• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A válás megoldás? – 4. rész

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Sorozatunk előző részében a házasságunkat fenyegető néhány veszélyre hívtam fel a figyelmet: a szív hűtlenségéről, az érzelmi házasságtörésről és a negatív összehasonlításról írtam. Felmerül a kérdés:

Miként védekezhetsz az érzelmi házasságtörés ellen?

1. Tudd, hol a határ! Védd a szívedet! Férjem és én megosztjuk egymással a legmélyebb érzéseinket, szükségeinket, nehézségeinket. Mindezt nem egy harmadik, ellentétes nemű barátnak mondjuk el.

2. Légy tudatában a tekintetben rejlő hatalomnak! A szem a szív ablaka. Engedd le a rolót, ha azt veszed észre, hogy valaki túl sokáig időz az ablakod előtt!

3. Őrizkedj a titkolózástól és az elszigetelődéstől! A sátán egyik igyekezete, hogy elszigeteljen a társadtól, és hogy titkaid legyenek előtte.

Természetesen az nem baj, ha vannak barátaink. Vannak férfi és női barátaink, akik közel állnak hozzánk. Ha esetleg csak én találkozom, beszélek egy férfivel, a férjemmel ezt mindig megbeszélem. Mielőtt elküldöm az e-mailt, Lacit megkérem, hogy olvassa el azt. Férjemnek több női munkatársa van, akikkel rendszeresen találkozik, beszél telefonon, e-mailt vált stb., és én is kapcsolatban vagyok néhány férfivel. Mindketten igyekszünk ezeket a helyzeteket természetesen és helyesen kezelni, mások előtti nyitottsággal, őszinteséggel. Törekszünk arra, hogy barátainkat házaspárként, együtt látogassuk meg, vagy akkor vendégül látni őket, mikor mindketten otthon vagyunk. Komolyabb, lelkigondozói beszélgetésekkor is vagy együtt beszélünk velük, vagy én a nőkkel, férjem pedig a férfiakkal.

Megbízunk egymásban, de mindez elkötelezettségünket, szívünk védelmét is kifejezi nemcsak a társunk, de mások felé is.

4. A létező kémiai reakciót, a kialakult érzelmi vonzalmat azonnal állítsd le, szakítsd meg a kapcsolatot! Kerüld el a robbanást és a vele járó pusztítást! Ismerd el érzéseidet! Emlékezz Isten törvényére és a házassági fogadalmadra! Kerüld el a helyzeteket! Gondolj bele az esetleges hűtlenséged következményeibe! A kapcsolat megszakítása bizonyára fájdalmas veszteség, de kisebb fájdalommal jár, mint ha a házasságod hajótörést szenvedne egy bűnös kapcsolat miatt.

Még két veszélyt szeretnék kiemelni, amire érdemes figyelni:

  • A karrier

Általánosságban igaz, hogy manapság az emberek (férfiak és nők egyaránt) többet áldoznak karrierjük érdekében, mint saját családjukért. A karrier építése az életünkben csak egy dolog a sok közül, legalábbis annak kellene lennie. A munkamánia elcsábít minket a meghitt beszélgetések, az együttlétek, a házastársak közötti kapcsolatépítés valódi lehetőségeitől. Ironikusan szólva a karrier „erőszakos szerető” lehet: a házasságot elrontja, ha házastársunkat elhanyagolva átadjuk életünket a saját munkánk imádatának vagy a mérhetetlen anyagi birtoklás vágyának. A karrier építésében folyamatosan törtetni kell a csúcs felé, csak amikor odaérünk, akkor vesszük észre, hogy egyedül vagyunk. Otthon közben lassan kialszik a tűz, kiüresednek a kapcsolatok. Mindez a házaséletre is negatív hatással van.

  • A szex a házasság fontos része

Isten ajándéka a házaspárnak, az egység, a teljes elfogadás és odaadás, az öröm megélésére. A Biblia azt mondja:

 „Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta!… a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten.” (Zsidók 13,4)

Sok pár nem tesz semmiféle erőfeszítést annak érdekében, hogy rendbe tegye szexuális életét. Ennek következtében pedig tönkremegy a házasságuk, többen emiatt válnak el.

A következő segélykérő levél jól kifejezi ezt az élethelyzetet:[1]

„Kedves Lilla! Tudom, hogy azt fogja gondolni, ilyen csak a filmekben létezik, de velem valóban megtörtént a következő eset. Tizenhat éve élek együtt a férjemmel, van két serdülőkorú gyerekünk, szép házunk, jó munkánk, amit szeretünk, a világ legszerencsésebb családja lehetnénk, ha… ha a férjem kívánna engem. Csakhogy már egy éve nem is közeledik hozzám! Éjszakákig számítógépezik, előfordul, hogy fel sem jön a hálószobába aludni. Másnap meg úgy csinál, mintha nem értené, miért vagyok rosszkedvű. Egyik este már annyira hiányzott az ölelés, egy pici melegség, hogy gondoltam egy nagyot, és regisztráltam egy társkereső oldalra. Hetekig leveleztem egy nagyon rokonszenves férfival, akivel előre tisztáztam, hogy csak szexpartnert keresek. Az ismeretlen férfi ugyanebben a cipőben járt, a feleségével már nem tud házaséletet élni, de ragaszkodik a családjához – így semmitől nem kellett tartanom. Elhatároztuk, hogy találkozunk. Elküldte az elérhetőségét, és én döbbenten láttam, hogy a telefonszáma ugyanaz, mint a férjemé!!! Most mitévő legyek? Vera, Pécs”

Néhány dolog, amire figyelni kell a szexualitás területén:

  • A házasélet legyen prioritás. Ha hosszabb ideig nem szerelmeskedik a házaspár, akkor nehéz a szenvedélyt visszacsalogatni.
  • Beszélgessetek őszintén egymással, mi szerez örömet a másiknak, és mi az, ami nem.
  • Legyetek türelmesek egymással!
  • Őrizkedjetek a keserűségtől!
  • Gyakoroljátok a megbocsátást házasságotok ezen területén is!

 

Selmeczi Ottilia

 

[1] Nők Lapja 2012/3.

 

Fotó: pexels.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp