• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A döntéseink határoznak meg bennünket

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
Nehéz helyzetben mi a legnehezebb? Jó döntést hozni! Persze ez minden helyzetben fontos, de amikor rosszul mennek a dolgaink, akkor kiemelten jelentős. Válsághelyzetben pedig létfontosságú jó döntéseket hozni.

Most ilyen időszakot élünk! Számít, hogy milyen döntéseket hozunk.

Reagan elnök szívesen mesélte a történetét, hogyan tanult meg határozott döntéseket hozni. Kisgyermek korában a nagynénje elküldte őt egy cipészhez, mert egy új pár cipőt akart készíttetni neki. Amikor a cipész megkérdezte, hogy milyen cipőt szeretne, kerek vagy szögletes orrút, a fiúcska csak hebegett-habogott, ezért a cipészmester azt mondta neki, hogy jöjjön vissza egy-két nap múlva, addigra döntse el, mit is akar. Később a cipész összetalálkozott az utcán Reagannel, és megkérdezte, milyet választott. „Még nem döntöttem el” – felelte a gyerek. „Jól van – mondta a cipész –, holnapra készen lesz a cipőd.” Amikor Reagan megkapta a pár cipőt, az egyiknek kerek orra volt, a másiknak szögletes! „Mindennap azokban a cipőkben kellett járnom, és valahányszor rájuk néztem, az nagy tanulsággal szolgált: ha nem hozod meg magad a döntéseidet, valaki más fog dönteni helyetted!” Számtalan döntést hoznak meg, amelyhez alkalmazkodni kell. Otthon vagyunk, ahol viszont mi döntünk! Néhány praktikus tanács:

1. Hittel ellensúlyozott érzelmek

Az érzelmeink nagyon könnyen ki tudnak billenteni az egyensúlyi helyzetünkből. A Biblia nem arra hív bennünket, hogy tagadjuk meg az érzéseinket, hanem sokkal inkább arra, hogy ismerjük fel őket, aztán pedig a hitünkkel hozzuk egyensúlyba a helyzetet. Hogyan lehet megélni ezt: „kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe” (2Korinthus 4,8)? Hát úgy, ha meg tudjuk élni, hogy „Ha félek is, benned bízom!” (Zsoltárok 56,4). Ha tudom, hogy kinek a kezében van az életem. „Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak.” (Ézsaiás 41,10) Vagyis hitünk segít megőrizni az egyensúlyt az életünkben. Nem tagadni a problémát, nem megbénulni az helyzetben, hanem egyensúlyban maradni.

2. Józansággal ellensúlyozott kíváncsiság

Mindannyian ismerjük ezt a bibliai verset: 2Timóteus 1,7: „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” A kérdés: Hogyan maradok józan egy ilyen helyzetben? A kíváncsiság a hírek töméntelen fogyasztásába könnyen „belepörget” bennünket. Ahogy egyik cikket olvassuk, már ott a másik, amely felkelti a kíváncsiságot bennünk. Ezekben a napokban különösen is fontos a józanság: a médiahasználatban, a hírek befogadásában és a hírcsatornák megtalálásában. A  „fake news”, vagyis a hamis hírek most sem kímélnek bennünket. Ha mindig a kíváncsiságunk után megyünk, akkor nagyon hamar ismét elveszítjük az egyensúlyt az életünkben. A józan mérlegelés, a kézbe vett Biblia, a szívbe fogadott igék és a hiteles csatornák sokat tudnak a helyzetben segíteni.

3. Figyelemmel ellensúlyozott bátorság

A bátorság nem vakmerőség, ha figyelemmel ellensúlyozzuk. Ha bátor vagyok, de nem figyelek rád, akkor azt üzenem: nem tisztellek. Ha csak rád figyelek, de közben nem merek bátor lenni, akkor ez könnyen megbéníthat.

Fontos tehát látni, hogy a helyes egyensúly arról szól, hogy tisztellek téged, mert közben figyelembe veszem a szempontjaid, figyelek rád, ugyanakkor megvan a bátorság, hogy a saját döntéseimet meghozzam, a feladataimat elvégezzem, és olyan helyzetet alakítsunk ki, amelyben mind a ketten nyerhetünk. Ez is döntés kérdése!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp