• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Színes nyomorúság – Missziói út Indiába

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
Amikor visszagondolok kis csapatunk indiai missziói útjára, és összegzem azt, akkor az egyik legtalálóbb kifejezés, ami az eszembe ötlik, ez: színes nyomorúság.

A Baptista Szeretetszolgálat missziói igazgatójaként egy nyolcfős kis csapatot vezethettem Dél-Ázsia hatalmas országába, Indiába, a szeretetszolgálat által működtetett óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium diákjait és tanárát.

Az első célpontunk a Himalája kisebb hegycsúcsain (kb. 2500–2600 méter) elhelyezkedő Darjeeling volt. Kőrösi Csoma Sándor sírját látogattuk meg, hogy egy kis ünnepséget tartsunk ott, és elhelyezzünk egy magyar és egy székely zászlót.

Szállásunk egy teaföld közepén volt egy régi angol gyarmati kúriában, kedves indiai barátom, Chirimar úr birtokán. A helyi lakosok bevezettek bennünket a teaültetvények és a teagyártás világába, ami számomra mint a különleges teák rajongója számára nagyon élvezetes volt.

Ami elsőre szembetűnő volt számunkra, az annak ténye, hogy a nagyon nehéz körülmények között élő helyi lakosok milyen sokat mosolyognak, nevetnek, milyen barátságosak, életszeretők. Ezt vibráló színekkel is igyekeznek kifejezni a házaikon, a ruházatukon, ékszereiken.

Munkahelyeikre 1–1,5 órát gyalogolnak reggelente (majd 8–10 óra munka után vissza), dolgoznak a tűző napon 30–40 fokban, erős páratartalomban és a ritkább levegő miatt felfokozott UV-sugárzásban, majd hazatérnek otthonaikba, ahol nemcsak meleg víz, de folyó víz sincsen az esetek többségében…

Találkoztunk keresztény testvéreinkkel mind Darjeelingben, mind a fővárosban, Delhiben. Megtudtuk, hogy a legtöbb hitre jutó, Krisztus követésébe beálló ember az iskolák által folytatott misszió hatására indul el az egy igaz Isten útján (az iskolák nagy része keresztény egyházak és helyi gyülekezetek működtetésében zajlik).

India polgárainak 80,5%-a hindu vallású. Ez egy 1.263.000.000 lakosú országnál hatalmas tömeget jelent. Mellettük találunk 13,4%-nyi, néha nagyon militáns muzulmánt (közülük főleg a délen lakók támadnak a hindukra és a keresztényekre). A keresztények abszolút kisebbségben vannak, a lakosság mindössze 2,3%-át adják – bár ez nem kevés, mintegy 27 millió főt jelent. Fontos megérteni, hogy ez nem egy névleges kereszténységet jelentő vallási hovatartozást jelez, nem is „vasárnapi keresztényeket” az esetek túlnyomó részében, hanem leginkább olyan hívőket, akik bátran felvállalják és igen aktívan élik meg a hitüket.

A hinduk kiemelkedő fontosságú istene Siva, a pusztító. Úton-útfélen láttuk a levágott fejekkel táncoló Siva-szobrokat, a neki szentelt oltárokat, amelyeket levágott állatok vérével borítottak híveik… A végére zúgott tőlük a fejem, sajgott a szívem… Hálát adtam: „Köszönöm, Istenem, hogy Jézus Krisztusban szelíden és kegyelemmel jöttél hozzám. Köszönöm, hogy nem véráldozatot akarsz…”

Hálás vagyok Istennek azért, hogy sok-sok ország mellett Indiába is eljuthattam, azután azért is, hogy Magyarországra születtem, itt élhetek – és legfőképpen azért, mert szerető mennyei Atyám lehajolt hozzám, értem Krisztusban, és az ő szeretetében létezhetek.

Dr. Steiner József

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp