• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En

„Sokkal bőségesebben…”

Elolvasási idő: 4 perc
Elolvasási idő: 4 perc
A keresztény sportolókkal foglalkozott egy korábbi cikkünk, melyben mutattunk néhány példát olyan sztárokról, akik nyíltan beszéltek Istenbe vetett hitükről.

(A cikk a linkre kattintva elérhető) Sorainkat a brazil labdarúgó, Kaká gondolataival zártuk: „Gyerekként annyit szerettem volna elérni, hogy a Sao Paulo játékosa legyek, és csupán egyetlen meccsen játszhassak a brazil válogatottban. De ahogy a Bibliában olvashatjuk, Isten mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk.” A mélyen hívő futballista portréja következik.

Ricardo Izecson dos Santos Leite 1982. április 22-én született Brazíliavárosban. Számtalan dél-amerikai sportoló kapcsán előkerül, hogy mélyszegénységben nőtt fel, és a sport jelentette az egyetlen utat a kitörésre. Nos, Kaká (akit a kisöccse nevezett így a Ricardo helyett, mivel nem tudta kimondani testvére nevét) nem illik bele ebbe a sorba. Édesanyja tanár, édesapja mérnök volt, ennek ellenére nem volt kikövezett az útja a profi sport világába. Miután családjával Sao Paulo városába költöztek, a gyermek Kaká hamar az egyik legsikeresebb brazil futballcsapat, a helyi Sao Paulo FC akadémiájára került. 15 évesen aláírta első szerződését az egyesülettel, óriási tehetségként tartották számon. Ám 18 éves korában csaknem kettétört a karrierje. Szó szerint. Fejest ugrott egy sekély vizű úszómedencébe, annak aljával történő találkozáskor megrepedt egy csigolyája.

„Ez egy nagyon fontos epizódja volt az életemnek. Megértettem, hogy Isten volt velem abban a pillanatban. Onnantól kezdve a futball misszióvá vált számomra” – vallott később az esetről Kaká.

Csodával határos módon három hónap (!) múlva debütált a felnőttek között, ahol annak ellenére, hogy nem csatár, hanem támadó középpályás volt, átlagosan csaknem minden második meccsén gólt szerzett. A következő szezonban fenn tudta tartani eredményességét, így nem volt meglepő, hogy mindössze 20 évesen bekerült a brazil válogatott 2002-ben világbajnoki címet szerzett csapatába. Ekkor ismerte meg a világ először az ifjú futballista „I belong to Jesus”, azaz „Jézushoz tartozom” feliratú pólóját, amelyet később minden nagy sikere után büszkén viselt.

Márpedig ezekben bőven volt része. 2003-ban szerződtette a világ akkori egyik legjobb csapata, az AC Milan. Rögtön olasz bajnoki címmel kezdett, majd 2005-ben egészen az európai klubfutball csúcsáig, a Bajnokok Ligája döntőig jutott a milánóiakkal. Ott minden idők egyik legdrámaibb mérkőzésén 3-0-ás vezetésről bukták el a győzelmet a Liverpollal szemben. Főhősünk jól játszott, a sorsdöntő tizenegyespárbajban sem hibázott, ez azonban nem volt elég a végső sikerhez (https://www.youtube.com/watch?v=3OQToElxke4).

A pályán kívül azonban volt mit ünnepelni ebben az évben. Szenteste előtt egy nappal feleségül vette gyermekkori szerelmét, Caroline Celicót. Mindketten büszkén vallották, hogy szűzként álltak az oltár elé, bizonyítva, hogy valóban komolyan gondolják hitüket.

Végül 2007-ben összejött a Milan és Kaká számára a Bajnokok Ligája-győzelem, a brazil középpályás aranylabdás lett, és megkapta az Nemzetközi Labdarúgó Szövetség év legjobb futballistájának járó díját is. Az elismerés átvételekor elmondott beszédében hangzott el a bevezetőben olvasható idézet (https://www.youtube.com/watch?v=8i-OGBeCjMk).

Később játszott a Real Madridban is, majd mindkét korábbi csapatába (Sao Paulo, Milan) visszatért rövidebb időre, mielőtt az Egyesült Államokban, az Orlando City színeiben befejezte pályafutását. Sportszerű játékát jól jellemzi, hogy profiként három piros lapot kapott, de mindháromszor rendkívül szigorú vagy téves játékvezetői döntés született. Ebben a videóban például az látszik, hogy egy baráti gesztust „jutalmazott” kiállítással az amerikai bíró (https://www.youtube.com/watch?v=oOKSyTIZcaM).

Futballistaként tehát egy abszolút hiteles és szimpatikus fiatalember képe rajzolódik ki előttünk. Kaká élete azonban nem tündérmese. Rajongóit sokkolta, hogy két gyermek születése után, 2015-ben feleségével bejelentették, hogy elválnak. Spekulációk indultak meg arról, mi történhetett, Caroline utalt rá, hogy a futballista megcsalta őt, akárhogy is, sokakat megbotránkoztatott a keresztény házaspár szakítása. Ez pedig megerősíthet bennünket abban, hogy ha példaképet keresünk, Jézusban megtaláltuk, matematikai kifejezéssel élve szükséges és tökéletesen elégséges egyedül rá felnézni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp