 

A következő – záró – cikkben folytatjuk és befejezzük a lépések bemutatását. 

Cikk forrása: https://www.artofmanliness.com/articles/creating-a-family-culture-how-and-why-to-create-a-family-mission-statement/

In: FatherhoodMarriageRelationships & Family

Brett & Kate McKay • August 21, 2013 Last updated: May 27, 2018

Magyar fordítás: Tóth Krisztián és Veronika (2019)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp