• Rólunk
  • Kapcsolat
  • En
Recept
Recept

Gyülekezeti szakácskönyv – Diókrémes süti

Elolvasási idő: 2 perc
Elolvasási idő: 2 perc
 A baptista gyülekezeteinkben ismert az a fogalom, hogy „szeretetvendégség". Ez a testvérek által hozott ételekből terített asztal melletti közösséget jelent, nagyon szép szokás.
A Bibliában  is olvassuk:
„Akkor eljönnek napkeletről és napnyugatról, északról és délről, és asztalhoz telepednek az Isten országában.” Lukács 13,29
Egy ilyen vendégségről hoztuk ezt a finom dióssütemény-receptet is.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • ½ kg kristálycukor
  • ½ kg liszt
  • ½ liter tej
  • 10 dkg zsiradék (sima zsír vagy vaj)
  • tetszés szerint kakaó
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 tojás

A diókrémhez:

  • ¼ liter tej
  • 2 evőkanál liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15–20 dkg cukor
  • 1-2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg őrölt dió
  • rumaroma

A mázhoz:

  • egy tábla tortabevonó
  • 2-3 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat a cukorral, majd a zsiradékkal alaposan kikeverjük. Tetszés szerint 3-4 evőkanál kakaóport teszünk hozzá. Apránként mindig jól elkeverve adagoljuk bele a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

Zsírozott, lisztezett tepsiben meleg sütőben szép lassan készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e.

A kész tésztát vízszintesen két vagy – ha nagyon ügyesek vagyunk – három lapra vágjuk, és megtöltjük diókrémmel.

Diókrém készítése:

Negyed liter tejet, 2 kanál lisztet megfőzünk, kihűtjük.

20 dkg vajat 15–20 dkg cukorral, (ízlés szerint) 1-2 csomag vaníliás cukorral kikavarjuk, majd 10 dkg őrölt diót teszünk hozzá. Ízlés szerint ízesíthetjük rumaromával. A végén a két masszát összekeverjük.

Máz:

A tortabevonót gőz fölött egy-két evőkanál olajjal felolvasztjuk, a sütire simítjuk, és azonnal, amikor a máz még folyós, díszítésként negyed diódarabokat nyomunk a tetejére.

De nagyon finom akkor is, ha csoki helyett a diókrémmel vonjuk be a süteményt a kép szerint.

 

Kőszegné Füzesi Márta

Kreatív Kispesti Konyha

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp