• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

COVID–19 in California

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
Az első fertőzési hullám kezdetén, 2020 tavaszán Kaliforniában nagyon szigorú intézkedéseket hozott a helyi Népegészségügyi Központ (Public Health Department), hogy megállítsák a vírus terjedését.

Teljes lezárást rendeltek el közel három hónapig. A kórházakon kívül kizárólag olyan üzletek maradhattak nyitva, ahol a létszükségletekhez kapcsolódó cikkeket lehetett megvásárolni, mint például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, benzinkutak. Az éttermek, iskolák, óvodák, templomok, mozik, a nem létszükségleteket kínáló létesítmények (non-essential business) mind bezártak.

A kórházakban ezzel párhuzamosan megemelkedett a betegek száma, viszont még nem okozott különösebb problémát az ellátásuk. Amikor a fertőzések száma a nyári hónapokban csökkenő tendenciát vett, fokozatosan megnyitották a korábban bezárt üzleteket, engedtek kisebb csoportos gyülekezéseket a szabadban, a bölcsődék/óvodák fogadhattak gyerekeket, és az utazások is egyre gyakoribbak lettek. Ez alatt az idő alatt néhány vasárnap mi is tartottunk szabadtéri istentiszteletet az imaházunk udvarán.

A nyár vége felé az utazások, a csoportos összejövetelek növekedésével, az üzletek, éttermek nyitva tartásával ismét emelkedni kezdett a fertőzések száma.

Az érintett hatóságok újból elkezdtek szigorítani a szabályokon, például az éttermeknek csak elvitelre lehetett ételt készíteniük, csak limitált számú vásárló lehetett az üzletben (<25%) stb. Attól is tartottak, hogy ha a szokásos influenzaszezon megkezdődik a téli hónapokban, „dupla” fertőzésre lehet számítani.

Egyre nyilvánvalóbb volt, hogy az emberek nem bírják elviselni a bezártságot, elszigeteltséget, különösen a közelgő ünnepi időszak alatt. A fegyelem lankadását látva már tudtuk, hogy fel kell készülnünk egy újabb hullámra, ami várhatóan jóval nagyobb kihívások elé állít majd, mint a tavaszi. Sajnos, ez be is következett hamarosan.

November közepe óta Kalifornia ismét szigorú lezárás alatt van a fertőzések magas száma és a kórházak/személyzet túlterheltsége miatt.

A mi kórházunkat is át kellett szervezni és újabb koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztályokat kialakítani a meglévő épületben.

Ezenkívül dolgozóink egy részét is átcsoportosítottuk, így biztosítva az ellátás folyamatosságát.

Az elmúlt két hét azt mutatja, hogy valószínűleg elértük a csúcsot, a betegek száma stagnál, így remélhetőleg nemsokára megkezdődik a számok lefelé tendálása. Bízunk benne, hogy hamarosan elérjük azt a szintet, amikor újból biztonságosan el tudjuk látni a betegeket a kórházainkban. Sajnos az intenzív osztályokon még mindig elég magas a COVID-os betegek száma (és ezzel arányosan a halálozások száma is), ahol a betegek nagyobb részét lélegeztetőgépek tartják életben.

Ami reményt ad a jövőre nézve, az az, hogy december elején elkezdődött a COVID–19-vakcina beadása az egészségügyben dolgozók számára, mára pedig már egyre több területen, például a szociális ellátásban (idősek otthonában) dolgozók és a 65 éven felüliek számára is elérhető.

Véleményem szerint a védőoltás kifejlesztése, forgalmazása és a „karokba juttatása”

Isten válasza arra a sokunk által gyakran elmondott imára, amelyben kértük, hogy adjon segítséget az egész világot érintő járvány megállításához.

A COVID–19-védőoltás minél előbbi beadatása nagyon fontos a következő okok miatt:

  1. Minél több ember oltatja be magát, annál hamarabb áll meg a vírus terjedése.
  2. A mai napig nincs még gyógyszer, ami a COVID által előidézett betegséget meggyógyítaná.
  3. A védőoltás (Pfizer, Moderna) mai ismereteink szerint biztonságos, nem tartalmaz élő vírust, és eddig még hosszú ideig tartó mellékhatásról sem tudunk. Én is megkaptam mind a két Pfizer-adagot, 2020. december 22-én és 2021. január 8-án.
  4. Nincs helye a halogatásnak, hiszen az egész világot érintő pandémia alatt a halálozások száma egyre nő, és az utóhatások hosszú ideig a fertőzésen átesett egyénnel maradhatnak (fáradékonyság, ködös gondolkodás, tüdő- és szívszövettani elváltozások stb.).

Tisztában vagyok azzal, hogy sokan félnek beadatni az oltást, vagy már eleve vakcinaellenes hozzáállásból érvelnek, és valótlan vagy félrevezető cikkeket terjesztenek az interneten, médiában.

Amit mi tudunk tenni, az az, hogy minél több hiteles, tudományos forrásból való információt szolgáltatunk, és igyekszünk a téves híreket tényekkel megcáfolni.

Remélhetőleg így folyamatosan nő azok száma, akik készek beadatni a vakcinát.

Hívő emberként továbbra is imádkozom, hogy minél többen megértsék a fontosságát, és bátran, hittel fogadják el Istennek ezt az ajándékát, nemcsak a maguk, hanem embertársaik érdekében is.

 

Fotó: unsplash.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp