• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Keresztényként az online társkeresés világában

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
„Nem jó az embernek egyedül lenni. Szerzek néki segítőtársat. Hozzá illőt.” (1Mózes 2,18) - Miért, mikor és hogyan ismerkedj az online térben?

Napokon belül ünnepeljük a férjemmel az első házassági évfordulónkat. Egy online társkeresőn találkoztunk. Ha keresésben vagy, neked is ajánlom a társkereső oldalakat, mert nekünk sikerült és nektek is sikerülhet. Az további ok is egyszerű. Az online térben a nagyságából adódóan növekszik az esélye a találkozásnak. Ámde csak akkor ajánlom, ha az Úr vezetésében és jelenlétében teszed. És hogy hogyan? Tapasztalataim alapján az alábbi tanácsaimat gyűjtöttem össze segítségül.

Isten vezetését kövesd ezeken a felületeken is!

Kérd imában az Úr vezetését a társkeresésben is, és ha biztos kijelentést kapsz arról, hogy valamely társkereső oldalon próbálkozz, akkor ne habozz megtenni! Lehet az keresztény vagy világi felület is (a világi oldalakon is megjelenik általában, hogy hívő-e a kereső). A keresztény oldalaknál biztonságot jelent a tudat, hogy vélhetően csak hívő társkeresőkkel találkozhatsz. Árnyoldal viszont, hogy általában önálló kutatómunkát igényelnek, és az azonos nemű keresők is láthatóak. A világi oldalak automatikusan is küldenek ajánlatokat, illetve diszkrét jelzéseket is lehet adni abban az esetben, ha valaki felkelti az érdeklődésedet.

Avasd be a történésekbe legalább egy bizalmasodat!

Szükséged lehet segítségre, hogy eligazodj az idegen jelentkezők megismerésében. Jobb, ha meg tudod beszélni valakivel, akiben megbízol, hogy mi a véleménye azokról a potenciális jelöltekről, akikkel összetalálkozol az online világban.

Légy óvatos, de bátor!

A lehető legnagyobb higgadtsággal figyeld meg, hogy éppen kit hoz eléd az oldal! Lassan haladj előre a megismerésben! Ne hamarkodd el sem a pozitív, sem a negatív megítéléseidet sem a másik féllel kapcsolatban! Ha pozitív élményeid lesznek, akkor igyekezz higgadt maradni, és figyelj a folytatásra! Viszont ha negatív tapasztalatod keletkezne néhány társkereső illetlen magatartása miatt (leginkább a világi oldalakon kell ezzel számolni), azt ne vedd a személyed elleni támadásnak! Nem neked szól, ha valaki bántón viselkedik, hiszen nem is ismer. Ha olyan oldalon ismerkedsz, ahol a veled azonos nemű érdeklődők profiljai is láthatóak, akkor ne foglalkozz azzal, hogy hasonlítgatod magadat a „vetélytársaidhoz”. Inkább határozd el, hogy magadra öltöd a hit pajzsát, amely védelmet nyújt számodra a kellemetlen helyzetekben.

Adj esélyt!

Nem biztos, hogy keresztény oldalon fogtok találkozni, mint ahogyan az sem biztos, hogy Isten hívő társat rendel melléd. Lehet, hogy az a terve, hogy te vezesd el majd őt a kereszthez.

Türelmesen várakozz!

Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket! Szinte biztos, hogy fel kell adnod a komfortzónádat, de legyél kitartó! Ha hosszabb idő, hetek, hónapok telnek el, és nem történik változás, akkor se add fel! Viszont ha már megtaláltátok egymást, akkor együtt hagyjátok el az oldalt, és más helyekről is jelentkezzetek ki! Ez mindkettőtöket megerősít abban, hogy komolyan érdeklődtök egymás iránt.

Ne maradj sokáig kiszemelteddel az online térben!

Ha valaki olyannal találkozol, aki érdemben felkelti az érdeklődésedet, mielőbb beszélgess vele telefonon, majd találkozz vele személyesen is! Minél közvetlenebb a jelenlét, annál több minden derül ki a másikról és önmagadról is.

Bátoríts másokat!

Ha online felületen ismerted meg a társadat, akkor Isten biztosan a közeledbe sodor olyan keresőket, akiket megerősíthetsz abban, hogy az ismerkedésnek ezt a formáját is használják. Segítsd őket azzal, hogy elmeséled nekik a tapasztalataidat! Mint ahogyan én is.

Isten áldását kívánom az online ismerkedéshez, ha emellett döntesz.

 

Murányi-Kovács Anita

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp