• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Futópad a nappali közepén? Avagy egy szokást építettem

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
A Biblia sokat tanít a szokásokról. Gondolj Dánielre (Dániel 6,11) az imádkozás terén. A lelki fegyelem ezeken a területeken (bibliaolvasás, imádság, adakozás, böjt, szolgálat, evangelizáció, szolgálat) rendkívül fontos a lelki fejlődésünk érdekében.

2020-ban az volt a célom, hogy egy olyan szokást fejlesszek, amely a lelki életemet úgy segíti, hogy közben fizikálisan is több energiám lesz a rám váró feladatok végrehajtásához.

Éreztem, hogy a feladataim elvégzéséhez nem lesz több időm, de lehet több energiám, ami sokat segíthet.

Biztos ismered az érzést, hogy egy fárasztó nap után már nincs kedved még egy e-mailt megválaszolni vagy még egy telefont elintézni. Így került elő a futás. Mivel többeknek megígértem, hogy beszámolok a futásom mögött rejlő „miért?”-ről, nagyon röviden itt teszem meg, hátha másnak is segít!

Még 2019-ben olvastam James Clear Atomic habits című nagyszerű könyvét, ami azóta magyarul is megjelent. Ebben azt írja, hogy az új szokások kialakításának négy lépése van, nagyon röviden ezek:

  • Tedd nyilvánvalóvá!
  • Tedd vonzóvá!
  • Tedd a lehető legkönnyebbé!
  • Legyen valami jutalom hozzárendelve!

Ez a négy lépés volt az, ami sokat segített abban, hogy ezt az új szokást kezdjem el fejleszteni. Ez egy „keystone habits” (kulcsfontosságú szokás). (Ha ez érdekel, olvasd el Charles Duhigg: A szokás hatalma c. könyvet!) Vagyis olyan szokás lett, ami az életem összes többi területén nagyon pozitív hatást váltott ki. Mert a futás ideje lett az e-könyv, podcast és igehirdetés-hallgatás ideje.

1. A futópadot a nappaliba tettük, így látható mindennap, és emlékeztet, hogy fussak. Ha nincs is kedvem elmenni futni, otthon ezt meg tudom tenni, és ez is jó edzés.

2. Mivel szeretek tanulni, így nagyon vonzó, hogy ezt mozgás közben tehetem.

3. Számomra nagyon egyszerű otthon futni, sokkal nehezebb a dombos Szadán. Amikor már megvolt a megfelelő kondícióm, a szabadtéri futás vagy a foci is nagyobb élmény lett.

4. A legnagyobb jutalom, hogy a futás alkalmával nem mást akarok legyőzni, hanem mindig magam. Km-ről km-re, percről percre. Minden egyes ilyen alkalom egy jutalom.

Szóval új év új szokás.

Nálam ez a szokás egy sokkal nagyobb célt szolgál:

„De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csak hogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról.” (Apostolok cselekedetei 20,24)

Fotó: unsplash.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp