• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A gyülekezet újszövetségi képei

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
Számos jól ismert hasonlattal, illusztrációval mutatja be a Szentírás Krisztus egyházának jelentőségét.

Ezek a képek – mint ahogy az összehasonlítások vagy párhuzamok – nem mindig tökéletesen „ülnek” a gyakorlatban, de kétségtelenül segítenek minket a jobb megértésben.

A gyülekezet vagy egyház kifejezések nem voltak benne a Biblia eredeti szövegében (persze bizonyos fordítások hozhatják)! Az éklézsia (összegyülekezés) szót Jézus Krisztus említi először az ominózus, Simon Péterrel folytatott szélsőséges beszélgetésében (Máté 16,18). Továbbá a sereg képe is felmerül, de a Szentírás hivatkozik még a gyülekezetre, mint test (1Kor 12,12-17), család (133. Zsoltár), épület (1Kor 3,16) vagy menyasszony (Ef 5,25-27).

Isten földi Gyülekezetének látható és láthatatlan részéről is beszélhetünk, ily módon a vízesés vagy a búvópatak képe is valamilyen módon leírhatja a keresztyén közösségek aktuális helyzetét. Van, hogy látványos és „nagy zajt csap”, máskor rejtett és esetleg üldözések közepette túlélő. Van viszont a fent felsoroltak közül egy kép, ami nem csupán illusztráció!

A család, mint gyülekezet több mint metafora, hiszen a helyi gyülekezet igazán a családunkká válhat.

Sokan megélték már a történelemben, hogy közelebb érezték magukat lelki testvéreikhez, mint a biológiaiakhoz. A keresztyén közösség csodája, hogy teljesen és mindent szempontból (kor, nem, etnikum, anyagi helyzet, érdeklődési körök) különböző személyeket egyesít egy közös cél mentén. A közös cél nem más, mint egy Személy!

Pünkösdkor Isten egészen közel jött a tanítványokhoz! Karácsonykor a világunkba érkezett, Húsvét vasárnap feltámadása után belépett a zárt ajtókon keresztül is a tanítványok szobájába, tartózkodási helyére.  Pünkösdkor még közelebb jött, egészen a lényünkbe; a szívünkbe lépett be és belülről kezdte irányítani a tanítványokat és vezeti a hívőket ma is.

Ezt ünnepeljük és éljük át Pünkösdkor! Áldott Szentlélek-eljövetel ünnepet kívánok a kedves olvasóknak. Isten velünk – Immánuel!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp