• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

Húsvétvárás

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
Húsvét ünnepét megelőzi nagycsütörtök és nagypéntek. Belemerülünk a halál misztériumába. Szembenézünk a saját halálunkkal, szembenézünk az Úr halálával, szenvedésével.

Mennyire elhagyott és reménytelen ott a kereszten. És akkor is tovább beszél az Atyához, amikor nem érzi a jelenlétét. A nagypéntek magány. Korszakunkban senki nem akar egyedül lenni, mindent felteszünk a közösségi hálóra, mindent megosztunk, mert szeretnénk megosztani a megoszthatatlant, kimerevíteni életünk pillanatait.

Ebbe a magányos és kietlen éjszakába szakad bele a Fény, ami a katolikus gyülekezetekben úgy történik, hogy nagyszombat estéjén a sötét és csöndes templomban egyszer csak kinyílik az ajtó, és egy szál gyertya fényében bejön a pap, a ministránsok, és felhangzik a húsvéti örömének. Ennek a gyertyának a lángját adják tovább a testvérek, mindenkinél van egy gyertya, és a mise végén apró fényekkel van tele a templom, így mennek ki a sötét estébe, hazafelé.

Ünnepeljük az Urat, ünnepeljük az ajándékát, hogy immár nem kell a halál foglyaiként élnünk az életünket.

Mert senkinek nem sikerül az életterve teljesen, vannak hiányosságaink bőven, de az, akinek van távlata a halála után is, másképp gondolkozik és másképp él a hétköznapjaiban.

Nálunk hagyomány, hogy húsvéthétfőn együtt a nagycsalád, elég sokan vagyunk, hála érte. Egész nap együtt vagyunk, nem sietünk, beszélgetünk, énekelünk, eszünk, társasjátékozunk. Gyönyörködünk a gyerekekben, kamaszokban, fiatalokban, középkorúakban, öregeinkben. A szomszédaink sokáig azt hitték, hogy egy kórus jön el hozzánk ilyenkor. Mi így fejezzük ki egymás felé a szeretetünket.

János apostol a kevesek közül az egyik, aki elkíséri az Urat a keresztig.

Legenda szól róla, hogy élete vége felé Pátmosz szigetén élt, és mindig minden zarándoknak azt tanácsolta: Fiacskáim, szeressétek egymást! És már elterjedt, hogy talán ezt azért teszi, mert elbutulóban van. Egy merész tanítvány megkérdezte tőle, hogy miért mondja mindenkinek ezt a mondatot.

János apostol mélyen a szemébe nézett, és azt mondta:

– Mert ez elég.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp