• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Egy nehéz év áldásai

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Biztos vagyok benne, hogy a 2020-as év, bár szeretnénk, de nem fog a feledés homályába merülni. Évek múlva is emlékszünk rá, mert a koronavírus által generált hatások megváltoztatták az életünket.

Valaki ezt mondta: „Ha a 2020-as évet egy terméknek képzeljük el, már az első félévben betiltották volna a forgalmazását, hogy ne okozzon több kárt.”

Az év azonban nem állt meg, és már mögöttünk van! Sokan sokáig tudnánk sorolni, hogy milyen veszteségeket okozott, és ez tényleg így van! A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy ebben a különösen nehéz évben sok áldás is el volt rejtve, amit érdemes számba venni.

Úgy látom, hogy egy kritikus, önelégült és anyagias társadalmat Isten elkezdett felrázni az elmúlt évben.

Ő tanított, új lehetőségeket adott és figyelmeztetett bennünket!

Kritizálás helyett elkezdtük értékelni a másikat. Szülők jobban értékelték a pedagógusok munkáját, amikor nekik kellett otthon tanítani a gyerekeiket. Kiderült, hogy nem is olyan egyszerű a tanítás. Az emberek és a döntéshozók is rájöttek, hogy milyen fontos az egészségügyben dolgozók munkája. Élet-halál kérdésben döntenek.

Amikor számos cég leépít, rosszabb esetben bedől, sok ember a cég és a főnök kritizálása helyett inkább imádkozott. Jaj, Istenem, tartsd meg a munkahelyemet, nem akarok munkanélküli lenni!

Sokan hetekig nem mentek gyülekezetbe, mert nem volt kedvük, vagy arra hivatkoztak, hogy pihenni is kell valamikor, mások sokat utazgattak és így ritkán jutottak el az istentiszteletre. Ebből következett egy sekélyes lelki élet.

Amikor kiderült, hogy ez a vírus halálos is lehet, és egyébként is, milyen rossz bezártan élni, felértékelődött a gyülekezet és az Istennel való kapcsolat fontossága.

Isten azt tanította nekünk az elmúlt évben, hogy „alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál” (Filippi 2,3). Ha ezt a tanítást komolyan vesszük és megéljük, máris áldás volt az elmúlt év.

Ha egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik, csak észre kell venni, és ha az Istentől van, jobb lesz, mint az első volt. Az új lehetőségekről is ejtsünk szót, mert az elmúlt év ezt is felkínálta. Sok keresztény embernek lelkiismereti kérdés volt, hogy nincs elég ideje bibliaolvasásra és imádságra.

A jó hír az, hogy sokaknak megadatott, hogy sokkal több idejük legyen, és ha jól használták ki, áldást nyertek. Valaki arról számolt be, hogy a karantén ideje alatt mindennap órákat olvasta a Bibliát, mert rengeteg kérdés halmozódott fel benne. A Biblián keresztül Isten válaszolt, és megtérés lett az eredménye.

Másvalaki azt mondta, hogy volt ideje átgondolni az életét, és eldőlt benne, hogy bemerítkezik.

A családdal töltött minőségi idő az a terület, amire főleg az apukák nem voltak büszkék. Sokaknak adott Isten lehetőséget, hogy a családi életben intenzívebben részt vegyenek. A templomok és az imaházak hosszabb időre kiürültek, de a gyülekezetek, egyházak online evangelizációs tevékenysége soha nem látott mértékben nőtt.

Lehet, hogy sok veszteség volt az elmúlt évben, de aki hittel ráállt erre és más ígéretekre – „Mert én, az Úr, a te Istened, erősen fogom jobb kezedet, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítlek!” (Ézsaiás 41,13) –, az sok új lehetőséget kapott.

Az elmúlt év Isten komoly figyelmeztetése is volt! „Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak.” (Efezus 5,15–16) Ma ilyen gonosz időket élünk!

A kapitalizmusnak, a fogyasztói társadalomnak nincs szüksége pihenésre, mert az istenét úgy hívják, hogy pénz vagy profit! A mammonisten egy gonosz isten, aki nem engedi, hogy leálljunk. Mindig versenyezni kell a konkurenciával, mindig meg kell rendelni valamit vagy venni az újabb termékből.

Ez a szellemiség állandóan dolgoztatja az embereket.

Otthon is a munkán jár az eszünk, a szívünk meg van terhelve sok kihívással, és ezeket nem tudjuk feldolgozni, mert nincs rá idő. Isten lelassította a világot, és azt mondta, ha ti nem veszitek komolyan a parancsomat, akkor lesz kényszerszünet. Ő karanténba zárt bennünket, és ezzel figyelmeztet! Tartsátok meg a nyugalomnapot!

Vannak emberek, akik belehaltak a koronavírus-fertőzésbe. Minden ilyen haláleseten keresztül Isten figyelmeztet, hogy halandóak vagyunk, és szükségünk van a megtérésre. A figyelmeztetés egyben egy parancs is: „tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól…” (2Korinthus 7,1)

Egy kertészeti vállalkozással foglalkozó ismerősöm azt mondta, hogy az elmúlt évben jelentősen nőtt a forgalmuk. Az emberek rengeteg virágot és egyéb növényt vásároltak, hiszen sokan otthon voltak és tudtak időt szánni arra, hogy az erkélyekre és a kertekbe virágokat ültessenek, így sokkal szebb és élhetőbb lett a környezetük. Mit üzen ez nekünk? Ha valamit nem tudunk megtenni, az nem azt jelenti, hogy semmit nem tudunk tenni.

Mennyi áldást kaptunk az elmúlt nehéz évben? Én sokat, valószínűleg más is, de ezeket fel kell fedezni!

Fotó: unsplash.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp