• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
Pozitív családi kultúra
Pozitív családi kultúra

Pozitív családi kultúra megteremtése – 1. rész

Elolvasási idő: 8 perc
Elolvasási idő: 8 perc
A cikksorozatban bemutatunk egy tanulmányt, amely abban segít, hogy hogyan és miért készítsünk családi küldetésnyilatkozatot

A házasságkötés és a gyerekek születése életünk legnagyobb eseményei közé tartoznak. Mégis nagyrészt „észrevétlenül belecsúszunk” ezekbe a jelentős fordulópontokba. Persze nagy események kísérik őket – az esküvő, a születés –, de a meglepő az, hogy ami szokatlan, újszerű és felforgató, milyen gyorsan válik hétköznapivá és mindennapivá.

Annak ellenére, hogy új családi egységet alkotunk, legtöbbször nem kell túlgondolni a rendszert, hogy összességében napról napra működőképes legyen.

Andreas Wohlfahrt fotója a Pexels oldaláról

Ezért soha ne töprengj azon, hogy miért. Miért házasodtunk meg? Miért van családunk? Manapság gyakran hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy minden egyénnek világos célja van, ám kevesen „utazunk” egyedül az életben. Egy család részeként járjuk be utunkat ezen a világon. Tehát nem elegendő a saját céljaink ismerete – ki vagy és hova mész. Meg kell határoznunk családunk egységes céljait is. Miért létezik, mit jelent, és hová megyünk együtt?

Ha soha nem szántunk időt ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, vagy akár el sem gondolkodtunk róluk, ideje elkészíteni egy családi küldetésnyilatkozatot! 

Milyen egy családi küldetésnyilatkozat?

„A családi küldetésnyilatkozat az összes családtag által alkotott, egységes kifejezése annak, hogy miről szól a családunk – mi az, amit valójában akarunk csinálni és amivé igazán szeretnénk lenni – és a családi élet irányítására választott alapelvek.” – Stephen Covey

A küldetésnyilatkozat éppen úgy hangzik, akár egy egyén, vállalat vagy egy család létezésének oka. A családi küldetésnyilatkozat beilleszti a megfelelő életről alkotott elképzeléseinket, és meghatározza a családi terveinket, céljainkat és szabályainkat. A család minden tagja részt vehet ezeknek az értékeknek a megfogalmazásában, és közösen egyetérthetünk ezek megélésében.

A vállalatok gyakran küldetésnyilatkozatokat használnak döntéseik és működési eljárásaik irányítására, ám ezek még inkább hasznosak a családok számára. Végül is a kütyükészítés helyett gyerekeket formálunk, élő „emlékműveket” készítünk, és a legjobb „anyagból” alkotunk, amelyből az élet készül.

Egy küldetésnyilatkozat létrehozása segíthet a családodnak a céljaira koncentrálni, és a mások felé való szolgálatban is hasznos.

Amint a sorozat első posztjában beszéltünk a pozitív családi kultúra létrehozásáról, a szerető, támogató, kiemelkedő családok nem csak „megtörténnek”. Nagyon sok szándékoltság van benne.

Férfiként valószínűleg mély vágyunk a szolgáló, gondoskodó, ellátó (családfő), és ez egy olyan szerep, amely messze túlmutat azon a hagyományos meghatározáson, hogy egyszerűen hazahozom a fizetést. Ha megvizsgáljuk a „biztosítani/gondoskodni” szó etimológiáját, akkor megláthatjuk, hogy ez valójában azt jelenti, hogy „előretekintünk, előrelátóan cselekszünk”. Más szavakkal: szolgálónak lenni azt jelenti, hogy víziónk van.

Gyakran előfordul, hogy egy apa csak akkor talál okot a családja értékein való gondolkodásra és arra, hogy milyennek szeretné, ha a családja kinézne, miután valami rosszul sült el. Ekkorra általában már túl késő – a dolgok már elkezdtek szertefoszlani, és sokkal több idő és erőfeszítés szükséges a életünk hajójának javításához.

A lehető legjobb alkalom a családi célok kitűzésére a jelen (kezdjük el most!), akkor, amikor még a dolgok rendben vannak (sőt szeretnénk, hogy még jobban menjenek).

Egy családi küldetésnyilatkozat segít abban, hogy megfogalmazzuk a családunkról alkotott elképzeléseinket; hova szeretnénk eljutni együtt és hogyan akarjuk ezt megtenni. Útvonalat és útmutatásokat kínál, amelyek megmutatják az előrehaladást, és megvilágítják az út mentén a kanyarokat és buktatókat. Meghatározott célok nélkül – érvel Stephen Covey a Kimagaslóan hatékony családok 7 szokása című művében – a gyermekek a társadalmi értékek és hatások mentén sodródnak az életben. Ez egyszerűen annak a forgatókönyvnek a felhasználása, amelyet neked adtak. Valójában ez egyáltalán nem valami tudatos megélése, csupán egy kapott dolog „elszenvedése”. 

„Egy család, ami közös céllal rendelkezik, segíthet a jövő generáció számára is tudatosabb és meghatározott értékek mentén élő felnőtté válni.” 

A közös elképzelés – megegyező értékek és célok érzése – köti össze a szülőket és a gyermekeket. Egy családi küldetésnyilatkozat segít abban is, hogy a házasságban egy csapatként éljük meg a kapcsolatunkat, és törekedjünk arra, hogy együtt egy szilárd támogató rendszert hozzunk létre, amely erős alapként szolgál önmagunk, a kapcsolatunk, a gyermekeink, a rokonságunk és a környezetünk számára is. A küldetésnyilatkozatban megfogalmazhatjuk azokat az alapelveket, amelyek mentén elfogadjuk és értékeljük egymást – erről közös megegyezés alapján együtt döntünk. Végül a családi nyilatkozat segít abban is, hogy megkülönböztessük a sajátunkat a többi családtól – a saját értelmezésünk és identitásunk megismerése révén biztosítani tudjuk családunk számára annak az érzését, hogy valami egyedinek és különlegesnek vagyunk a részesei.

Hogyan hozz létre egy családi küldetésnyilatkozatot

Mielőtt elkezditek, fontos megértenetek, hogy a folyamat sokkal fontosabb, mint maga a végeredmény.

Mielőtt elkezdenétek dolgozni a saját családi küldetésnyilatkozatotokon, beszéljétek meg, hogy nem azt fogjátok leírni, ami jól hangzik vagy jól néz ki egy nyilatkozatban. Valójában az elkészült dokumentum nem annyira fontos, mint az az idő, amit együtt rászánunk a nyilatkozat elkészítésére. Ebben a folyamatban történhet meg maga az igazi „csoda” köztetek. Ekkor van lehetőségetek mély, jelentőségteljes beszélgetéseket folytatni egymással és a gyermekeitekkel, amikor arról beszélgettek, hogy melyek azok a dolgok, amelyek valójában fontosak számotokra az életben. 

Victoria Borodinova fotója a Pexels oldaláról

A megértő, empatikus meghallgatás nagyon fontos ebben az időben, hiszen olyan témákról beszélgettek, amelyek által önmagatok belső világát mutatjátok meg egymásnak. Semmi sem rossz, ami elhangzik a beszélgetésben, minden véleménynek, gondolatnak ugyanolyan értéke van. Nagy figyelemmel legyünk arra, hogy ne hangozzanak el negatívnak tűnő értékelések az elhangzó gondolatokkal kapcsolatban.  

Amikor megosztjátok egymással a véleményeiteket, elképzeléseiteket, értékeiteket, amelyekről úgy gondoljátok, közös alapelvekké válhatnak a családotok vezetésében, közben az egymásba vetett bizalmatok is növekszik házastársak, szülők-gyermekek és testvérek között is. Ez oda-vissza igaz, bizalmad a családodban növekedni fog azáltal, hogy hallod, ahogyan családtagjaid megosztják ötleteiket. A családi értékek és alapelvek megbeszélése egyszerűen arra készteti gyermekeinket is, hogy mindennapi életükben kezdjenek el gondolkozni ezeken a dolgokon, ami – véleményem szerint – maga a győzelem. A közös beszélgetések hatása tehát, hogy a családtagok elkezdenek a mindennapokban is gondolkodni a hallottakon.

Ahogy a következőkben bemutatott lépéseken dolgoztok majd, ne bátortalanodjatok el, ha úgy tűnik, túl hosszadalmas  vagy pontosan nem úgy sikerül, ahogy szeretnétek. Tehát amikor úgy érzitek, hogy feladnátok és visszavonulnátok a kiinduló helyzetbe, csak fókuszáljatok tovább a folyamatra. Emlékezzetek, gondoljatok arra, hogy ami fontos, az, hogy tudatosan, szántszándékkal kezdtetek közös beszélgetésbe, ami arról szól családotok számára, hogy jó életet éljen. Ez egy élethosszig tartó, többgenerációs folyamat. Ne adjátok fel egyetlen rosszul sikerül családi küldetésnyilatkozat-tervezés miatt. A változáshoz időre van szükség. 

Sorozatunk következő cikkében bemutatjuk a lépéseket, hogyan készítsük el a családi küldetésnyilatkozatot.

Cikk forrása: https://www.artofmanliness.com/articles/creating-a-family-culture-how-and-why-to-create-a-family-mission-statement/ 

In: Fatherhood, Marriage, Relationships & Family

Brett & Kate McKay • August 21, 2013 Last updated: May 27, 2018

Magyar fordítás: Tóth Krisztián és Veronika (2019)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp