• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A biztosan működő házassághoz

Elolvasási idő: 6 perc
Elolvasási idő: 6 perc
Amikor idősödsz, akkor annak vannak hátrányai és előnyei. Az előnye, hogy sok mindent látsz, és van mit összegezni.

Ez nem a te érdemed, egyszerűen többféle emberrel, helyzettel találkozol. Az alábbiakban – a bevezetés jegyében – jöjjön néhány szempont, amelyek megélésével szinte biztos, hogy jó lehet a házasságunk. Legalábbis a legtöbb róka ki lesz zárva a szőlőskertünkből.

Nem kettő, hanem egy

Ezt jól meg kell érteni, hogy a házassági szövetség megkötése után ti egy egység vagytok. Ő is „mi” lesz, és te is „mi” leszel. Persze megmaradnak a személyiségek, de sokat segít, ha „mi”-nek látod magatokat, és nem csak „ő meg én”-nek. Ha mész, benned megy veled, ha egyedül vagy, ott van benned. Soha nem leszel már csak magad – jó értelemben.

Szövetség

A szövetség nagyon komoly dolog. Három szereplője van: mi és Isten. A szövetség befelé összefog és táplál, kifelé pedig véd. Befelé sohasem támad, mert akkor a meghasonlott ház esete lesz, ami összedőlhet.

Megbocsátás

A házasság alapja: a megbocsátás, a megbocsátás és a megbocsátás – fogalmazott egy évtizedek óta házas ismert szolgáló hölgy. A bibliai megbocsátás az elfelejtős, azaz amit elengedtem a másiknak, azt el is felejtem, soha nem hozom fel újra. Isten is így bocsát meg. Ha valaki megkérdezné tőle, hogy mi van azzal a szégyenletes dolgoddal, amit x éve tettél, akkor nem tudná, mire gondol az illető. Aztán ezt mondhatná neki: – Biztosan bocsánatot kért érte, mert már nem emlékszem rá. A felejtős megbocsátást készséggé kell tennünk.

Szemrehányás

Ez tilos! Nem szabad vádlóan közelíteni egy helyzethez, még akkor sem, ha nagy valószínűséggel a másik okozott bajt, mulasztott vagy esetleg elfelejtett valamit. Bármit szóba lehet hozni, de nem támadó éllel. Ha ehhez szoktunk hozzá valami oknál fogva a kommunikációnkban, akkor át kell szoktatnunk magunkat a jó feltételezésére.

Gúny, élcelődés

Ezt soha! Sem egymás közt, sem mások előtt, sem a távollétében. Erre főleg a humán beállítottságú férfiak és a reál alkatú feleségek hajlamosak, oda és vissza.

Az egyik legfontosabb ige: Efezus 5,33.

„Ugyanakkor viszont minden férfi úgy szeresse a feleségét, mint saját magát! A feleség pedig tisztelje a férjét.” A férjnek állandóan agapé szeretettel kell szeretnie a feleségét – függetlenül annak teljesítményétől. A feleségnek mindig tisztelnie kell a férjét – függetlenül annak teljesítményétől. Emerson Eggerich tanít erről a legátfogóbban, Szeretet és tisztelet című könyve minden házaspárnak ajánlott, hogy kijöjjünk – ahogy ő fogalmaz – „az őrültség köreiből”.

Megérteni két – a másiknak fontos – igényt

A nők egyik kiemelkedő igénye, hogy meghallgassák őket. Szeretnek beszélgetni, ami a férfiak számára fárasztó, amíg meg nem értik, hogyan működik, s mennyire produktív. Amikor a feleségnek igénye van rá, mindig üljön le vele a férj beszélgetni, bár nincs akkora igénye rá.

A férfiak egyik kiemelkedő igénye a szexuális együttlét. A nők – eltérő okok miatt – változóan állnak ehhez hozzá. Amikor a férjnek igénye van rá, hogy együtt legyenek, a feleség mindig legyen hajlandó rá, bár nincs akkora igénye rá. Persze legyen önfegyelem mindkét részről, ha a másik extra fáradt, de amúgy mindkét fél legyen készséges a másik – neki nem olyan szintű – igényére. Ha ezeket nem tesszük meg, akkor feszültté, illetve kísérthetővé tesszük a másikat.

10-20%

Egyszer azt mondta valaki, hogy elfogadta, hogy a társának – akár élete végéig – nem fog változni a kellemetlen részéből 10-20%, és ezt elfogadva kell élni vele. Ez persze kölcsönös. Ne törődjünk bele mint megváltoztathatatlanba, tegyünk érte, ám vegyük lazán, ne bosszankodjunk miatta!

Túlérzékenység

Ez az egyik komoly támadás manapság a házasságok ellen, hogy apróságok érzelmi óriássá nőnek. Vigyázni kell velük.

Kimondani, átbeszélni, megegyezni

Az Ige szerint úgy mehetnek közösen együtt emberek egy irányba, ha megegyeznek egymással. El kell jutnia a házasfeleknek arra, hogy a legfontosabb témákban valahol találkozzon a véleményük, és megegyezzenek egy ponton. Ehhez az kell, hogy mindketten kimondhassátok azt, ami bennetek felgyülemlett. Ha nem jöhet ki, benn marad, feszültté tesz, és vagy robbanni fog, vagy téged tesz beteggé az elhallgatás frusztrációja. Mondjátok ki, és figyeljetek arra, hogy mit mond a másik!

A különbözőség áldás

Ha különbözik a személyisége a házastársaknak, akkor azt Isten nem a bosszantásunkra rendezte így, hanem hogy kiegészítsük egymást. Ily módon többféle helyzetet meg tudunk oldani, hol egyikünk, hol másikunk adottságával, képességével – a család javára.

Szabadság adása

Mindenkinek kell olyan tevékenység, amikor kilép a hétköznapi verkliből, és feloldódik egy általa kedvelt tevékenységben, elfoglaltságban. Persze az élet megengedte mértékig éljünk ezzel, de adjuk meg a másiknak a szabadságot a sportolásra, barátokkal való találkozásra, hobbira, művészeti képességek megélésére, alkotásra, olvasásra vagy csak egyedüllétre, ha az kell! Több válást láttam már, amikor a gyermekeit felnevelő nő a negyvenes éveiben végre önmaga megtalálására vágyott. Úgy kell megoldani, hogy mindenki tanulhasson, építse ki az önálló körét, teljesedjen ki a családon belül.

Segítség kérése

„Nem volt semmi probléma, csak kezdett szétcsúszni az egész, majd elváltunk” – mondta egy külföldi barátom, aki komoly hívőnek számított. Ha olyan gond van, amit nem tudunk megoldani, akkor kérjünk segítséget! Idősebb házaspártól, baráttól, párterapeutától. Nem akarnak elválni, mert hívők, de borzasztó az életük – ilyenkor kérjenek segítséget! Az általam ismert elhúzódó házassági problémák, gondok szinte mindegyike megoldható, kaphatunk szempontokat, megérthető lesz a helyzet, akármilyen őrült is volt, és nem kell kínlódnunk, majd elválnunk.

A házasság Isten találmánya, az általa ihletett könyv kell hozzá, plusz a tapasztalatok. Működhet, sőt jól működhet, és akkor ketten állunk ellene, ha jön a rossz, beletesszük a színe-javát, amink van, a másikért, s egyben magunkért is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp