• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Egy intolerancia, amelyre komoly ágazat épül

Elolvasási idő: 6 perc
Elolvasási idő: 6 perc
Már szűk baráti, családi körünkben is tapasztalhatjuk, hogy egyre többen vannak, akik nélkülözni kényszerülnek a tejet, illetve az abból készült termékeket. De mi is ennek az oka? Jellemző a laktózérzékenység a hazai lakosságra? Többek között erre kerestem a választ.

Mi sem mutatja jobban azt, hogy a tej, illetve az abból készült termékek mennyire meghatározóak az emberiség számára, mint maga a Biblia, amely számos helyen, több módon is utal  fogyasztásukra.

Itták a tehén-, a juh-, a kecske- és a szamártejet is (1Mózes 18,8; 5Mózes 32,14; Példabeszédek 27,27). A tejből készítették a vajat (1Mózes 18,8; 5Mózes 32,14), tejszínt (Bírák 5,25; Ézsaiás 7,15.22), tejfölt (Példabeszédek 30,33), sajtot. A tejet tömlőben őrizték (Bírák 4,19), és gyakran kínáltak vele vendégeket is (1Mózes 18,8; Bírák 4,19). A tejben való bővölködés az üdvkor szimbóluma (Jóel 4,18; Ézsaiás 55,1), a bőség jelképe, ezért írja a Biblia, hogy Isten olyan földre vezeti népét, ahol tej és méz folyik (2Mózes 3,8; Józsué 5,6).

Nem ismert számomra, hogy mióta vannak feljegyzések, információk a laktózérzékenységről, napjainkban azonban, ahogy mondani szokták, még a csapból is ez folyik, sajnos nem mindig pontosan.

Mielőtt belemerülnénk a téma elemzésébe, célszerű tisztázni, hogy mi is az a laktóz, és milyen élelmiszerekben található, hiszen számos tévhit, részinformáció létezik és terjed ezzel kapcsolatosan. A tejcukor (laktóz) két úgynevezett egyszerű cukorból (glükózból és galaktózból) felépülő szénhidrát.

A táplálékkal elfogyasztott laktóz emésztése a vékonybélben történik, ahol a laktáz nevű enzim alkotóelemeire, egyszerű cukrokra bontja, amelyek így már fel tudnak szívódni. Egy átlagos európai étrend szénhidráttartalmának megközelítőleg 5%-a tejcukor. A laktóz természetes formában a tejben található, azonban adalékanyagként számos élelmiszerhez hozzáadják, mint például a sütő-, édesipari termékek, húskészítmények, kész- és félkész ételek. Az élelmiszeripar mellett a tejcukrot úgynevezett vivőanyagként a gyógyszeripar is felhasználja.

Az ember és a laktóz találkozásánál a konfliktus akkor kezdődik, ha a szervezetben a laktáz enzim hiányzik vagy mennyisége csökken, és így a tejcukor bontatlanul halad át a bélrendszerben, és végső soron a vastagbélben található bélbaktériumok bontják le zsírsavakká és gázokká. Vagyis, a laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz, ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, nem szívódik fel, koncentrációjának megfelelően vizet tart vissza a bélben,

és tej vagy tejtermék fogyasztást követően hasi görcsöket, puffadást, hasmenést vagy esetleg hányingert okoz.

A laktózintolerancia tehát igazán nem is érzékenység, hanem sokkal inkább a tejcukor emésztésének a zavara. A tejtermékek laktóztartalma elég széles skálán mozog, csak a legszélsőségesebb eseteket említve: a sovány tejpor átlagos laktóztartalma kb. 50 g/100 g, a vajé kb. 1 g/100 g. A tej 100 g-ként 4,8–5 g laktózt tartalmaz. Szerencsére „laktóztalanítani” is lehet a tejtermékeket, mégpedig a következő módon: a laktózmentes termékek gyártása során hozzáadják a tejhez azt a laktáz enzimet, amit a laktózérzékenyek szervezete nem vagy csak korlátozottan tud előállítani. A tejcukor lebontása így már a termékben megtörténik, és nem a laktóz intoleranciával küzdő fogyasztó bélrendszerének kell megküzdenie ezzel a feladattal.

 Nem egyenlő a tejallergiával

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Bár gyakran összetévesztik, nem azonos a laktózintoleranciával.

A laktózintoleranciában szenvedők a tej fehérjéjét jól tűrik, megemésztik, nem okoz nekik semmiféle túlérzékenységi tünetet. A tejallergiában szenvedő ember tünetei viszont bármely kis mennyiségű tej vagy tejtermék bevitele után megjelennek. Bár mindkét esetben nagyon hasonlóak az emésztőrendszeri tünetek, mint a hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás, bélgázok, de a tejfehérje-allergiához nagyon gyakran párosulnak egyéb légúti tünetek is, mint fulladás, asztma, rhinitis, illetve bőrtünetek, mint kiütések vagy bőrpír. Az utóbbiak egyáltalán nem jellemzik a laktózintoleranciát.

 Még egy tény, ami miatt irigykedhetünk a skandinávokra…

A laktózérzékenyek száma a világban nagy eltérést mutat. Az afrikai és ázsiai népcsoportok esetében elérheti a 90%-ot is, illetve északról dél felé haladva növekszik előfordulása. Míg a skandináv országokban 2–3% körüli gyakoriság tapasztalható, addig a többi európai országban akár 5–10%-os előfordulással is számolhatunk. Magyarországon a felnőtt lakosság közel harmadánál okoz tüneteket a tejtermékek fogyasztása.

A jövő zenéje

Az elmúlt években dinamikus növekedést tapasztalhattunk a laktózmentes termékek piacán. A tejtermékek között megjelentek a jégkrémek, a sajtok és az ízesített tejitalok, valamint az egyéb kategóriák esetében is jelentős bővülés tapasztalható, mint például a sütő- és édesipari termékek és a húskészítmények. Felismerve a termékekben rejlő piaci potenciált, a nagyvállalatok megjelentek portfóliójukkal, valamint a kereskedelmi márkák saját márkás termékei között is megtalálhatók már a laktózmentes termékek. Ágazati szakértők szerint hazánkban a tej és tejipari élelmiszerek között 3-4%-ra tehető a laktózmentes termékek aránya. Mindemellett egyre népszerűbbek az úgynevzett „free from” termékek, amelyek több összetevőtől is mentesek.

Vigyázat: hamis gasztropróféták

A növekedés mögött természetesen jelen van az is, hogy a betegség tüneteinek felismerése, diagnosztizálása napjainkra gyorsabb és hatékonyabb, így az érintettek számára problémájuk megoldására kézenfekvő megoldás a mentes termékek fogyasztása. Az élelmiszeripar a fogyasztók hosszú távú egészségét szolgáló mindennapi tudatosságával is számolva egyre bővebb és jobb minőségű portfólióval áll elő.

Nem elhanyagolható tény azonban, hogy a táplálkozástudományi szakemberek hangját elnyomva egyre erősödik azon „véleményvezetők” jelentősége,

akik szakmai háttér nélkül, saját tapasztalatból, meggyőződésből jelölnek ki táplálkozási javaslatokat, irányvonalakat.

Mindennek köszönhetően divatossá vált bizonyos élelmiszer-összetevők kerülése, ami életre hívta a „mentes” élelmiszerek előállítására fókuszáló piaci trendet. Az érintettség nélküli diétázók egyszerűen csak pozitív egészségügyi hatás reményében (pl. közérzetük javulásának céljából) iktatják ki étrendjükből a laktóztartalmú élelmiszereket. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tej és tejtermékek (keménysajtok, túró, joghurt) elhagyása számos negatív következménnyel járhat, mint például a kalciumhiány okozta tünetek…

Forrás: Keresztyén bibliai lexikon

Szöőr Bea

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp