Csodálatos kegyelem, hogy az Úr irgalma végtelen

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
Éppen 250 éves az Amazing Grace című egyházi ének, amelynek szövegét John Newton szerezte 1773-ban.

A Budapestifi Worship pedig éppen tíz évvel ezelőtt osztotta meg ennek a gyönyörű éneknek egy új magyar nyelvű változatát (refrénnel kiegészítve: Láncom lehullt).

Ezen az éneken az Istenhez forduló ember alázata és hite süt át, amelyet érdemes egészen a szívünkig engedni. Newton személyes tapasztalatból írta a dalát. 1748-ban heves vihar sújtotta hajóját az írországi Donegal megye partjainál. Akkora volt a veszély, hogy végül Isten irgalmáért kiáltott a bajban. Megtért és felhagyott a rabszolga-kereskedelemmel. Isten megváltoztatta az életét gyökeresen.

John Newton

Maga a dal 1773-ban született egy újévi prédikációhoz. Az egyik legismertebb istendicséretté vált az angol nyelvterületen. Azt üzeni, hogy nem lehet akkora bűn, amelyből ne emelne ki Isten megszabadító irgalma. A „sors” különlegessége, hogy a korábban rabszolgákat nyomorult sorba kényszerítő John Newton éneke idővel a feketék híres spirituáléja lett, és a folk-zene is sajátjának ismeri. Ez utóbbi miatt az Amazing Grace híd lett a világi és a kifejezetten egyházi énekek között.

A himnusz itt hallgatható:

+ a dal történetéből film is készült: https://www.imdb.com/title/tt0454776/

A szabadság himnusza (Amazing Grace) – 2006 – Filmdráma/Romantikus – 1 ó 57 p

Forrás:

https://dicsoitosziget.hu/index.php/2023/01/30/budapestifi-worship-lancom-lehullt/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp