Hozzávalók:
A tésztához:
- ½ kg kristálycukor
- ½ kg liszt
- ½ liter tej
- 10 dkg zsiradék (sima zsír vagy vaj)
- tetszés szerint kakaó
- 1 tasak sütőpor
- 2 tojás
A diókrémhez:
- ¼ liter tej
- 2 evőkanál liszt
- 20 dkg vaj
- 15–20 dkg cukor
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg őrölt dió
- rumaroma
A mázhoz:
- egy tábla tortabevonó
- 2-3 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tésztához a tojásokat a cukorral, majd a zsiradékkal alaposan kikeverjük. Tetszés szerint 3-4 evőkanál kakaóport teszünk hozzá. Apránként mindig jól elkeverve adagoljuk bele a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.
Zsírozott, lisztezett tepsiben meleg sütőben szép lassan készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e.
A kész tésztát vízszintesen két vagy – ha nagyon ügyesek vagyunk – három lapra vágjuk, és megtöltjük diókrémmel.
Diókrém készítése:
Negyed liter tejet, 2 kanál lisztet megfőzünk, kihűtjük.
20 dkg vajat 15–20 dkg cukorral, (ízlés szerint) 1-2 csomag vaníliás cukorral kikavarjuk, majd 10 dkg őrölt diót teszünk hozzá. Ízlés szerint ízesíthetjük rumaromával. A végén a két masszát összekeverjük.
Máz:
A tortabevonót gőz fölött egy-két evőkanál olajjal felolvasztjuk, a sütire simítjuk, és azonnal, amikor a máz még folyós, díszítésként negyed diódarabokat nyomunk a tetejére.
De nagyon finom akkor is, ha csoki helyett a diókrémmel vonjuk be a süteményt a kép szerint.
Kőszegné Füzesi Márta
Kreatív Kispesti Konyha
.