• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Mozduljunk ki! – Budapest környéki túrázások

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
Akik a fővárosban, vagy a közelében élnek, óriási szerencséjük van, hogy viszonylag rövid idő alatt eljuthatnak oda, ahol igencsak bővelkedik a természet dús növényzettel borított magaslatokban, mélységekben, folyó- és állóvizekben.

Tudjuk, hogy csak a Budai-hegyekben 236 barlang van, elég sok járható is közülük. Az itteni hegyek összetétele is változatos, ahogy a földtörténeti korban kialakultak, például a 200–240 millió éve a triász korabeli dolomitkőzet a János-hegyen vagy a Gellért-hegyen. De a tengeri üledékes kőzetre is sok helyen rálelhetünk, például a márgás kőzetre a Hármashatár-hegyen. Igazi öröm ezeket felfedezni, és megérteni, micsoda hatalmas erők munkálkodtak, mire a jelenlegi rend kialakult.

A Budai-hegyek és a Pilis könnyű elérhetősége sokakat vonz, kiváló a tömegközlekedés is, ezért nem lehet kifogás, ha nem rendelkezünk autóval. Elég egy kényelmes cipő és egy elhatározás, máris ott lehetünk, ahol testünk, lelkünk felüdül, és a világot újra felfedezve megtalálhatjuk és csodálhatjuk a Teremtőt, hogy milyen tökéletes művet hozott létre a semmiből.

Most egy rövid, de annál izgalmasabb túrát szeretnék ajánlani. Az idei februári kellemes időben újra felfedeztük a lll. kerületi Csillaghegyen a Rókahegyi kőfejtőt, ami régebben a főváros legnagyobb mészkőbányája volt. Már a 70-es évek óta védett terület, de sajnos napjainkra eléggé beépítették a környékét. A bánya három részből áll, a felső a legnagyobb, de mindegyik szintről pazar kilátás nyílik a főváros északi részére. Érdemes felkeresni, bár nem veszélytelen a bejárása. Lépcsők, korlátok segítik a kirándulókat, az alján pedig sütögetőhelyek vannak kialakítva. A szemfülesek észrevehetik a kalcit-teléreket is, amelyek ugyan jócskán elkoptak, de még mindig csillognak, különösen napfényben.

A Rókahegyi kőfejtő a Csillaghegy fölött:

A volt kőfejtő meredek falain most is működik a sziklamászó iskola, de itt ezt a mászást csak engedéllyel lehet gyakorolni. Tanösvények is behálózzák a környéket, ahol ritka növényeket, állatokat, kőzeteket lehet tanulmányozni, melyekre táblákkal is felhívják a figyelmet.

Egy-két óra alatt bejárható az egész környék, bár a lépcsősorok kissé igénybe veszik a combizmokat, de mindig van egy kis pihenő köztük.

Ha autóval közelítjük meg a kőfejtő környékét, találunk parkolásra alkalmas területeket. Ide akár a téli hónapokban is el lehet jönni, nyáron pedig a közeli strand a környék egyik fő vonzereje.

Tömegközlekedéssel a H5-ös szentendrei HÉV-vel jutunk el a legegyszerűbben Csillaghegyre, a megállónál leszállunk és az Ürömi úton felgyalogolunk addig, amíg balra el nem kanyarodik az út, de mi egyenesen megyünk felfelé a Kőfal utcán, aztán jobbra a Gyöngyvirág utcán addig, amíg meg nem látjuk a piros Δ jelzést a bal oldalon, akkor azon felfelé elérhetjük az alsó sziklaüreget. Innen majd látni fogjuk, merre kell felmenni a többi katlanhoz.

Mivel többféle megközelítés létezik, maga a hegy látványa is sokat segít ebben.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp