• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Az internet útvesztői

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
2020. szeptember 29–30-án került megrendezésre az Európai Unió „Safer Internet Program” keretében „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferencia a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében.

1997 óta végeznek kutatásokat a témában, és kísérik figyelemmel a gyermekek médiahasználati szokásait. A konferencián bemutatásra került dr. Mary Aiken Cybercsapda című könyve is. A szerzőnő sajnos nem tudott részt venni az alkalmon, így helyette dr. Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója vállalta el ezt a megtisztelő feladatot.

A XXI. század egyik nagy találmánya az internet. Mindannyian ismerjük, napi szinten használjuk, számos előnye van, megkönnyítette ezrek életét. Ám sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen veszélyeket rejt magában.

A könyv elején az írónő kitér arra, hogy miért is ennyire aktuális manapság ez a kérdés, miben más az internet más technológiával szemben. Ez egy teljesen új korszak, ugyanis már a mai gyermekek és fiatalok jobban értenek hozzá, mint a felnőttek. Ám veszélyes is, mert nem kapnak hozzá egy konkrét használati útmutatót. Ezt ahhoz lehet hasonlítani, ha anélkül indulsz útnak a kocsiban, hogy tudnál vezetni.

Az online térben mindenki megelőlegezi a bizalmat az ismeretlenekkel szemben is, ami gyakran gátlástalansághoz vezet. Rengeteg valós rossz magatartást normalizál. Például agresszivitást, haragot, dühöt, ítélkezést, amelyek hihetetlenül veszélyesek és károsak a fejlődésben lévő gyerekek, tinédzserek személyiségére. Az internethasználat következtében egyre több ember küzd szorongással és depresszióval. Az olyan fotók hatására, amelyek szét vannak szerkesztve, a fiataloknak eltorzulhat a testről alkotott képe is, ami testképzavarhoz vezethet. Az empátiás képességeknek, az érzelmek kifejezésének a csökkenését is eredményezheti. Az életük nagy része rivaldafénybe kerül, és lassan nem marad semmiféle intimitás. Ezek aztán komoly pszichés, érzelmi traumák kialakulásához vezetnek, amelyekre nincsen a szervezetük felkészülve se testileg, se lelkileg.

A konferencián részt vettek bűnügyi kiberpszichológusok is, akik azt vizsgálták, hogy milyen mértékben vannak jelen a zaklatások és egyéb bűncselekmények a világhálón.

Számos fiatal hamar kapcsolatot alakít ki olyan személyekkel, akikkel sosem találkozott személyesen. Az érzelmi visszaélések száma is jóval magasabb, ugyanis bárki bármit írhat, és tiniktől kezdve az idősekig érzéseket táplálhatnak hamis emberek felé. Ezt hívjuk kiberrománcnak. Aztán ha valaki betegségekkel küzd, egyre többet tapasztaljuk, hogy az online térben keresi a válaszokat, és önmagán végez gyakran téves diagnózist. A könyv kitér egy olyan oldalára is az internetnek, aminek az a neve, hogy dark web. Itt elég sötét tartalmakat lehet találni: pornográfiát, pedofíliát, drogvásárlások lebonyolítását stb. Sajnos nemcsak arról beszélhetünk, hogy ezek megjelentek, hanem arról is, hogy egyre több megtörtént bűncselekményt posztolnak a netre. Például valaki elkövetett valami törvénytelent, a helyszínen készít egy szelfit, és feltölti.

Nemcsak az egyénre, de a társas kapcsolatokra is negatív hatással lehet a net. Gyakran egy veszekedés következtében az egyik fél kiírja a problémát a közösségi oldalára, az ismerősi köre elé tárva egy olyan magánügyet, ami csak két emberre tartozik, ezzel is próbálva igazolni a saját igazát és várva a megerősítéseket, kommenteket, hozzászólásokat. Mindez aztán azt váltja ki a másik félből vagy mindkettőjükből, hogy nem tudnak mit kezdeni a rengeteg véleményáradattal, és még egy teher ömlik rájuk. Sokszor nem is személyesen élik meg a kapcsolatot és a konfliktuskezelést, hanem a közösségi oldalakon beszélnek róla, ami kötődési problémákhoz és az elköteleződés nehézségéhez, hiányához vezethet.

Manapság az emberek úgy érzik, hogy mindig elérhetőnek kell lenniük. Mert ha nem, akkor a társaik szóvá teszik, ha nem válaszoltak elég hamar vagy néhány napig.

Ezek és még számos veszélyei lehetnek az online életnek, azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy rengeteg pozitív hatása is van. Az elmúlt 10 évben a technológia rohamos fejlődésével olyan dolgokat tudtak létrehozni és megvalósítani cégek, oktatási intézmények, amiket ezelőtt még csak elképzelni sem tudott az emberiség. Fontos, hogy felelősséggel, határokat betartva és információkat szűrve használjuk, és erre neveljük a gyermekeket és a fiatal felnőtteket is. A szülők és a baráti körökben levő tapasztaltabb felnőttek feladata, hogy a fiatalokat terelgessék ebben és ott legyenek mindig mellettük. Annyi lehetőség, kreativitás van a következő generációban. Óvjuk őket, érdeklődjünk, kövessük figyelemmel és szeretettel az életük ezen területét is.

Borbély Enikő

 

A könyv megvásárolható:

Cybercsapda – Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp