• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Gyönyörű, organikus káosz

Elolvasási idő: 3 perc
Elolvasási idő: 3 perc
Advent és karácsony: valami elképesztő, káoszos rohanás, majd hirtelen megállás. Az időszak, amikor az indián mondás szerint „a lelke utoléri az embert”.

Úgy tapasztalom, hogy a futást azért adja Isten, hogy a másikért tegyek valamit az adventben, aztán minden leáll, ezt pedig nekem, értem adja az Úr.

Az elmúlt 20 évben a családom mellett a szeretetszolgálat és azon belül 17 éve a Cipősdoboz-akció szolgáltatja intenzíven a karácsonyi élményeket. A napokban többször, különböző okokból is eszembe jutott egy fotó, és kialakult bennem az érzés, hogy erről fogok írni. Megkerestem. A lassan 9 éves Instagram-fiókom második képe, 2012. december 16-án készült.

Szeretem a nagy rendezvényeket: ezt a képet a 12 000 férőhelyes Budapest Aréna művészfalujában kattintotta el feleségem, Andi a harmadik Cipősdoboz-koncert kezdése előtt néhány perccel.

A képen az akkori államelnök felesége, Makray Katalin, az előtérben Szenczy Sándor – főnököm, barátom, családi lelkészünk – fejteget valamit úgy, ahogyan csak ő tud fejtegetni.

Ugyanebben a keretben a baptista egyház vezetői, Fanni, a siket szépségkirálynő, a szeretetszolgálat egyik jószolgálati nagykövete, egy ismert televíziós műsorvezető, és én – rettenetes frizurával. Nem látszik, de nagyon izgatottan. Valahol egy hátsó öltözőszobában a nehéz sorsú New York-i fiatalokból szervezett, mára már világhírűvé vált Harlem Gospel Choir éppen beénekel. A több mint 7000 fős közönség a nézőtéren mindebből keveset sejtve halk karácsonyi hangulatzenét hallgat, és vár.

„Tipikus, gyönyörű, organikus káosz, amit ANNYIRA szeretek!” – írtam 2012-ben a kép alá.

Gyönyörű, káoszos rohanás, majd megállás és csend. Jézus már a karácsonyban elkezdte azt, hogy „egybefoglal mindeneket”, és a születés története az a pont, ahol évente egyszer a politikus, a sztár, a lelkész és a szépségkirálynő is összegyűlik. A karácsony üzenete, gyakorlata, lelke az a hely, ahol mindenki megszólíthatóvá válik.

Az egyik síkon, és most visszaugrok 2020-ba: 34 170 cipősdoboz, aminek a legnagyobb része az utolsó néhány nap alatt érkezik be, és őrült munkával pár nap alatt kell kiosztani, hogy ünnepi örömöt hozzon. Pakolás, szervezés, logisztika, rohanás, feszültség, sírás, gyerekek, mosolyok, örömkönnyek, találkozások, segítők, támogatók, szeretet.

A másik síkon: utazni kell terhesen, angyalok, jelenések, pásztorok, nincs szálloda, istállóban kell levezetni a szülést, sírás, hideg van, állatok, idegenek, csillagász bölcsek, ajándékok, Megváltó.

Gyönyörű, organikus káosz.

Aztán, olyan szenteste környékén, elfogynak a feladatok, és hirtelen minden megáll, és megjön a csend, utolér a lélek.

Ebben a csendben maradni egy pár napot, ezt kívánom idén karácsonykor mindenkinek!

 

Szeretettel,

Gál Dávid

Baptista Szeretetszolgálat

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp