• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
Bacsó Benjámin 5 könyv
Bacsó Benjámin 5 könyv

5 könyv, amit most feltétlenül el kell olvasnod

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
Miközben a vírus a fizikai egészségünket veszélyezteti, aközben a bezártság vagy a hírek a mentális, emocionális vagy éppen a spirituális egészségünket is veszélyeztetik.

Rengeteg kérdéssel találjuk szemben magunkat. Nem gondolom, hogy minden kérdésre válaszolni fognak az alábbi könyvek, de a nehézségek és szenvedések közepette segítik a megértést, sőt útravalót adnak.

1. C. S. Lewis: A fájdalom 

Azt gondolom, hogy C. S. Lewis bemutatását nyugodtan mellőzhetem, hiszen sokan olvastuk a könyveit. Most érdemes elővenni ezt a néhány oldalas könyvet és elolvasni. A könyv bevezetőjében írta, hogy „ezt a könyvet egyedül azzal a céllal írtam meg, hogy a szenvedés által fölvetett értelmi nehézségekre válaszoljak… Nem is tudok mást felkínálni olvasóimnak, csupán a saját meggyőződésemet, hogy ha utolér bennünket a fájdalom, akkor némi emberi együttérzés többet ér sok bátorságnál, s az Isten szeretetének a legkisebb érintése is többet ér mindezeknél.”

2. Philip Yancey: Hol van Isten, amikor fáj? 

Philip Yancey írásai különösen is aktuálisak napjainkban. Az e könyv címében lévő kérdést sokan és sokszor felteszik. Az utolsó fejezet egyik utolsó mondatában ezt olvassuk:

„Eljött közénk. Fájdalmai voltak, vérzett, sírt és szenvedett. Osztozott a szenvedők kínjaiban, hogy örök méltóságot adjon nekik. Itt van velünk és szolgál nekünk Szentlelke és testének tagjai által…” Hogyan jut el eddig? Öt rendkívül fontos kérdésen keresztül járja körbe a fájdalom és hit kérdését.

3. Timothy Keller: Istennel a szenvedés kohójában 

Már a bevezetőben különösen is aktuálissá teszi a szenvedés és a fájdalom kérdését Tim Keller. Rögtön ezzel a kérdéssel kezd: „Vajon a szenvedőknek szól ez a könyv?” Amikor csak a címet olvassuk, azt gondoljuk: igen. Majd így folytatja: „Igen, de szeretném árnyalni a képet. Mindnyájan szenvedők vagyunk vagy leszünk, még ha pillanatnyilag nincs is részünk mély fájdalmakban vagy gyászban. Aki pillanatnyilag nem szenved, csupán tanúja mások fájdalmának, általában seregnyi filozófiai, társadalmi, pszichológiai, valamint erkölcsi kérdést fogalmaz meg magában.” Ez a könyv abban segít, hogy tizenhat fejezeten keresztül körbejárja velünk a szenvedés kérdését, miközben a hitünk erősödhet.

4. John Donne: Délben alkonyul, délben virrad

Kevésbé ismert nálunk John Donne munkálkodása. A XVII. században egy olyan életút az övé, amely fordulatokban és szenvedésekben gazdag. Legismertebb műve az Áhítatok. Ez egy nehéz olvasmány. „Nos, először is véssük elménkbe a következő megfontolást, midőn a próféta a kérdést így veti fel: »Ha a fundamentumok is elrontatnak« sokatmondón azt sugallja, hogy leszámítva a fundamentumok elrontásának veszélyét, az igaz embernek, az istenfélő embernek dolga, hogy csendes és nyugodt legyen.”

5. J. I. Packer: Megismerni Istent

A Christianity Today azt írja róla: „Az evangéliumi kereszténység ötödik legjelentősebb könyve.” Kifejezetten olyanoknak íródott, akik „a vallással szemben elutasítók, de meg akarják ismerni Istent”. A szerző nagyon fontos, alapvető témákon keresztül vezet bennünket, közben pedig az Ó- és Újszövetség legkiemeltebb gondolataiba is beavat. Érdemes azoknak is elolvasni, akik már hívők, hiszen segíthet végiggondolni, mit is tudunk és gondolunk Istenről. Kifejezetten fontos ezekben a napokban, hogy az „istenképünk” egyre tisztább legyen.

Ezeket a könyveket itt is meg tudod venni: 

goodnews.hu

vagy: http://www.harmat.hu/  (pl. ezt itt):

Délben alkonyul, délben virrad

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp