• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Imádkozz azért a városért, ahol laksz!

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Szeretném megmutatni egy bibliai történet alapján, hogy mi a jelentősége annak, hogyha egy városban, egy faluban vannak hívők, akik igaz emberek!

Imádkozz azért a városért, ahol laksz! avagy Ábrahám Szodoma és Gomora jövőjével szembesülve

Ismerjük Szodoma és Gomora történetét, amikor Ábrahám azért könyörgött Istenhez, hogy ha van ötven vagy csak negyvenöt, negyven vagy harminc vagy húsz vagy csak tíz igaz ember, akkor hadd meneküljön meg a két bűnös város a pusztulástól. Ábrahám hozzáállása ma is irányt mutat nekünk.

Szodoma és Gomora… – nem is akarom elmondani, hogy mik történtek ott. Elég, ha arra gondolunk, hogy a szodomizmus kifejezést miattuk használjuk.

Tudjuk vajon, hogy ma melyek a világ legbűnösebb és legveszélyesebb városai?

Mert ilyenek ma is vannak, ahol az erőszak, a szervezett bűnözés, a drogkereskedelem virágzik, és hódít a kiskorúak megrontása vagy a prostitúció: ppéldául a venezuelai Caracas, a mexikói Acapulco, Tijuana és La Paz, a brazíliai Natal és Fortaleza, az amerikai St. Louis, a dél-afrikai Cape Town. Brazíliában évente 60 ezer embert ölnek meg, Mexikóban 25 ezret. Az említett országok, nagyvárosok legalább annyi veszélyt rejtenek napjainkban bárkire nézve, mint a híradók „főszereplőiként” megszokott közel-keleti települések.

Európa kokainfővárosa London. A prostitúció európai fellegvárai Brüsszel, Amszterdam és Hamburg egyes negyedeiben találhatók. Magyarország legveszélyesebb városai pedig sorrendben Győr, Budapest, Miskolc, Eger, Kecskemét, Pécs, míg a legbiztonságosabbak: Zalaegerszeg, Érd, Székesfehérvár, Veszprém.

Gondoljunk vissza Ábrahámra! És a lényeget most kérdezem:

Ki imádkozik ezekért a bűnös és életveszélyes városokért? Mert Ábrahám ezt tette.

Mi az, ami imára indítja az embert, ha látja a jelen helyzet és a várható tragikus jövő között az összefüggést? Ábrahám nem magától látta. Isten világosította föl, hogy Szodoma és Gomora sorsa megpecsételődött, hogy pusztulásba rohannak.

Vannak, akik látják a rossz előjeleket ma is. És mit tesznek? Konzervatívok, liberálisok, társadalmi aktivisták: tüntetést szerveznek, aláírásgyűjtést kezdeményeznek, oknyomozásba fognak, publicitást adnak felismeréseiknek. A politikusok pedig törvényt és rendelkezéseket alkotnak. A rendőrség szigorítja az ellenőrzést, a fellépést. A lakosság pedig sokszor elköltözik, mert nincs más megoldás számára.

Ábrahám nem tanult pszichológiát, szociálpszichológiát, de tudta, 50-45-40-30-20 vagy akár csak 10 igaz ember meg tudja változtatni a rossz folyamatok irányát. Ő nem mindig jeleskedett a misszióban, de a leckét egyébként tudta – személyesen is, hiszen neki úgy kellett élnie, hogy általa áldást nyerjen a föld. Mert mindenki, aki hiszi, hogy általa áldást kell nyernie a környezetének, azt is tudja, hogyan kell élnie.

És Ábrahám tudta, hogy mi menti meg, mi változtatja meg a világ rossz folyását: az igaz emberek.

Hívő volt. Megértette, hogy az akkori erkölcsi-társadalmi folyamat Szodoma és Gomora pusztulásához vezet. De ő ezt nem akarta, nem akarhatta, mert hívő volt. Távol volt tőle minden káröröm (Na ugye, én megmondtam), minden bosszúvágy (Végre, Isten is észrevette) vagy kéjelgés a mocsokban (Hogy miket művelnek ezek az emberek!?).

Némely keresztény embertársunk ma olyan indulattal érez az erkölcstelen emberekkel szemben, hogy kiváló sorozatgyilkos karaktert tudna alakítani egy-egy thrillerben. Ehhez képest Ábrahám egy kicsit meg is botránkoztat bennünket: nem pusztán Lót miatt, az unokaöccse és családja miatt aggódik, hanem igazából a két lezüllött város aggasztja.

Talán ez a már-már krisztusi szeretet sok is nekünk?

Ez az ember mégis teljes szívvel imádkozik és küzd ezekért a dekadens és erkölcstelen városokért. Csak így szabad imádkozni a bűnös városokért és falvakért.

Imádkozz a településedért! Ez minden hívő ember feladata. Mondd ki szeretettel, hogy ez a te városod, falvad! Adj hálát érte, amiben csak tudsz! Örülj Isten előtt, hogy ott élhetsz! Könyörögj minden baj megoldásáért, amit csak meglátsz a városodban, a falvadban, a kulcsfigurákért a bajokkal kapcsolatosan! Imádkozz, hogy Krisztus mutassa meg neked a településed pozitív jövőjének feltételeit! Tedd ezt társaiddal együtt is újra és újra! És ha valamit meglátsz a tennivalók közül, ne késlekedj! Mert az az ima, amit nem követ valamilyen cselekvés, tényleg csupán szó.

Ábrahám hozzáállásában az a szép, hogy amikor Isten kimondja, hogy vége, még akkor is küzd a városokért. Így kell ezt tenni minden hívőnek!

Mi minden történhetne meg itt, ebben az országban, ha az „igazak” szakítanának a fanyalgók, panaszkodók, másokat hibáztató kívülállók botrányos magatartásával, és elkezdenének felelősen imádkozni és felelősen cselekedni?

 

Háló Gyula

 

Borítókép: unsplash.com
Cape Town, Dél-Afrika

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp