• Rólunk
 • Kapcsolat
 • En

Pozitív családi kultúra megteremtése – 2. rész

Elolvasási idő: 8 perc
Elolvasási idő: 8 perc
Miközben a férfi/férj/apa feladata a családi küldetésről szóló nyilatkozat megfogalmazásának kezdeményezése és irányítása, a család minden tagjának meg kell hallgatni a véleményét, és részt kell vennie annak létrehozásában.

1. lépés: Hívj össze egy különleges családi találkozót

Tehát az első lépés a családi küldetésnyilatkozat létrehozásában egy családi találkozó megtartása, ahol mindenki részt vehet a beszélgetésben.

Covey azt ajánlja, hogy ezeket a találkozásokat különleges alkalmakká tegyük. Szervezhetünk egy családi üdülést, elkülönítve egy napot arra, hogy ötleteljünk a családi küldetésnyilatkozatról. Nem feltétlen kell messze menni otthonunkból. Találjunk egy békés helyet a közelben, rendeljünk valami harapnivalót, helyezze magát mindenki kényelembe, és indulhat a beszélgetés. A lényeg, hogy az alkalom különbözzön a többi „családi találkozótól” vagy a hét más estéitől.

Az angol nyelvű (eredeti) cikk írói szeretnek táborozni egy közeli államban vagy nemzeti parkban családjuk küldetésnyilatkozatának megtárgyalása kapcsán.

Évente legalább egyszer csinálják, mióta házasok, és még mindig emlékezetes számukra minden egyes beszélgetés, amely ezeken az utakon történt.

Legutóbb az Oklahoma délkeleti részén lévő Ouachita Nemzeti Erdőben voltak. A napot túrázással, aztán az estét a tábortűz mellett töltötték, és arról beszéltek, hogy milyen családi kultúrát akarnak. Van valami a ropogó tűz és az izzó parázs látványában, ami megmozgatja, felkavarja a mély gondolatokat.

A családi küldetésnyilatkozat-tervező alkalmakkal kapcsolatos iránymutatások

A pozitív és eredményes családi küldetés kialakítására szervezett találkozó biztosítása érdekében tartsuk szem előtt a következő irányelveket:

Ügyeljünk arra, hogy mindenki megszólaljon. Családfőként ne hagyjuk, hogy egyetlen ember monopolizálja a beszélgetést. Győződjünk meg arról, hogy mindenkinek van véleménye. Ne feledjük: ahol nincs részvétel, ott nincs kötelezettségvállalás.

Figyeljünk/hallgassunk empatikusan. Még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy a hatévesünk csak olyan furcsa hatévesnek való módon fejezi ki magát, például „Családunk szereti a pizzát!”, mégis valóságosan figyeljünk oda rájuk. A gyerekek, mint bármely más ember, szeretnék érezni, hogy a közreműködésük számít. Ha nincsenek gyerekeid, és csak te és a feleséged csináljátok ezt a gyakorlatot, igazán figyelj arra, mit gondol a családról, hogyan képzeli el. Felfedezhetjük, hogy miközben a legtöbb dologban ugyanazon az állásponton vagyunk, lehet, hogy más témákban teljesen különböző módon vélekedünk.

Írjuk le a dolgokat. Győződjünk meg arról, hogy valaki megörökít, feljegyez minden ötletet, amely elhangzik a rögtönzött családi küldetésnyilatkozat-tervező alkalmon. A leírtakat/felvetteket felül kell vizsgálni, amikor ténylegesen leülünk, hogy leírjuk a nyilatkozatot. Ha idősebb gyerekeink vannak, akik írni tudnak, válasszunk egyet „írnoknak”, és írja le ötleteit egy száraz törlőtáblára vagy egy festőállványpadra, hogy mindenki láthassa. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, hozzon létre egy speciális „Family Mission Statement Journal”-t az ötletek rögzítéséhez.

Nem kell mindent egyetlen találkozó alatt megtennünk. Az utolsó dolog, amit szeretnénk tenni, hogy a családi küldetésnyilatkozat elkészítése olyan házimunkává váljon, amelyet a gyerekeid elviselhetetlennek tartanak. A maratoni küldetésnyilatkozat-tervezési alkalommal való találkozás ezt teszi, különösen, ha a gyerekek fiatalabbak. Ne feledjük, hogy a folyamat a legfontosabb dolog, és nem kell egy ülésen elkészítenünk a kitöltött családi küldetést! Rendben van, ha lassabban megy.

Ha fiatalabb (4–10 éves) gyermekeid vannak, próbáld tervezni az üléseidet 15 és 30 perc között. Ha 10 évesnél idősebbek, akkor a legjobbak a 30–45 perces foglalkozások. Ha kisgyermekeid vannak (18 hónaptól 3 éves korig), fontolóra veheted, hogy megvárod, amíg idősebbek lesznek, mielőtt részt vesznek a családi küldetésről szóló találkozón. Ha be szeretnéd venni a gyerekeket – és ez az előzőekben elmondottak alapján természetesen ajánlott –, ne aggódj, ha vannak zavarok, ha nem értik elsőre, próbáld meg elmagyarázni nekik, mi történik, érthető módon.

2. lépés: Tegyünk fel kérdéseket, és beszéljük meg, miről szól a családunk

Miután mindenkit összegyűjtöttünk, ideje elkezdeni beszélgetni arról, hogy mi a család küldetése. Mint fentebb említettük, ez valószínűleg a folyamat legfontosabb része. Ez a lehetőség arra, hogy kommunikáljuk házastársunkkal és gyermekeinkkel az értékeinket, és meghallgassuk, hogy szerintük milyen családunk legyen.

A családi küldetésnyilatkozatodhoz kapcsolódóan a legegyszerűbb módja annak, hogy ötleteket szerezz, olyan kérdések feltétele, amelyek elősegítik az egészséges vitát. Íme néhány kérdésjavaslat a rendkívül hatékony családok hét szokásából, amelyek segítenek ebben:

Kérdések a kétfős család számára

Még ha nincsenek gyermekeid, ez még nem jelenti azt, hogy nem tudsz (vagy ne kellene) létrehoznod családi küldetésnyilatkozatot. Ha újonnan házas vagy, úgy gondolom, hogy a gyakorlat rendkívül hasznos lehet.

A házasságok két különböző emberből állnak, akiknek eltérő ötleteik vagy mintáik vannak a család működésének módjáról.

Lehet, hogy a házastársad egy olyan családból származik, ahol a férjtől és a feleségtől együttesen elvárták, hogy hozzájárulnak a házimunkához, míg a családod a tradicionális nemek szerint osztja meg a feladatokat. Vagy talán a családod ritkán nyaralt, és soha nem hagyta el az országot, amikor tényleg vakációra mentek végre, miközben a másik lehet, hogy világjáró családból származik, és alig várja, hogy elvigye jövőbeni gyermekeit az első amerikai útjukra.

Ha a házasság korai szakaszában el akarjuk kerülni a konfliktusokat, akkor neked és feleségednek ugyanazon az oldalon kell állnotok, amikor az értékek, a célok és a szerepek elvárásai merülnek fel. A családi küldetésnyilatkozat elkészítése segít abban, hogy pontosan ezt megtegyük.

Ahelyett, hogy – hozott vagy tanult – családi minták szerint élnénk, amelyeket gyermekkorodban láttál, te és a feleséged saját magatokét hozhatjátok létre.

Az alábbiakban felsorolunk néhány kérdést először a kétfős, majd a nagyobb családok számára is, amelyek segítenek rájönni és kigondolni, hogy milyen családi kultúrát szeretnétek együtt létrehozni:

 • Milyen házastárs szeretnél lenni?
 • Mi a házasságotok célja?
 • Hogyan szeretnétek egymást kezelni / egymással viselkedni?
 • Hogyan szeretnétek megoldani a közöttetek levő különbségeket?
 • Hogyan tudjuk támogatni egymást a céljainkban? 
 • Hogyan akarjátok kezelni a pénzügyeiteket?
 • Milyen szülőkké akartok válni?
 • Milyen alapelvekre akarjátok tanítani a gyermekeiteket, hogy segítsétek őket felkészülni a felnőttkorra, a felelősségteljes, gondoskodó életre?
 • Milyen szerepeink vannak külön-külön?
 • Hogyan tudunk legjobban kapcsolódni egymás családjához?
 • Milyen hagyományokat hozunk magunkkal azokból a családokból, ahol felnevelkedtünk?
 • Milyen hagyományokat/szokásokat szeretnénk megtartani, és milyeneket kialakítani?
 • Hogyan szeretnénk viszonozni mindezt (a szüleinknek)?
 • Van olyan terület a családtörténetünkben, aminek örülünk, és ami miatt nem vagyunk boldogok? Hogyan tudnánk megváltoztatni mindazt, amit nem szerettünk/nem szeretnénk?

 

Háromfős vagy annál nagyobb családok számára felteendő kérdések:

 • Mi a célja a családunknak?
 • Milyen család akarunk lenni?
 • Milyen dolgokat, tevékenységeket szeretnénk csinálni?
 • Milyen érzést akarunk, hogy jellemezze otthonunkat?
 • Milyen otthonba (házba vagy lakásba) szeretnénk meghívni barátainkat?
 • Mi zavar téged a családunk kapcsán?
 • Mi miatt szeretnél vagy vágysz hazaérkezni?
 • Mire akarunk majd emlékezni?
 • Milyen kapcsolatokat akarunk kialakítani egymással?
 • Hogyan akarjuk kezelni a konfliktusokat és beszélni egymással?
 • Milyen dolgok fontosak valóban nekünk mint családnak?
 • Melyek a családtagok egyedi tehetségei, ajándékai és képességei?
 • Milyen felelősséggel tartozunk a többieknek – családtagként?
 • Milyen alapelveket és irányelveket szeretnénk követni családunkban?
 • Kik a hőseink, példaképeink? Mi a helyzet velük, miben szeretnénk követni őket?
 • Milyen családok inspirálnak minket, és miért csodáljuk őket?
 • Hogyan tudunk családként hozzájárulni a társadalom jólétéhez és még inkább szolgáló fókuszúvá válni?

A következő cikkben folytatjuk a lépések bemutatását.

Cikk forrása: https://www.artofmanliness.com/articles/creating-a-family-culture-how-and-why-to-create-a-family-mission-statement/

In: FatherhoodMarriageRelationships & Family

Brett & Kate McKay • August 21, 2013 Last updated: May 27, 2018

Magyar fordítás: Tóth Krisztián és Veronika (2019)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp