• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Egyedül áll ő – és a Szentlélek is segít

Elolvasási idő: 6 perc
Elolvasási idő: 6 perc
A baptista gyülekezeteket mindig is az egymással való törődés jellemezte, a családiasság, a másikra gondolás.

Úgy szervezzük a közösségeink életét, hogy mindenkire jusson figyelem, és a legtöbbekre jut is.

Ezeket a törekvéseket nagyon kell értékelni, mert a szándékot a szeretet mozgatja. Ám néha a luxusautónak sem nyílik ki a csomagtartója, pedig minden részlet százszorosan át lett gondolva – vagyis mindig lehet mindent jobban csinálni.

Két hasonló történettel is találkoztam az elmúlt időszakban, és megpróbáltam megoldást keresni rájuk. Protestáns gyülekezetekről van szó, melyek közül az egyik baptista. Mindkét esetben hosszú hónapokig igen nehéz szakaszon ment át a közösség egyik ismert alakja, és abban, a számára gyötrelmes szakaszban az egyiknél senki sem, a másiknál egy valaki érdeklődött csak hogyléte felől. Az egyik gyülekezet átlagos, a másik nagyobb létszámú, tehát ettől független jelenségről van szó. A „nincs emberem” helyzetre mindenki szeretné, ha lenne megoldás, és nagyon sok ötlettel kezdeményezéssel próbálják a gyülekezetek vezetői elérni, hogy senki ne maradjon magára. Néhány szempont a még hatékonyabb törődésért.

Vasárnapi találkozás

Az imaházban találkozunk legtöbben a legtöbbször. Itt, az alkalom előtt és után van mód beszélgetni, információt cserélni. Amikor pedig bizonyságot tesz valaki, akkor egészen mélyen beláthatunk az életébe. Láttam olyan lelkészt, akinek a kérdésére, hogy van-e bizonysága valakinek, sorra mentek ki a mikrofonhoz a testvérek. Olyan szeretetet és biztonságot adott, mely megnyitotta a nagyon értékes beszámolókat a lelkekben. Itt azért limitált az idő, de – ha rövidebb ideig is – többekkel lehet szót váltani.

Más jellegű alkalmak

Ilyen lehet a kórus, a dicsőítő csapat a próbákkal, a gyerekmunkások beszélgetései, és minden olyan találkozás, mely nem vasárnap történik. Találkozhatnak a nők, kismamák, családok, férfiak, ifjú házasok… Lehetnek családi napok, közös ebéd, kirándulások, sportesemények, imádságok, és számtalan ilyen kezdeményezés. Minden alkalom, hasznos és jó, amikor találkozhatunk egymással.

Házicsoportok

Hívják néha imakörnek is ezeket, a hetente találkozó szűkebb körű alkalmakat. Itt mód van alaposabban megismerni egymást, imádkozni a problémákért, tanulni egymástól, és fejlődni  a hitélet megannyi területén.

Ketten vagy hárman

Van olyan is, amikor ketten vagy hárman jönnek csak össze – ezek is nagyon hatékony találkozások tudnak lenni. Itt aztán tényleg közelről kísérik egymás életét, jól segítve azt.

Szociális csoport

Lehetséges olyan csoportot is létrehozni, akiknek kimondottan az a feladata, hogy a gyengéket segítse, támogassa. Ez nagy segítség azoknak, akik nyilvánvalóan rászorulók.

A veszélyeztetettek

Azoknak a nehezebb, akik amúgy átlagos életűek, csak jön egy időszak, amikor komoly bajba kerülnek. Aki hangosabb és panaszkodóbb, azt könnyebb észrevenni, ám aki magában tartja, azt nem annyira. Ha érdeklődünk náluk, akkor az hallatlanul sokat jelent nekik. Ilyen nehéz helyzetek lehetnek a következők:

Munkanélküliség

Ez főleg a férfiakat küldi a padlóra. Kezelésére írtam egy CIKKET, mely segíthet, de amikor benne van valaki, az komiszul nehéz. Itt anyagi segítségre is szükség lehet, főleg, ha az egyedüli családfenntartónak szűnik meg a munkája. Ezt tapintatosan és okosan kell megoldani, szervezetten és egyénileg is.

Elhúzódó vagy komoly betegségek

Ez leszívja az erőt, kifárasztja a lelket, és lemerítheti a családi kasszát is, ha sokat kell a kezelésekre, gyógyszerekre költeni. Ha valakit tartósan ápolni kell, akkor arra az ápoló egészsége is könnyen rámehet. Ha a baj (részben) mentális, akkor pedig az illető nem is szívesen beszél róla, a közösségben pedig főleg az tudja a súlyának megfelelően komolyan venni, aki maga is járt már a „halál völgyében”.

Depresszió, kiégés, pánikbetegség

Mai világunkban sokféle igénybevétel, stressz és nyírás működik, és ezek leharcolhatnak bármelyikünket. Észrevenni, mellé állni, biztatni, türelmesen erősíteni – mert „megfáradnak a legkülönbek is”.

Megbántottság, megsértődés

Ez lehet igazi vagy képzelt, de az eredménye ugyanaz: elhúzódás a közösségtől. Tisztázó beszélgetés szokott segíteni, benne bocsánatkéréssel, ha valaki hibázott. Főleg a szavaink tudnak ilyet okozni, ezért a leghamarabb rendezni kell a Máté 5 és 18 útmutatásai szerint.

Gyász

Elvesztetted a közeli rokonodat, családtagot, szülőt vagy gyereket. Aki már átjutott ilyenen, segítse azt, aki belekerül.

Házassági gondok

Ezt a közelben levők láthatják, de legyen olyan a légkör, hogy bárki segítséget kérhessen. Az általam ismert válások talán mindegyike megelőzhető lett volna, ha a felek időben fordulhattak volna valaki(k)hez. Ha pedig mégis elválik valaki, akkor azért kell a biztatás, hogy van folytatás.

A Szentlélek jelzései

Bármilyen jószándékkal és szervezési ügyességgel is hozzuk létre a szociális hálónkat, az élet mindig produkál új helyzeteket. Ám van Valaki, akit ez nem lep meg, és ő a Szentlélek. Pontosan tudja, hogy kivel mi van, és le is adja a jelzést a körülöttük levőknek. Ha valaki már többedszer jut az eszünkbe, akkor azért imádkozzunk, de érdemes fel is hívni. Kifejezni, hogy számít az illető. A Szentlélek nagyon precíz, és nem hagy magára senkit. Figyeljünk a jelzéseire.

Projekt versus személy

A koinonia, a szeretet testvérek között jön létre. Ugyanakkor az életet meg is kell szervezni. De csak addig és úgy, ameddig az segíti az embereket. Mindig a személyek a fontosak, de a projektek hajlamosak eléjük tolakodni, hogy velük foglalkozzunk. A projektek eszközök, a testvérek azonban sokkal fontosabbak – egymásnak hagyjuk fenn a kiemelt figyelmet.

Imádság és gyakorlati segítség

Minden gyülekezetben legyen legalább egy személy, akinek el lehet mondani, ha bajba kerül valaki. A közösségeknek legyen szeme meglátni, és füle meghallani a segélykiáltásokat. Aztán pedig szükség van az imára és a gyakorlati segítségnyújtásra is.

A lelkészeink

Végül pedig essék szó a lelkipásztorokról, akiknek folyton adniuk kell, és nagyon magányossá is válhatnak. Szeressük őket, legyen módjuk megbeszélni a problémáikat, gondjaikat nekik is, imádkozzunk értük, jelezzük, hogy értékeljük a tevékenységüket.

Kedves Lelkipásztorok! Tudjátok meg, hogy nagyra tartjuk az erőfeszítéseiteket, csak a magyar nem visszajelzős, megdicsérős fajta, de igenis értékelünk benneteket!

A teljesség igénye nélkül lett megemlítve ez a néhány szempont. Törődjünk magunkkal és egymással!

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp