• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Biblia másképp

Elolvasási idő: 9 perc
Elolvasási idő: 9 perc
Képes Biblia – Áttekinthető Biblia – Érthető Biblia – Inspiráló Biblia: ezek a szavak jutnak eszembe a BibliaProjekt videói kapcsán, amik a Biblia könyveit dolgozzák fel igényes, rövid animációs filmek formájában.

A bibliai könyvek mellett témavideók is szerepelnek a kisfilmek között, melyek segítenek megértetni egy-egy fogalmat például Szentlélek, száműzetés, Isten képmása. A videók 35 nyelven érhetőek el, nagy örömömre Magyarországon is megjelentek.

VIZUÁLIS SEGÍTSÉG A TANULMÁNYOZÁSHOZ

Nekem ezek az anyagok sokat segítenek a saját bibliatanulmányozásomban, a tanítás során is előszeretettel használom őket. Minden korosztály számára érthetőek, élvezhetőek. Az animációs videók poszterei letölthetők, kinyomtathatók, akár színezhetők is.
YouTube-on elérhetőek a videók, a honlapról letölthetők a poszterek.

Ebben a riportban Székely Pál Domokos az interjúalanyom, aki a BibliaProjekt magyarországi ügyvezetője.

– Honnan jött az ötlet a magyar videók elkészítéséhez? Hol találkoztál a videókkal először? Hogyan indult el ez a misszió Magyarországon?

Azt hiszem, mondhatom, hogy az ötlet ösztönösen jött. Minőségi, esztétikus, vizuálisan meggyőző keresztény tartalmakat kerestem a neten, mikor rábukkantam ezekre a videókra. 2014-ben jelentek meg angolul az első BibleProject-es videók, csak pár darab a Tóra könyveiről és néhány témáról. Ezek irtózatosan megtetszettek, lottó ötösnek éreztem, és jött is rögtön a gondolat, hogy magyar feliratot készítsek hozzájuk. Így majd fogom tudni használni őket ifjúsági bibliaórán.

A feliratok elkészültek, egy barátom – azóta munkatársam is a BibliaProjektben – átnézte őket, majd felvettem a kapcsolatot az amerikaiakkal, akik nagy örömmel tették nyilvánossá a YouTube-csatornájukon az általunk készített magyar feliratokat. Ezzel megalapoztuk velük a kapcsolatunkat, és pár évvel később megnyílt a lehetőség, hogy ne csak feliratozzuk, hanem lokalizáljuk is ezeket a videókat. Ekkor kezdett el komolyodni a helyzet, és a Szentlélek vezetésére beleálltunk a munkálatokba, összegyűlt egy profi csapat, és 2017-ben elkezdődhetett a videók magyar változatainak gyártása. Azóta sokat tanultunk és fejlődtünk, miközben a repertoárunk is gyarapodott.

– Mi ragadott meg az amerikai videókban?

Először is a közérthetőség. Én magam is nehezen boldogultam a Biblia olvasásával, főleg ha az Ószövetségről volt szó. Könnyen elkedvetlenedtem, amikor a szent sátor berendezésével vagy éppen az elhúzódó nemzetségtáblázatokkal találtam szemben magam. De János evangéliumába is könnyen beletört a bicskám. Ezek mellett még az is zavart, hogy miképpen tudok erről másoknak beszélni, hogyan tudok kiállni amellett, hogy a Biblia egy egyedülálló, kihagyhatatlan olvasmány, ha egyszer én is küzdök vele?!

Tim Mackie, a videók szövegének megalkotója is hasonló kihívásokkal találkozott, és így a videókban törekedett úgy fogalmazni és olyan szavakat használni, melyek hidat vernek a mai bibliaolvasó és az ősi bibliai szerzők között. Némely videó olyan, mintha csak egy kávézóban lennénk, ahol két ember közvetlenül, egyszerű módon beszélget a Bibliáról.

Másodszor az átláthatóság. Gyerekkorom óta keresztény légkörben tengettem a napjaimat. Gyermek-istentiszteletek, hittanórák, konfirmációi előkészítők, hittantáborok, ökumenikus gimnázium. Egy szó, mint száz, rengeteg bibliai történettel találkoztam, és számos alkalommal éltem meg azt, hogy Isten tényleg szól ezeken keresztül.

Ám ha kinyitottam a Bibliám, akkor nem mindig sikerült megtalálnom ezeket a történeteket, vagyis nem tudtam őket elhelyezni sem a Bibliámban, sem időben.

A BibleProject videóival viszont egy új korszak vette kezdetét. Segítettek úgy tekinteni a Szentírásra, mint egy nagy, összefüggő történetre, aminek van eleje, vége, bonyodalma, feloldása, csattanója, és vannak érdekes szereplői, lenyűgöző helyszínei, megoldatlan kérdései és frappáns bölcsességei. Más szóval olyan, mint egy regény, amiben Isten a főszereplő, de különös módon én is a történet részese vagyok.

Ez a történeti ív segít betájolni magam a bibliaolvasásnál. De az „Áttekintés” (Overview) sorozat abban is hatalmas segítséget nyújt, hogy egy-egy bibliai könyv felépítését, történeti ívét is megértsem. Teológusként pedig, pláne a biblikus vizsgáim előtt, felbecsülhetetlen segédeszköznek bizonyultak ezek a videók. Tényleg rendet tesznek az ember fejében. Harmadszor a művészi igényesség. Ezt nem is akarom ragozni. Egyszerűen lenyűgöztek az animációk. A témavideók alatt hallható hanghatások pedig fantasztikusan kiegészítették a képi világot. Mindezek együttesen egy olyan magával ragadó élményt adtak, hogy többször is libabőrös lettem, vagy ahogy egy videó véget ért, könnybe is lábadt a szemem.

Ezek a videók nemcsak tanítani akarnak, hanem gyönyörködtetni is. És ez egy olyan vonás, amire érdemes keresztényként törekedni.

– Mi a célotok a videók közzétételével?

Alapvetően szeretnénk, ha a magyar emberek egy olyan sokoldalú eszközt látnának a videóinkban, amit különböző helyzetekben hatékonyan tudnak használni. Hitoktatók tanórákhoz, gyülekezeti vezetők tanítványozáshoz, igehirdetők készüléshez, diákok tanuláshoz, mindennapi bibliaolvasók az elmélyüléshez.

Hisszük, hogy a Szentírás ősi bölcsességei előrébb segítik a posztmodern embert is.

Nem titkolt célunk az sem, hogy azok számára, akik nem keresztények, de fel merik tenni a nagy kérdéseket, és keresik azokra a válaszokat, egy olyan felületet hozzunk létre, amely segít eligazodni a Bibliában mint irodalomban. Úgy szeretnénk felkínálni ezt a nagy történetet, mint ami Jézushoz vezeti az olvasót. Ugyanakkor nem szeretnénk térítő hadjáratot indítani, de a lehetőséget meg akarjuk adni mindenkinek, hogy megérthesse a Szentírás üzenetét, és a Szentlélek munkálkodjon az olvasottak által. Elsősorban tehát a tanítás a célunk, de hisszük, hogy ezek a videók beleilleszkednek Isten küldetésébe is, hogy sokakat elérjünk Jézus jó hírével, az evangéliummal.

– Hányan szorgoskodnak egy-egy videó elkészülésén?

Egy videó elkészítése számos munkafázisból áll, melyeknél jelenleg kb. 16 ember állja a sarat. Egy rendkívül elkötelezett, sokszínű, profi csapatról van szó. Néha el is képedek, hogy milyen kivételes emberekkel dolgozhatom együtt. 🙂

– Eddig hány bibliai könyv került feldolgozásra? Ebben az évben mennyire fog bővülni ez a szám?

Eddig 9 könyvet dolgoztunk fel. Gondolok itt a Tóra könyveiről szóló animációkra, melyek közül a Számok könyve és a Második törvénykönyv februárban lát majd napvilágot. Újszövetségi könyvekből pedig Máté evangéliumát taglaló két kisfilmet tettünk közzé. Ezek mellett persze elérhető még 10 témavideó is.

Terveink szerint idén folytatjuk a Lukács–ApCsel-sorozatot, mely a karácsonyi, Jézus születését megjelenítő videón kívül még 8 epizódot tartogat a követőink számára. Egy témavideó is várható a közeljövőben, de most leginkább az újszövetségi „Áttekintés” videókra fókuszálunk. Pontos számot nem merek mondani, de az ideális menetrend szerint kéthetente 1-2 videót közzé szeretnénk tenni.

Imádkozunk, hogy Isten velünk együtt munkálkodjon, és hogy a gyorsaság és igényesség egyszerre érvényre juthasson a fordítás alatt.

– Hogyan történik a projekt finanszírozása? Hogyan állhatunk mellétek ebben a szolgálatban?

Mindenekelőtt szükségünk van követőink értünk mondott imádságaira. A Szentlélek Isten tesz minket erőssé, kitartóvá, alázatossá a közös munka során, és ezt semmivel nem lehet pótolni.

Másodsorban viszont nagy segítség a számunkra, ha az emberek feliratkoznak a YouTube-csatornánkra, követnek Facebookon, lájkolnak és megosztják a videóinkat. Minél több aktivitás történik a csatornánkon és oldalunkon, annál inkább ajánlja majd a YouTube és a Facebook mások számára is ezeket a videókat.

Végső soron pedig fontos beszélnem arról, hogy a munkánkat, munkatársak fizetését közösségi támogatásból finanszírozzuk. Így, ha valaki még a saját gyülekezetnek szánt adományán felül szeretne számunkra egyszeri vagy rendszeres adományt adni, akkor arra is van lehetőség. A BibleProject központilag kezeli az adományokat, szóval ha valaki az amerikai szervezetnek utal, a BibleProject globális misszióját támogatja, közvetetten minket is. Ezt ezen a linken lehet megtenni: adakozás

Emellett van lehetőség közvetlenül a magyar csapat alapítványát is támogatni. A Fordított Királyság Alapítványt azért hoztuk létre, hogy felkaroljunk olyan idegen nyelvű, igényes keresztény tartalmakat, melyek építik Isten országát, és azokat hasonló igényességgel lefordítsuk. Jelenleg a BibliaProjekt videóinak elkészítése az egyetlen projektünk, de a jövőben szeretnénk bővíteni ezen. Ha valaki inkább az alapítványnak adakozna, akkor látogasson el honlapunkra!

Nagyon hálásak vagyunk azokért, akik szívügyüknek érzik a BibliaProjektet, és bármilyen módon támogatnak bennünket!

Ács Pálné Tünde

Forrás: https://gyulaibaptista.hu/2021/02/05/biblia-maskepp/

Forrás: http://eletben-tart.hu/biblia-maskepp/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp