• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

A KEZEDBEN van!

Elolvasási idő: 6 perc
Elolvasási idő: 6 perc
Az újfajta koronavírus (COVID–19) máshogyan viselkedik, mint az ebben az évszakban nálunk gyakori influenza, amit már sokkal jobban ismerünk. A vírus terjedése gyors, ezért nagyon fontos megelőzni az újabb fertőzéseket.

Az idejében hozott óvintézkedések csökkentik a fertőzöttek számát, főleg, ha a lakosságot is bevonják az együttműködésbe.

Vegyük figyelembe a tényeket!

A vírus cseppfertőzéssel vagy a vírushordozó emberrel való szoros kapcsolat során terjed. A vírus egyes felületeken hosszú ideig fennmaradhat, így a bankjegyeken, mobiltelefonokon, kulcsokon, liftnyomógombokon stb. is. Ezért érdemes fertőtleníteni (az igazi a klóros, alkoholos lemosás) nemcsak benn a lakásban, hanem a „senki földjén” a lépcsőházban, a közös bejárati ajtón a kilincset is, és gyakran kezet mosni.

Tünetek

A koronavírussal fertőzöttek valószínűleg sokkal többen vannak a különböző országokban, mint akiknél a vírust teszttel kimutatták, vagyis csak a „jéghegy” csúcsát látjuk. Sokan tünetmentesek vagy éppen enyhe tüneteik vannak, ezért is fontos lenne a kiszűrésük, mivel egy tünetmentes egyén is átadhatja a fertőzést másoknak.

A lappangási idő átlagosan 4–6 nap, de hosszabb is lehet, ezért ha erre gyanú van, a karantén ideje 14 nap.

A tünetes betegeknél a leggyakoribb jelek a láz és a köhögés, előfordulhat még kötőhártya-gyulladás, orrdugulás, fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, esetenként hányás, hasmenés. A gyerekek is érintettek lehetnek, de enyhébb formában és kevesebben (2,4%), mint a felnőttek. Kínában egy cikk szerint a betegek átlagéletkora 51 év, a legtöbben 30–79 évesek voltak. Az első olaszországi igazolt vírusfertőzött egy 36 éves, addig egészséges sportoló, akinél tüdőgyulladás alakult ki, de már jól van.

Kiknél lesz súlyos a betegség?

A kínai adatok alapján a vírussal fertőzöttek 80%-ában enyhe vagy közepes a betegség lefolyása. A tüdőgyulladás 19–20%-uknál alakult ki, közülük sokan intenzív osztályos kezelésre szorultak, és 6% volt az igen súlyos állapotú beteg. A halálozás mértéke az életkorral és a már meglévő betegségekkel (cukorbetegség, daganat, szív- és légzőszervi betegségek esetén) arányosan növekedett. A statisztikák szerint a járványügyi megelőzések szigorú és széles körű alkalmazása csökkenti a fertőzöttek és a halálozások számát is.

Miért van szükség a szigorú megelőző intézkedésekre?  

A központi intézkedések célja, hogy időben lehessen korlátozni a vírus terjedését, és megelőzzék a gócpontok kialakulását. A matematikai számítások szerint ki lehet következtetni, hogy mekkora a vírus szóródási sebessége. Ha sokan megfertőződnek, akkor hirtelen nagyon sok újabb fertőzött eset lesz. Ez leterheli az egészségügyi ellátórendszert, vagyis nehézzé válhat nemcsak a fertőzött, hanem a sürgős egyéb betegek ellátása is a kórházakban.

Milyen gyógykezelés van a betegek részére?

Vannak vírusellenes gyógyszerek és a különböző megbetegedett szervek – tüdő, szív, vese – támogatása gyógyszeresen és gépekkel.

Mi legyen az álláspontunk hívő emberként?

Beszélgettem az egyik kollégámmal, aki keresztény, és legnagyobb megdöbbenésemre azt mondta, hogy voltak, akik kritizálták őt a saját gyülekezetében, mert hangsúlyozta a járványügyi megelőzési javaslatokat. Olyan érzése volt, mintha ezzel páran szembeállították volna a hitet és a tudományt. Ezt mindketten nagyon káros és másokat is megtévesztő gondolkodásnak tartottuk.

A hit kapcsolódás az élő Istenhez. Hit az ő jóakaratában, abban, hogy tudta nélkül nem történik semmi velünk. Viszont sehol sem írja a Biblia, hogy az Istenben hívőket el fogják kerülni a betegségek vagy más problémák.

A Bibliában, az Ószövetségben (Mózes könyvében) olvasunk számos higiéniai előírásról, például a rituális fürdőről vagy a kézmosásról, az ételek tárolásáról.
Az Úr Jézus az Újszövetségben a farizeusok képmutatását bírálta, nem a tisztálkodást vagy a kézmosást (Márk 7). Jézus meg akarta változtatni a gondolkodásukat azzal, hogy rávilágított a lényegre: a külsőségek gyakorlása önmagában kevés, ha hiányzik a lelki megújulás. Most ne kövessük el a másik hibát, vagyis hogy valaki „hívőbbnek” tünteti fel magát azoknál, akik szorgosan kezet mosnak és komolyan veszik a közegészségügyi javaslatokat.

Nincsen hit cselekedetek nélkül, ahogyan a bencések jelmondata szól: Ora et labora! – Imádkozzál és dolgozzál.

A jelen helyzetben az ima mellett szükséges és példamutató is a tudatos járványügyi megelőző magatartás egyénileg és közösségi szinten is.

A megelőzés érdekében mit tehetünk?

  • Imádkozzunk, kérjük Isten segítségét!
  • Maradjunk nyugodtak és tartsuk be a közegészségügyi megelőző javaslatokat!
  • Segítsük az egészségügyiek munkáját, imádkozzunk értük is és a betegekért is!
  • Tegyünk meg mindent felelősen a családtagjainkért, munkatársainkért, gyülekezeti tagokért és mindenkiért!
  • Köhögési etikett: fontos papír zsebkendőbe köhögni/tüsszenteni, a zsebkendőt ezután azonnal ki kell dobni, és utána kezet mosni, vagy ha éppen nincs nálunk papír zsebkendő – ez megeshet –, akkor könyökhajlatba köhögni és tüsszenteni.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, mossunk rendszeresen kezet.
  • Vegyük komolyan, hogy ha betegek vagyunk, vagy ha vélhető fertőzöttekkel vagyunk kapcsolatban, akkor ne menjünk közösségbe.

„A vírusburok érzékeny detergensekre (pl. szappan) és az alkoholalapú fertőtlenítőszerekre. Burok nélkül a vírusrészecskék elveszítik fertőzőképességüket, ezért a helyes KÉZHIGIÉNÉS GYAKORLAT kiemelkedő jelentőségű a fertőzés és a vírus terjedésének megelőzésében.” (Krizsán Gergely klinikai mikrobiológus)

 

Mind az ima, mind a kézmosás a kezedben van, vagyis tehetsz a koronavírus (COVID–19) ellen!

 

Források:

Protocol for Prevention and Control of COVID-19 (Edition 6):  National Health Commission of the People’s Republic of China, Chinese Center for Disease Control and Prevention CCDC 2020.

P. T. Velavan, C. G. Meyer: The COVID-19 epidemic; Tropical Medicine and International Health, 2020. 25.3.278–280.

Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi.: The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China. 2020 Feb 17;41(2):145-151.

http://orvostanhallgato.com/2020/03/09/a-koronavirus-terjedese-jarvanyugy-panik-dr-krizsan-gergely-mikrobiologus/

 

Fotó: pexels.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp