• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Teendők, tervek, távlatok

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Akár tudjuk, akár nem, három időtartományban élünk: a jelenben, a közeli és a távolabbi jövőben.

A jelenben vannak a teendőink, melyeket most kell elintézni, ismétlődők vagy egyszeriek.

A közeli jövőre vonatkoznak a terveink. Jelenthet több évet is, de a lényeg, hogy már megfogalmazhatók, konkrétak, megvalósíthatók. Amikor ebbe a szakaszba jut egy elképzelés, akkor nagyon izgalmas tud lenni, mert ráfordult a megvalósítás útjára, amin „csak” végig kell menni.

Salamonnak ide illik ez a mondása: „Meggondolás őrködik feletted, értelem őriz téged.” (Péld. 2,11), mert az átgondoltság megvéd attól, aminek nincs értelme. Ugyanakkor a tudatosság segít a teendők, tervek megfogalmazásában, kialakításában, elhelyezésében és megvalósításában.

A harmadik időzóna, a távlat, amihez a legnagyobb bátorítást szeretném adni.

Az első kettőhöz pedig legyen elég kapacitás, ügyesség, szervezés, logisztika és ezeknek menedzserileg mozgósítandó társai.

Meggyőződésem, hogy Isten minden újjászületett hívőnek ad álmokat, amelyek a jövőben válhatnak valósággá. Ez olyan, mint a várandósság, az illetőnek ki kell hordania. Csak azt nem tudod, mikor fog megszületni, láthatóvá válni. Az is lehet, hogy nem általad valósul meg, de azért a legtöbb esetben mi is bábáskodhatunk az újszülöttnél, sőt, még a növekedésénél is ott lehetünk.

Az álom lehet egy imameghallgatás.

Ismerek például olyat, akinek az helyeztetett a szívére, hogy imádkozzon két összekülönbözött hívő vezetőért, hogy béküljenek ki. Ennek már több, mint 20 éve, és az elmúlt pár évben kezd látszani ennek az igazán kitartó imának a hatása. Az ilyen távlati látás nem hagy békén, és a vágy, hogy megvalósuljon, néha a fájdalomig tud fokozódni. Csak sóhajtozol, és időnként felmerülhet a kérdés, hogy mi haszna ennek, de valójában megtiszteltetés a részesének lenni. Magának Istennek a szíve vágyát éled meg, aki megkeresett, hogy itt a Földön vidd végig ezt az álmot, fogantatásától a megszületéséig. Egy ilyen „kihordás” átalakít téged is, aki kaptad. Mert kész vagy a kedvenc bűneidet is feladni, ha az lenne az akadálya a benned formálódó látásnak. Persze, az az igazi, ha a Jézus iránti viszontszeretet miatt mondunk nemet az összes bűnnek, de a Szentlélek sokféle motivációs érvet és eszközt hoz fel és alkalmaz, hogy kitisztítsa és szebbé tegye az életünket.

A távolabbi jövőre vonatkozó álom alanya lehet egy személy, egy projekt, egy áldás, egy kisebb vagy nagyobb közösség változása, illetve a Szentháromság tagjainak valamilyen földi megnyilvánulása. Ha ilyet kaptál, szorítsd magadhoz, védd meg, harcolj az életbenmaradásáért, és vidd el egészen a megszületéséig. De legyél szerény, ne mondd el, hogy te a részese voltál, jobb, ha mennyei dicséretet kapsz. A látás pedig megfoganása első pillanatától kezdve igazi gyönyörűség. Csak rágondolni is hallatlanul élvezetes és felemelő. Ez azért van így, mert áldás van benne, és Isten gyönyörködése, amit érzel.

A járvány idején vittünk némi segítséget egy kórházba, és a kapcsolatunk egy családi házban fogadott bennünket. Ez egy missziós bázis volt, ahonnan testi és lelki segítséget vittek a környékre. A ház tulajdonosa, egy idősebb hölgy elmondta, hogy 30 évig imádkozott, hogy a háza egy missziós hellyé váljon, s íme, valóra vált az álma.

Van, amikor konkrétan tenni kell valamit, hogy az álomból valóság legyen.

Megosztani egy adott pillanatban a megfelelő emberrel, megteremteni azt a keretet, amelyben majd működni, élni fog… Ha ilyenre van szükség, ezt is bátran meg kell lépni.

Van álom, amelyet megoszthatsz, mert reálisnak tűnik, és van olyan, amelyiket lehet, hogy (egy darabig) senkinek sem mondhatsz el, mert annyira irreálisnak hallatszódna. Okosan kell bánni velük, mert gyöngyszemek, melyekről tudomást szerezve, rosszul reagálnák le – akár a közvetlen környezetedben is.

I have a dream – mondta Martin Luther King, és mára valóság, hogy a fekete bőrű honfitársak is egyenlőek Amerikában.

Ha megnézed a neked adatott álmot, akkor tudod, miről beszélek. Vidd végig, mert számodra lesz a legcsodálatosabb pillanat, amikor valósággá válik.

Tegyük a teendőket, vigyük végig a terveinket, és váljanak valósággá az Úrtól kapott álmaink. Ennél szebbet nehéz kívánni valakinek. És persze mindvégig: Soli Deo Gloria.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp