• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
10
10

Mozduljunk ki! – A fóti Somlyó-hegy

Elolvasási idő: 5 perc
Elolvasási idő: 5 perc
Fót és környéke közkedvelt hely az itt élők és a fővárosiak számára a könnyű elérhetőség, a remek túrázási lehetőségek miatt, de a város maga is kínál számos érdekes elfoglaltságot.

Ezúttal a fóti Somlyó-hegy lankáit járjuk be, ahonnan elképesztő a kilátás, pedig a 288 méteres magassága nem is nagyon indokolná ezt. A Budai hegyek, a Pilis vonulatai, a Visegrádi-hegység és még a Dunakanyar hegyei is jól látszanak tiszta időben.

Vonattal Budapest Nyugati pályaudvarról indulva Fótfürdőnél kell leszállni, szemben mindjárt a Fóti-tó kellemes parti sétányán is tehetünk egy körsétát.

Aztán kövessük a zöld jelzést, jobbra fel a hegy irányába, majd a Fáy présháznál becsatlakozik mellé a Lepke tanösvény jelzése is. 

 

A Fáy présháznál beszerezhetjük a fóti Somlyó-tanösvény kis füzetét (becsületkassza, 300 Ft), de letölthető a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) mobilapplikációja is a bővebb információkért.

 

Az épület névadója, Fáy András, az író, politikus, 1832-ben vette Fóton a szőlőbirtokát, ahova ezt a présházat építtette. A reformkorban kedvelt találkozóhely volt a birtoka, megfordult itt az ország színe-java, Vörösmarty, Deák Ferenc, Kossuth, Jedlik Ányos stb. Sajnos a szőlőültetvényeket itt is kipusztította a filoxérajárvány, de a présház megmaradt, jelenleg étteremként működik.

Mivel a hegyen igen nagy számban fordul elő a kék boglárkalepke, ezért tanösvényt neveztek el róla, a csak itt élő fajtának pedig hivatalosan „zafír boglárka” nevet adtak.

A sok száz lepkefaj és az ezekhez társuló növények miatt is szigorúan védett az egész terület. Például a boglárkalepke hernyójának csak egyfajta növény a tápláléka, a „szártalan csüdfű” (Astragalus exscapus), ennek értéke pedig 50.000 Ft.

Ez a sárga virágú növény éppen ezt a szikes, löszös, meszes talajt szereti, ehhez alkalmazkodott a boglárkalepke, enélkül nem képes fennmaradni. A kifejlett lepkék (imágó) élettartama csak néhány hét, de egy évben három nemzedékük is felnő, repül. Így tavasztól őszig is élvezhetjük jelenlétüket, gyönyörködhetünk bennük.

Az alábbi képeken egy kék boglárkalepke kakukkfüvön látható:

Meseszép virágos rétek mellett haladunk el, hol erdei szakasz, hol tisztás követi egymást. A hegy építőanyaga néhol előbukkan a talajtakaró alól, mészkőtömbök, andezites sziklák heverésznek elszórtan az erdei tisztásokon. 

A szikes réteken az árvalányhaj már kezdett kibomlani, a hegytetőn pedig virított a máriatövis, régi nevén szamárkóró, aminek a termése májvédő hatású, rendkívüli gyógynövény!

Molyhos tölgy: némelyik példány akár 200 éves is lehet, jellegzetes fája a Somlyó-hegynek

A Lepke tanösvény körtúrája után érdemes még a zöld vagy T jelzést követve felkeresni a régi lőteret, aminek meredek, andezites, mészköves löszfala igazi keresztmetszete a hegynek.

A régi lőteret elhagyva, a zöld sávot követve lehet megkerülni az egész hegyet, majd az út a hegytetőn becsatlakozik a Lepke tanösvényhez, visszavezetve a kiindulási pontunkhoz, a Fáy présházhoz.

Néha találkozni II. világháborús betonépítmények maradványaival az erdőben, mivel ez a terület is a budapesti védvonal része volt annak idején.

Útközben megfigyelhetjük a növénytakaró érdekes színváltozásait, például egy tisztáson vörösre színeződött a magas növésű fű

 

Érdemes egy pillantást vetnünk a gyurgyalagok költőhelyére is a löszfalban: védelmük érdekében lezárták ezt az útszakaszt, ám júliusban vége a költési időszaknak.

 

 

Kilátás a hegytetőről:

Néhány jellegzetes növény a hegyoldalban: a hólyagos szegfű, csipkebogyó virág és a pirosló gólyaorr sűrű bozótosa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp